Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Premieră: un stat vrea să legalizeze Bitcoin ca mijloc legal de plată

0
6 Jun 2021 11:23:12
Autor: Afrodita Cicovschi

Preşedintele unui stat a anunţat că va legaliza Bitcoin ca mijloc de plată în ţară, criptomoneda urmând să circule alături de moneda oficială, scrie BBC.

Nayib Bukele, preşedintele micului stat El Salvador din America Centrală, spune că va legaliza Bitcoin ca mijloc de plată în ţară, statul devenind astfel primul din lume care legalizează Bitcoin şi ar circula alături de moneda oficială, dolarul american, potrivit BBC.
 
Nayib Bukele spune că Bitcoin va facilita trimiterea acasă a banilor câştigaţi de cei peste două milioane de salvadorieni care lucrează în străinătate. „Pe termen scurt, acest lucru va genera locuri de muncă şi va contribui la creşterea incluziunii financiare”, a declarat Bukele la o conferinţă în Florida, adăugând că ar putea stimula şi investiţiile în ţară.
 
El a spus că va trimite proiectul de lege Congresului săptămâna viitoare. Dacă acesta va trece, o bună parte din cei 70% din salvadorieni care nu au conturi bancare şi-ar deschide unul, a spus preşedintele.
 
Economia El Salvador se bazează în mare măsură pe banii trimişi acasă din străinătate, care reprezintă aproximativ 20% din produsul intern brut (PIB) al ţării. Cele două milioane de salvadoreni care trăiesc în afara ţării trimit anual acasă circa 4 miliarde de dolari.
 
Bitcoin a cunoscut fluctuaţii mari de valoare de-a lungul anilor, în special luna trecută când a scăzut cu 36%.
 
Bitcoin a scăzut de la aproape 20.000 de dolari în decembrie 2017, un vârf la acea vreme, la sub 3.500 de dolari la începutul anului 2019.
 
Scăderea bitcoin de aproape 40% din septembrie 2011 a fost de fapt mijlocul unei căderi de trei luni, din august până în octombrie a acelui an, în care preţurile au scăzut cu peste 35% în fiecare lună. Preţurile Bitcoin au atins un minim de 2 dolari în octombrie 2011 şi acum se tranzacţionează cu aproximativ 37.000 de dolari.
 
Analiştii de pe Wall Street se confruntă cu o sarcină aproape imposibilă când încearcă să prezică traseul efectuat de Bitcoin, scria Bloomberg în urmă cu o puţin timp, după ce piaţa crypto a pierdut 1.000 miliarde de dolari în ultimele săptămâni.
 
În ultimul an au fost cheltuiţi la nivel global peste 200 de miliarde de dolari pentru a achiziţiona Bitcoin, peste jumătate din totalul banilor lansaţi către criptomonedă. La jumătatea lunii aprilie, Bitcoin-ul se tranzacţiona la aproape 65.000 de dolari.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările