Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Premieră: Tot mai puţini români vor să muncească în străinătate

17
21 Jan 2021 10:35:17
Autor: Afrodita Cicovschi

Pentru prima oară după foarte mulţi ani, românii preferă să muncească în ţară în loc să se angajeze în străinătate, se arată într-un studiu privind preferinţele românilor în 2021 din punct de vedere profesional.

”Cel mai greu din cariera mea”, ”plin de incertitudini”, ”plin de provocări” sau chiar ”înspăimântător” – acestea au fost câteva dintre caracteristicile pe care participanţii la cel mai recent studiu eJobs le-au dat anului 2020. 18% au răspuns, totuşi, că pandemia a fost mai uşor de traversat decât se aşteptau iniţial, iar 15% spun că anul trecut le-a adus o serie de surprize plăcute pe plan profesional. Cu toate acestea, 2021 este aşteptat cu optimism de jumătate dintre respondenţi, cea mai mare dorinţă pentru anul în curs fiind să-şi schimbe jobul sau să se angajeze, în cazul celor care, momentan, nu lucrează. Un sfert dintre respondenţi speră că anul acesta vor fi promovaţi sau vor primi o mărire salarială, mai ales în condiţiile în care mulţi dintre angajatori au plafonat salariile în 2020. 
 
”Mai vedem două tendinţe importante pentru acest an: un număr semnificativ de candidaţi care sunt decişi să facă reconversie profesională, pentru a-şi găsi un job mai bun şi a câştiga mai bine – şi, în acest sens, declară că plănuiesc să urmeze cursuri de specialitate – şi o altă parte care îşi exprimă dorinţa ca munca de acasă să se permanentizeze. Asta în ciuda faptului că, la finalul anului, într-un studiu în care sondam aşteptările angajatorilor cu privire la 2021, aceştia spuneau că vor să revină, alături de echipe, la munca de la birou”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România. 
 
2021 este, totodată, şi anul în care vedem cele mai mici procente alocate intenţiei de a lucra în afara ţării sau de a-şi deschide propriul business. A fost una dintre marile schimbări ale pieţei în 2020, care pare să aibă continuitate şi anul acesta. 
 
În ceea ce priveşte temerile pe care le au românii, pe primul loc se află posibilitatea de a nu-şi găsi job nici în 2021. 10% se tem că vor avea loc concedieri în compania pentru care lucrează şi aproape la fel de mulţi iau în calcul o posibilă închidere a activităţii angajatorului. Reducerea salariilor sau a pachetului de beneficii extrasalariale ori faptul că vor reîncepe să lucreze de la birou sunt alte aspecte menţionate de respondenţi. Aproape jumătate însă spun că nu au niciun motiv să fie îngrijoraţi cu privire la 2021.
 
O altă întrebare importantă adresată participanţilor la studiu a vizat modul în care şi-ar dori să se modifice relaţia pe care o au cu angajatorul actual. Principala schimbare menţionată a fost legată de scăderea nivelului de presiune de la locul de muncă. O treime îşi doreşte mai multă flexibilitate şi aproape la fel de mulţi ar vrea să fie mai des informaţi despre schimbările care au loc în companie. Feedback-ul constant rămâne şi în acest context una dintre principalele dorinţe pe care le au angajaţii în raport cu angajatorii lor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Matei Basarab
21.01.2021, 10:47:08

Pentru ca sunt munci grele si prost platite de sclav. Cu 400 de euro economisiti lunar timp de 4 ani iti luai un apartament dragut in Romania in 1995-1999. Acum ce faci cu asa bani?

-6 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
21.01.2021, 10:52:56

Comentariu considerat abuziv.

imsi imsi
21.01.2021, 10:56:47

Pai nu ca nu vor dar nu pot ca ca s blocate intrarile. Pe urma cum tot mai multe joburi sunt online multi s au autorizat si presteaza online din romania dar sunt platiti la tarif de vest. Ca sa scrii cod nu trebuie sa fii acolo, lurezi in remote.

-2 (2 voturi)
costea petre
21.01.2021, 10:59:36

Aceasta este o veste foarte buna! Oamenii nu plecau la munca in strainatate din placerea irepresibila de a fi "sclavi", cum sugereaza unii in urma unei evaluari superficiale, ci pentru ca era alternativa preferabila ramanerii in Tara, unde PSD a dus o politica de saracire a tarii, in scopul luarii populatuei ostatice electorale prin pomeni injositoare. Decat sa fi victima acestor proceduri umilitoare din partea lor, au preferer alternativa strainatatii, care, va spun in calitate de diasporean, nu este usoara.

+2 (2 voturi)
Lucifer
21.01.2021, 11:06:43

A-nţărcat bălaia europeană! Nu mai fug câinii cu covrigi în coadă nici prin Vest. Hai diasporenilor, veniţi la sânul patriei mumă, avem locuri la cules de praz şi la târnăcop în construcţii. Bineînţeles, cu salariu minim pe economie....

-9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările