Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Populaţia, înşelată de furnizorii de gaze

8
27 Mar 2016 17:06:56
Dumitru Chisăliţă

Sub masca realizării unui preţ scăzut pentru populaţie, unii furnizori – folosindu-se de modul în care se stabileşte preţul reglementat al gazelor în România, cu ajutorul firmelor „căpuşă” a căror acţionari sunt tot furnizorii – îşi externalizează profituri importante realizate pe pe spatele populaţiei şi în detrimentul statului.

În România, stabilirea preţului gazelor pentru populaţie se face prin raportarea costurilor pe care un furnizor pretinde că le are, la cantitatea care se vinde către populaţie, la care se adaugă o marjă de profit fixă şi garantată de stat.

Astfel, furnizorul „aduce la ANRE facturi care justifică costurile sale”, care trebuie să fie achitate de populaţie, printr-un preţ stabilit de instituţiile statului (un preţ care ar fi trebuit să protejeze populaţia este umflat cu facturi cu costuri fictive).

piata reglementatapiata libera

O analiză succintă pe baza puţinelor date publice disponibile, arată următoarele:

 1. tarifele şi taxele sunt similare pe piaţa clienţilor casnici şi piaţa liberă,
   
 2. costurile cu achiziţia gazelor naturale (gazele ce se cumpără de la producători şi se revând) sunt mai mari pe piaţa liberă decât pe piaţa clienţilor casnici,
   
 3. profitul furnizorilor de gaze care vând gaze populaţiei este garantat de stat (respectiv statul garantează profitul acestora, prin impunerea unui preţ ridicat la populaţie), spre deosebire de profitul furnizorilor care vând gaze pe piaţa liberă care nu este garantat, respectiv aceste firme pot să funcţineze pe piederi sau chiar să dea faliment,
   
 4. costurile cu serviciile operaţionale adiţionale (contabilitate, juridic, IT, cursuri, studii etc.) pentru gazele vândute populaţiei sunt de până la 6 ori mai mari faţă de gazele vândute pe piaţa liberă.
   

Mecanismul inventat de unii furnizori de gaze, în urmă cu 10 ani, pentru „stoarcerea“ banilor, este următorul:

 • furnizorul a înfiinţat mai multe SRL-uri (direct, indirect etc.) sau firme satelit pe care le controlează pentru servicii juridice, contabilitate, IT, studii, cursuri, pregătire resurse umane, consultanta, consiliere etc., care nu sunt supuse legislaţiei din domeniul gazelor sau a legislaţiei specifice achiziţiei publice (OG 34) - în fapt, au realizat un instrument de căpuşare a propriei societăţi,
   
 • furnizorul a încheiat contracte de prestări servicii cu aceste firme (pe care le controla), la valori exorbitante, externalizând astfel veniturile obţinute de pe piaţa gazelor şi care sunt plătite de populaţie,
   
 • furnizorul prezintă ulterior, aceste facturi la ANRE, justificând că trebuie stabilit un preţ mare pentru populaţie, astfel încât să acopere aceste costuri,
   
 • poulaţia a primit astfel, un preţ mai mare cu până la 27% faţă de preţul pieţei libere,
   
 • furnizorul plăteşte facturile SRL-urilor sale, obţinând pe lângă profitul garantat de stat (7%), încă de până la 2 ori mai mult profit prin această inginerie (escrocherie). Totul pe baza preţului plătit de populaţie.
   

O altă analiză, arată că ponderea costurilor cu activităţi operaţionale ale furnizorilor care vând gaze populaţiei, precum contabilitatea, activitatea juridica, IT, pregătirea resurselor umane etc., în costul total, este de până la 5 ori mai mare faţă de ponderea aceloraşi costuri la nivelul furnizorului care vinde gaze pe piaţa liberă.

Astfel, costurile raportate la cantitatea furnizată sunt mai mari la furnizorii (prin externalizarea acestor servicii către firme terţe pe care le controlează) care vând gaze la populaţie faţă de furnizorii care vând gaze pe piaţa liberă:

 • de până la 3 ori pentru activitatea de contabilitate,
 • de până la 2 ori pentru activitatea juridică,
 • de până la 5 ori pentru activitatea de IT,
 • de până la 2,5 ori pentru cursuri şi pregătire personal,
 • de până la 7 ori pentru consultanţă.
   

Explicaţia este simplă, furnizorul pe piaţa liberă nu are de unde să „stoarcă bani“ şi nu are niciun interes să umfle costurile cu aceste servicii, deoarece le-ar suporta din propriul buzunar, spre deosebire de furnizorii de gaze care vând gaze către populaţie şi care, sub masca preţului reglementat, iau banii de la populaţie, dar privează totodată de sume importante producătorii de gaze şi bugetul de stat. Toate aceste se fac cu concursul ANRE. Instituţie a cărui Comitet de Reglementare (nivelul care coordonează şi aprobă preţurile la consumatorii casnici din anul 2012) este eminamente politic, toţi membrii Comitetului reprezentând câte o culoare politică.

În anul 2012, un parlamentar îi răspundea Comisarului Oetinger (alarmat de modul că ANRE va avea un Comitet de Reglementare eminamente politic şi, astfel, îi va afecta pe consumatorii din România), că alegerea membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE este treaba românilor şi că, având în vedere că fiecare partid a primit câte un post, asta înseamnă voinţa poporului roman.

Astfel,„vointa poporului român” – recte a politicieniilor puşi să aprobe preţul plătit de populaţie a determinat, în perioada 2012-2016, ca fiecare român să scoată în plus 1.500-4.000 lei, respectiv a determinat încasarea necuvenită de furnizori din buzunarului consumatorului casnic de până la 1 miliard de dolari. 


Unele companii din sectorul gazelor naturale sunt controlate continuu de diverse instituţii, în timp ce atacul major la buzunarul populaţiei, pe care de ani de zile unii furnizori din piaţa de gaze îl practică, este trecut cu vederea de aceleaşi instituţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Nirolf
27.03.2016, 18:23:27

Stimate domnule Dumitru Chisalita , sunteti sigur ca-i asa cum sustineti in text ? Cum e posibil ca un bloger oarecare sa cunoasca si sa popularizeze asemenea realitati iar imensa masinarie a legii in frunte cu DNA sa nu reactioneze in nici un fel ? Daca prejudiciul creat statului este de 1 000 000 000 $ pe an numai de la aceasta megaescrocherie , realizati ce hemoragie financiara sleieste Romania ? Nu acest mod de jefuire a tarii face sa avem cel mai redus nivel de trai din Europa ?

+3 (3 voturi)
gogu58
28.03.2016, 09:39:42

Prejudiciul nu este creat statului, statul nu scoate nici un leu din buzunar, prejudiciul ne este creat nou care platim gazele la un pret impus.

+3 (3 voturi)
adrian hora
28.03.2016, 09:39:50

care piata libera? nu exista in romania o piata concurentiala. macar acum pretul e cat de cat controlat de stat, in momentul in care s-ar liberaliza, ar fi controlat de firmele straine care ne vand gazul amestecat cu aer de ani de zile.

-2 (2 voturi)
IulianH
28.03.2016, 12:41:02

Nilrof...dar nu v-ati convins că statul romăn ne exploatează,fură din greu ?! nu v-ati convins că suntem vanduti la străini...Petrom,Gazprom,BCR,Asirom si multe altele că suntem exploatati ca mană de lucru ieftină pt străini cu acordul statului care mentine un nivel de salarizare ridicol...dar cu preturi la produse mai mari ca in UE.

+1 (1 vot)
Nirolf
28.03.2016, 12:52:33

IulianH Ba da , stimabile , cunosc dar ... eu bateam seaua sa priceapa magarul . In multe comentarii am sustinut si eu adevarul spus de dv . Ramane intrebarea : mai e valabila zisa "statul suntem noi" ? Au poate : "statul sunt ei" noi fiind doar balastul pentru echilibru !?

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările