Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Orban: Salariile demnitarilor vor fi îngheţate

3
8 Dec 2019 10:11:46
Autor: Afrodita Cicovschi
Premierul Ludovic Orban a explicat prin ce modalitate vor fi îngheţate salariile demnitarilor. Inquam Photos / George Calin
Premierul Ludovic Orban a explicat prin ce modalitate vor fi îngheţate salariile demnitarilor. Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică dimineaţă că guvernul pe care îl conduce va îngheţa salariile demnitarilor la nivel aflat în plată în prezent, explicând că această măsură va fi luată fie prin legea bugetului, fie prin ordonanţă de urgenţă.

”Ştiţi foarte bine că veniturile, indemnizaţiile celor care ocupă funcţii de demnitate publică sunt plătite în raport cu salariul minim pe economie. Şi ce decizie am luat: se va majora salariul minim pe economie, să nu crească şi salariile celor care deţin funcţii de demnitate publică (…) Avem două variante: fie în cuprinsul legii bugetului de stat sau mai avem varianta emiterii unei ordonanţe de urgenţă, cum se zice în administraţie de câţiva ani de zile – ordonanţă de urgenţă trenuleţ”, a declarat Ludovic Orban, citat de G4media.
 
Afirmaţiile prim-ministrului vin după ce ministrul Finanţelor, Florin Ciţu a declarat sâmbătă la Realitatea Plus că îngheţarea salariilor demnitarilor sau interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat sunt printre măsurile luate în calcul de Guvernul Orban pentru reducerea cheltuielilor pe anul viitor şi pentru încadrarea într-un deficit de aproximativ 3,5%. Mai mult, ministrul spune că nu poate rămâne acelaşi aparat bugetar, adică vor exista şi concedieri.
 
”Ştiţi foarte bine ca pentru anul acesta sau pentru anul viitor construcţia bugetului porneste de la un deficit de 4 la sută. Da, există un set de măsuri, pe care dorim să le luăm, de la pensii speciale, la salarii demnitari şi da, şi la eliminarea acelui cumul de pensii la stat, este o măsura care nu îşi are rostul (…) Toate reducerile de cheltuieli analizate vor duce deficitul la 3,5% din PIB în anul 2020”, a declarat Florin Cîţu.
 
Anterior, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat, la Digi 24, că este în curs de elaborare un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat.
 
„Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justeţea unei măsuri faţă de o situaţie dată în care o persoană, deşi în plină formă de muncă, după ce primeşte pensia se angajează tot într-o instituţie publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare” a opinat ministrul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Coco Cocos
8.12.2019, 11:10:47

in opinia unor "cantareti" /"dansatori", chiar credeti ca exista vreun asa-zis parlamentar care sta in salariu? trebuie sa fii din Sibiu ca sa crezi asta..

+1 (1 vot)
Constantine Constantine
8.12.2019, 11:30:43

Un parlamentar are cu tot cu salariu 50 mii euro/luna bani de buzunar.Trai neneaca, salariu e doar frectie! Trebuie reduse cheltuielile nejustificate si realizat un ecart mai mic intre cel mai mic si cel mai mare salariu care in acest moment e cel mai mare din UE 1/12,in timp ce media UE este de 1/6

+1 (1 vot)
Hoher Herman
9.12.2019, 07:54:54

Ma faci sa rad! Nimeni nu mai da nimic inapoi. Raul a fost inceput de pizidei si terminat de Klaun Ioha. Zeci de jegnerali avansati noaptea ca hotii.

Modifică Setările