Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Premieră: Romgaz şi Petrom vor să producă hidrogen într-un parc eolian

2
12 Nov 2020 13:53:00
Autor: Afrodita Cicovschi
Anunţul a fost făcut joi de Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei. Foto Mediafax
Anunţul a fost făcut joi de Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei. Foto Mediafax

Romgaz şi Petrom vor să producă hidrogen într-un parc eolian în Dobrogea, în premieră pentru piaţa din România, a anunţat, joi, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei, la Forumul de Energie Verde.

"Consider că până la jumătatea anului viitor o să avem cel puţin două parcuri eoliene şi/sau solare care vor avea producţie de hidrogen. În primul rând, iniţiativa celor doi mari producători de gaze naturale, care, printr-o acţiune comună, doresc să înfiinţeze prima fermă de producţie a hidrogenului din surse eoliene, în zona Dobrogea.
 
Pentru că tehnologia este foarte scumpă, există o iniţiativă ca acest hidrogen fabricat în premieră să fie utilizat în zona producătorilor de energie electrică din Delta Dunării, întrucât nu sunt permise acolo realizările de conducte de gaze sau alte investiţii din cauza restricţiilor de mediu", a precizat Havrileţ.
 
El a amintit că oraşul Sulina a rămas fără energie termică, întrucât capacitatea pe cărbune de acolo nu a mai putut fi folosită.
 
"Există un element foarte important din anul 2003, locuitorii din Delta Dunării au subvenţionate atât carburanţii, cât şi o parte din consumul de energie electrică, ceea ce ar face ca şi hidrogenul să fie subvenţionat, utilizându-se în această zonă", a mai spus secretarul de stat.
 
Potrivit acestuia, la nivelul Comisiei Europene s-a stabilit că producţia de hidrogen trebuie susţinută din fonduri europene, iar Fondul de Modernizare va încuraja producţia de energie electrică care poate fi stocată fie în baterii, fie în hidrogen.
 

Havrileţ: România are un potenţial uriaş în Marea Neagră

 
Pe de altă parte, oficialul a precizat că România are un potenţial eolian uriaş, de peste 70.000 de MW, în Marea Neagră şi ar putea folosi această energie inclusiv pentru producţia de hidrogen, a declarat, joi, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la Forumul Virtual de Energie Verde.
 
"Vrem ca din Fondul de Modernizare, fond alimentat din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon, să promovăm în continuare producţia de energie din surse regenerabile, în special offshore wind. Datorită simplificării tehnologiei, succesul înregistrat de Marea Britanie în acest sector în 20 de ani România ar putea să îl ajungă în 5-6 ani", a explicat oficialul ministerial.
 
El a subliniat că aceasta este o estimare făcută în baza unui studiu de fezabilitate realizat de Banca Mondială pentru zona Mării Negre.
 
"Există aici un potenţial uriaş. Doar în zona apelor costiere, România are o posibilitate de înfiinţare a unor parcuri eoliene de 72.000 de MW", a precizat secretarul de stat.
 
Spre comparaţie, România are un consum orar în jur de 8.000 - 10.000 de MW de electricitate.
 
"Realizarea unor parcuri eoliene offshore ar permite României să exporte o parte din energia electrică şi să producă hidrogen", a mai spus Havrileţ.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Dem Cristi
12.11.2020, 16:04:10

Parcul de eoliene: o turbină de 2MW onshore C+M e cam 3-4 mil euro. cât va fi una pe mare, 5-6 mil? 1MWh=60euro (pret mediu). O turbină merge in medie 4000 ore pe an, dar pe mare ar putea fi cel mult 3500 Încasări anuale/turbină 60x3500x2=0,4 mil, dacă scădem costuri mentenanță cam în 15 ani s-ar amortiza fără 1 leu profit. Fără certificat verde nu cred că e o mare afacere. Greșesc?

+1 (1 vot)
m lupascu
12.11.2020, 16:59:16

- felicitări guvernul

+1 (1 vot)
Modifică Setările