Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Premierul pasează responsabilitatea scumpirilor în cârca BNR

8
11 Sep 2021 13:11:23
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Florin Cîţu a pasat responsabilitatea creşterii preţurilor în curtea BNR, premierul declarând că are încredere că „Banca Naţională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei”, în condiţiile în care aceasta a urcat la 5,3%, cele mai mari creşteri fiind la energie.

"Vedem această creştere a preţurilor în special la produsele alimentare. M-am uitat la cifre în această dimineaţă. Acolo este dinamica cea mai mare, la produsele alimentare. La produsele nealimentare este o creştere de 3%. Am încredere că Banca Naţională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei”, a spus Cîţu.
 
Premierul a adăugat că vineri a venit şi o veste bună, aceea că au crescut cu 10% în prima jumătate a anului:
 
”Investiţiile nete în economie au crescut faţă de anul trecut, când am avut investiţii record, au crescut cu 10% în primul semestru sau cu 12% în trimestrul doi, ceea ce înseamnă că strategia noastră de a investi în economie, de a creşte veniturile, funcţionează şi cred că politica fiscală pe care noi o implementăm, împreună cu politica monetară, care sigur va duce la reducerea dinamicii inflaţiei va da rezultate bune în perioada imediat următoare", scrie Hotnews.
 
Rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 este 5,3%, a transmis vineri INS.
 
Cele mai mari scumpiri (de peste 20%) au fost la energie, ulei şi gaze. Urmează apoi combustibilii (14%), branza de oaie, carnea de peşte, serviciile poştale şi tutunul, potrivit datelor centralizate de INS.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

silent warrior
11.09.2021, 13:49:06

Ctzule esti idiot sau te prefaci ? Ce 3% la nealimentare ? Lemnul si otelul cu subprodusele lor s-au scumpit cu 100 % sau mai mult ... pe alea nu le luati in calcul ?

+14 (14 voturi)
Constantine Constantine
11.09.2021, 14:36:17

Nu se preface! Am avut nevoie de 2m3 cheresta de brad si cind am sunat la depozit am afla ca pretul a ajuns dublu.

-15 (27 voturi)
Capelin Amar
11.09.2021, 13:56:40

Sigur că de la BNR așteaptă Câțu salvarea. Doar Isărescu l-a crescut de mic și l-a trimis în America pe când era un puști din coada clasei, care se căznea să prindă un loc la ASE de doi ani și nu izbutea nicicum. L-a împachetat și l-a expediat în SUA, unde a plătit de s-a cocoșat ca să isprăvească și el o școală în zece ani. A plătit Isărescu sau BNR sau statul român, nu se știe prea bine și nimeni nu vrea să facă lumină în acest episod obscur. Și chiar și acum, tot Isărescu trebuie să-l scoată din nămol pe pupilul pricăjit și necăjit care n-are habar de nimic dar simte că trebuie să facă și el ceva. Și face! Deschide gura și bâiguie enormități la foc continuu, una mai mare ca alta. La atât se reduce priceperea sa în ale economiei. Să vedem un exemplu! Zice PM Câțu: " ... politica fiscală pe care noi o implementăm, împreună cu politica monetară, care sigur va duce la reducerea dinamicii inflaţiei va da rezultate bune ... ". Aveți habar de politica fiscală pe care cică o implementează cu succes guvernul său? Care-i aceea, că nimeni n-a sesizat-o? Cât despre dinamica inflației, PM Câțu mai are de învățat dacă a ajuns să confunde rata inflației care poate fi reglată, cu dinamica inflației care este un indicator analitic și statistic pe termen lung. La fel, ne aburește cu "investițiile din economie". Nu mai comentez, pentru că toate acele cheltuieli făcute cu bani împrumutați nu sunt investiții deoarece nu aduc profit prin exploatarea lor directă. V-ați lămurit, sper, că gargaragiul ăsta nu e bun nici de contabil iar ca premier al României e lamentabil.

-4 (14 voturi)
Maximilian Musat
11.09.2021, 15:47:17

Cata dreptate ai,dar pentru Boc si Flutur nu conteaza ,sa le iasa lor pasenta,apropo au fost inregistrati cum vorbesc despre romani mentorii lui Catu ,sunt sub orice critica,acesti trepadusi nu au ce cauta in fruntea statului roman,sa se ia de mana cu Cilacu cu Dragnea,Dancila si toti hotii si sa plece naibii,ca isi bat joc de noi si cei disperati ii cred facandu -ne sa suferim pe toti !

+12 (12 voturi)
G M
11.09.2021, 16:55:01

Norlam, el este i-responsabil !

-9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările