Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Premieră. Au început lucrările la Autostrada Sibiu-Piteşti

13
9 Jul 2019 10:04:33
Autor: Elena Deacu

În premieră în România, pe Autostrada Sibiu-Piteşti, promisă de zeci de ani de autorităţi, au început lucrările, semnalează Asociaţia Pro Infrastructură.

Constructorul a instalat ţăruşi topografici în zona nodului rutier Sibiu, autostrada fiind încă în perioada de proiectare. „Nu sunt spectaculoase, dar fotografiile ataşate demonstrează că Autostrada A1 Sibiu-Piteşti a început... pe hârtie deocamdată! În poze vedeţi ţăruşi topografici în zona nodului rutier Sibiu, semn că perioada de proiectare este în desfăşurare”, arată reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

Deocamdată, vorbim doar despre sectorul Sibiu-Boiţa, de 13,17 kilometri. Contractul a fost semnat în data de 14 aprilie 2019 cu austriecii de la Porr pe suma de aproape 613 milioane lei fără TVA.

„Scriptic, proiectul tehnic trebuie predat în 12 luni, dar antreprenorul este capabil să îl livreze mai repede. Sperăm să vedem şi utilaje la lucru spre sfârşitul acestui an: organizare de şantier, decopertări, depozite materiale, poate piloţi foraţi la structurile majore. Termenul de execuţie este de 3 ani. Solicităm responsabililor din guvern să adopte cu celeritate HG-ul de exproprieri (care se află pe circuitul interministerial din 11 iunie), pas birocratic esenţial în demararea la timp a lucrărilor în teren”, atrage atenţia Asociaţia.

 

Cât va costa kilometrul de autostradă              

Câştigătorul contractului de proiectare şi execuţie al Autostrăzii Sibiu-Piteşti, pe lotul Sibiu-Boiţa, este firma Porr Construct SRL. Propunerea financiară s-a ridicat la 612.647.863,38 lei fără TVA, echivalentul a 129 milioane euro fără TVA. Asta înseamnă că un kilometru de autostradă va costa 9,7 milioane euro fără TVA.

Durata de realizare a contractului va fi de 48 de luni, din care perioada de proiectare a lucrărilor va fi de 12 luni, iar perioada de execuţie a lucrărilor va fi de 36 luni. Ofertantul declarat câştigător a ofertat o perioadă de garanţie a lucrărilor de 10 ani.

Lotul 1 aferent Secţiunii 1 se întinde între km. 0+000 - km. 13+170, iar traseul autostrăzii va începe în zona localităţii Şelimbăr, la intersecţia cu centura Sibiu. Aliniamentul se continuă la vest de Drumul naţional DN7, în paralel cu acesta, fiind amplasat într-o zonă colinară până la km 6, în zona localităţii Veştem. În continuare, traseul autostrăzii traversează la vest de Tălmaciu, drumul judeţean DJ 105G, Avrig - Marşa - Tălmaciu – Sadu până în zona Boiţa unde este prevăzut un nod rutier ce asigură conectivitatea temporară a autostrăzii Sibiu-Piteşti cu DN7.

Paşi înapoi pentru Boiţa-Tigveni                                                            

La finalul lunii mai, licitaţia pentru forajele geotehnice suplimentare de pe secţiunile montane dintre Boiţa şi Tigveni s-a anulat, anunţa Asociaţia Pro Infrastructură.

Asociaţia afirmă că a anticipat încă de la lansarea acestei licitaţii că va avea loc anularea ei şi spune că „Autostrada Sibiu-Piteşti face un nou pas înapoi din cauza incompetenţei «profesioniştilor» din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Ministerul Transporturilor România”.

Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de 122,1 kilometri şi este împărţită în cinci loturi, Sibiu-Boiţa, Boiţa-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş-Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Sorin Barbul
9.07.2019, 11:00:44

Și cu țărușii vom rămâne vreo 2-3 ani. Apoi... vom mai vedea.

+6 (8 voturi)
The Fog
9.07.2019, 12:12:44

Autostrada s-ar putea face mult mai rapid daca anumiti "responsabili" ar beneficia si ei de tratamentul ardelean cu tarusi, popularizat in cartile lui Bram Stoker...

+4 (6 voturi)
OmTacut
9.07.2019, 13:25:24

Va fi terminata, eventual in milieniul 4, de alte popoare.

+2 (4 voturi)
kalu kalu
9.07.2019, 13:34:39

daca nu s-ar impotmoli totul in puroiul asta de coruptie, am fi fost departe pana acum.

+2 (4 voturi)
Dream Pervertor
9.07.2019, 15:10:05

....repede, repede, pamblicile si foarfecile!

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările