Precizările Rompetrol privind o eventuală oprire de către Rusia a importurilor de ţiţei prin conducta CPC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caspian Pipeline Consortium FOTO Shutterstock
Caspian Pipeline Consortium FOTO Shutterstock

În urma informaţiilor potrivit cărora livrările de ţiţei prin conducta Caspian Pipeline Consortium s-ar opri, la cererea unei instanţe din Rusia,  Grupul KMG International - acţionarul majoritar al Rompetrol - a precizat că „orice suspendare a activităţilor CPC nu va afecta aprovizionarea cu ţiţei a rafinăriei Petromidia”.

În portul Novorossiysk există două terminale petroliere, ambele asigură transportul şi livrarea de ţiţei kazah în Marea Neagră.

Unul este operat de Caspian Pipeline Consortium şi este conectat la conducta de transport ţiţei pe ruta Tengiz – Novorossiysk. Acesta permite încărcarea de ţiţei tip/blend CPC prin cele trei terminale plutitoare(offshore) operate în largul Mării Negre.

Cel de al doilea terminal petrolier – Sheskharis asigură încărcarea de ţiţei din conducta Atyrau – Samara prin danele (onshore) operate în portul Novorossiysk. Prin intermediul acestuia, sunt livrate şi alte tipuri de ţiţei, inclusiv titeiul de tip KEBCO (Kazakh Export Blend Crude Oil).

„Ponderea ţiţeiului de tip CPC în reţetele de obţinere a produselor petroliere in cadrul rafinăriei este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de ţiţei utilizate în mod curent. În prezent, cea mai mare unitate de profil din România – Petromidia Năvodari funcţionează la capacitate optimă, în acord cu planurile de producţie aprobate pentru acest an.

Prin KMG Trading - divizia de aprovizionare cu materii prime şi de comercializare a produselor petroliere, Grupul are experienţa şi capacitatea necesare pentru identificarea şi asigurarea aprovizionării cu ţiţei a rafinăriei Petromidia, în orice context.   

De asemenea, adăugăm că eventuale măsuri privind activitatea CPC nu vor influenţa piaţa produselor petroliere din România, Grupul va continua să îşi onoreze obligaţiile contractuale şi livrările de carburanţi”, a informat KMG.

Diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă sub denumirea KEBCO

Uniunea Europeană a aprobat, în 3 iunie 2022, al şaselea pachet de sancţiuni, care prevede o renunţare etapizată la ţiţeiul şi produsele petroliere de origine rusă. Implementarea acestei măsuri va dura 6 luni pentru ţiţei şi până la 8 luni, în cazul produselor petroliere.

Aceste restricţii nu se aplică achiziţiilor de ţiţei din terţe ţări şi livrate pe cale maritimă, dacă un astfel de ţiţei este încărcat în sau tranzitează Federaţia Rusă. 

Astfel, compania naţională de petrol şi gaze KazMunayGas (KMG), cât şi alte companii producătoare de ţiţei din Kazahstan, desfăşoară activităţi de informare a clienţilor săi cu privire la lipsa restricţiilor în legătură cu operaţiunile cu ţiţeiul kazah, care este transportat pe teritoriul Federaţiei Ruse.

În acest moment, ţiţeiul din Kazahstan se comercializează sub cotaţiile Urals şi Siberian Light. Începând cu luna iunie a acestui an, în actele comerciale pentru vânzarea ţiţeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara şi încărcat în porturile ruseşti, se va menţiona denumirea de ţiţei „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă. 

KazMunayGas, împreună cu autorităţile de stat ale Republicii Kazahstan, desfăşoară activităţi prentru a minimiza consecinţele negative ale sancţiunilor internaţionale asupra exporturilor ţiţeiului kazah.

„KMG depune toate eforturile pentru a asigura un export stabil şi în condiţii de siguranţă pentru ţiţeiul kazah. S-a ajuns la înţelegerea privind accesul nelimitat la ţiţeiul care tranzitează Federaţia Rusă, pe piaţa europeană, fapt care va permite asigurarea cu ţiţei propriu a rafinăriei Petromidia, deţinută de KMG International, precum şi a altor clienţi ai ţiţeiului nostru”, a declarat Magzum Myrzagaliev, directorul executiv al KazMunayGas - compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan.

Un tribunal rus a dispus suspendarea activităţii CPC 

Un tribunal rus a ordonat Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte din lume care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră, să suspende activitatea timp de 30 de zile, scrie Reuters şi alarabiya.net.

Conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) este una dintre cele mari din lume, iar prin aceasta România importa petrol din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia de la Năvodari. Aceasta este cea mai mare din România şi are o capacitate de rafinare de aproximativ 6 milioane de tone de ţiţei. Rompetrol deţine a doua cea mai extinsă reţea de benzinării din România, după cea a Petrom, şi mai controlează staţii de carburanţi şi în Moldova, Bulgaria şi Georgia.

CPC a declarat miercuri că viceprim-ministrul rus Viktoria Abramchenko a ordonat autorităţilor de reglementare, inclusiv autorităţii de reglementare a siguranţei industriale Rostekhnadzor, să inspecteze instalaţiile părţii ruse a consorţiului, scrie alarabya.net

Acesta a spus că inspecţia a constatat unele nereguli „documentare” privind planurile de abordare a scurgerilor de petrol. O scurgere de petrol a avut loc la terminal anul trecut.

Conducta a exportat anul trecut din Marea Neagră până la 54 de milioane de tone, sau aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi, din principalul ţiţei din Kazahstan, amestecul acru uşor CPC.

Operaţiunile conductei au fost deja întrerupte de deteriorarea echipamentului terminal al Mării Negre în acest an.

Orice perturbare majoră a fluxurilor sale ar pune o presiune suplimentară pe piaţa mondială a petrolului, în timp ce aceasta se confruntă cu una dintre cele mai grave crize ale aprovizionării de la embargoul arab al petrolului din anii 1970.

Rafinăria Petromidia procesează, în special, ţiţei origine Kazahstan (Ural, CPC), cu încărcare în terminalele onshore şi offshore din portul Novorossiysk. Ponderea ţiţeiului de tip CPC (care se încarcă prin terminalele offshore – afectate de incidentul recent) în reţetele de obţinere a produselor petroliere din Petromidia este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de ţiţei utilizate în mod curent.

Conform procedurilor interne, rafinăria dispune de stocuri operaţionale de ţiţei, la care se adaugă şi stocurile de urgenţă, constituite conform obligaţiilor legale. Stocurile permit şi asigură funcţionarea rafinăriei pentru o perioadă de timp, în funcţie de gradul de utilizare, dar şi de eventualele condiţii meteorologice nefavorabile sau probleme tehnice pe fluxul de aprovizionare.

Citeşte şi:

Rusia a ordonat închiderea conductei prin care România importă petrol din Kazahstan pentru rafinăria Petromidia

Un expert în energie explică tertipurile folosite de ruşi în scopul închiderii conductei care aduce 85% din ţiţeiul importat de România

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite