Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele Exim Bank US vine în România. Vizită la Cernavodă, unde SUA au promis finanţare de miliarde de dolari

1
4 Dec 2020 12:20:57
Autor: Elena Deacu
Kimberly Reed Exim Bank US FOTO Gettyimages
Kimberly Reed Exim Bank US FOTO Gettyimages

Kimberly Reed, preşedintele Exim Bank US, agenţia de credit de export a Statelor Unite, va face o vizită în România, pentru a discuta despre investiţii în domeniul energiei şi infrastructurii din România. Recent, Statele Unite au anunţat că Exim ar putea acorda finanţare de câteva miliarde de dolari pentru investiţii precum noile reactoare de la Cernavodă.

„Intenţia Exim US este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare de aproximativ 7 miliarde de dolari. Doamna Kimberle Reed, preşedinte Exim Bank, va sosi luni pentru a discuta acordul dintre Guvernul României şi Exim pentru finanţarea proiectelor de energie şi infrastructură, urmând a face şi o vizită la centrala nucleară de la Cernavodă”, a afirmat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, cu ocazia unei vizite de lucru la obiectivul Porţile de Fier al companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a anunţat că vor exista o serie de întâlniri de lucru pentru a discuta pe marginea proiectelor de investiţii în domeniul energiei şi infrastructurii. De asemenea, preşedintele Exim Bank US va face o marţi o vizită la centrala de la Cernavodă.

Ambasadorul SUA în România Adrian Zuckerman a subliniat faptul că relaţia dintre SUA şi România este una foarte bună şi prin viitoarele colaborări ţara noastră va beneficia de ajutor financiar pe proiecte importante de infrastructură. De asemenea, Excelenţa Sa a spus că România are un potenţial economic uriaş, este un loc foarte bun pentru investitori, nu doar pentru cei din SUA, ci din toată lumea. El a atras însă atenţia că există unele legi care trebuie schimbate, pentru a ajuta la dezvoltarea economică.

Şi Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, s-a arătat deschis la oportunităţile de finanţare americane. „Salutăm interesul american pentru dezvoltarea şi susţinerea proiectelor energetice ale României, spre beneficiul reciproc. Hidoelectrica manifestă toată dorinţa de colaborare cu firme din Statele Unite pe proiecte de anvergură, ca parteneri. Avem planuri ambiţioase într-un domeniu care este nu doar profitabil, ci şi într-o continuă dezvoltare, direcţia fiind cea a energiei regenerabile”, a afirmat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Vizita ambasadorului SUA vine ca urmare a parafării, în data de 9 octombrie a.c, la Washington D.C., a unui acord interguvernamental extins, care permite cooperarea între România şi Statele Unite ale Americii în domeniul dezvoltării unor proiecte de importanţă strategică în domeniul energiei.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie de la Washington, acest acord, caracterizat drept „istoric”, va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională care va construi unităţile de reactor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi va retehnologiza reactorul 1.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Cetăţeanul Turmentat
4.12.2020, 12:45:29

Nu e nici un troll rus care sa ne explice ca tehnologia sovietica de la Cernobyl este peste cea americana, produsa recent? Mai, dar chiar nu-i nici unul care sa ne spuna ca Moscova ne va construi ea gratis reactoarele 3 si 4, iar pana la finalizarea lor vom primi gaz gratis din Rusia? Ca sa vezi, domnule ...

+8 (8 voturi)
Modifică Setările