Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Preţul cărnii de porc a ajuns la 5,5-6 lei pe kilogram. Producătorii estimează o creştere în preajma sărbătorilor de Paşte

10
21 Mar 2021 14:32:13
Autor: Melania Agiu
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Preţul cărnii de porc la poarta fermei a ajuns la 5,5 - 6 lei pe kilogram, cu 20% mai puţin faţă de anul trecut, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, care a precizat că în preajma Paştelui este posibil ca preţul cărnii de porc să crească.

”Este greu de prezis dacă se va modifica preţul cărnii în preajma sărbătorilor. Există o tendinţă de creştere cu 1-2 zile înainte de Paşte. În perioada postului scade consumul de carne, iar în săptămâna premergătoare Paştelui este posibilă modificarea preţului pe baza creşterii cererii”, a declarat Ladoşi informează News.ro.
 
Potrivit reprezentantului APCPR, în magazine, un kilogram de pulpă de porc ajungând la 19 lei pe kilogram. 

Preşedintele APCPR a mai afirmat că în prezent fermele autohtone nu asigură mai mult de 30% din cererea de carne de porc din România, faţă de 60% cât asigurau în 2017, înaintea de apariţia pestei porcine.
 
Ladoşi a mai spus că în 2020 au fost sacrificaţi 3,7 milioane de porci, în scădere cu 12% faţă de 2019, când 4,2 milioane de porci au ajuns la abatoare. 
 
În cadrul unei conferinţe de presă de joi, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că Ministerul Agriculturii a alocat 700.000 de lei pentru ajutorul de minimis pentru susţinerea crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa. 
 
Legat de această iniţiativă, preşedintele APCPR consideră că orice ajutor destinat acestui sector este binevenit, dar din păcate crescătorii de porci din aceste rase sunt foarte puţini, reprezintă 0,01%.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Adrian Foangǎ
21.03.2021, 14:46:59

Fonfleuri - carnea de porc nu se va scumpi decat pentru prosti. Cine e destept si cumpara din supermarket n-are probleme din astea. Maxim 15 lei carnea macra, pulpa, cotlet, vanduta in conditii adecvate. Iar scumpirea dinaintea pastelui e alta gugoasa. Supermarketurile nu fac asa ceva, asta e apanajul smenarilor de romani, de la crescatori la macelari.

-8 (12 voturi)
Valahu Duios Manglea
21.03.2021, 15:49:04

Domnu Adi, carnea de porc ce se vinde in comert, peste tot in Europa, e plina de antibiotice, chimicale si hormoni de crestere, care aterizeaza toate in corpul uman. De ani de zile cumpar porcul de la cineva pe care l cunosc, porcii sunt tinuti la padure, n-au vazut civilizatia umana. Aproape tot ce mancam, carne, legume lactate, oua, fructe pregatesc singur cu ingrediente de cea mai bun a calitate si fara chimicale,pe care le cumpar de cele mai multe ori de la producatori individuali, de mici dimensiuni pe care ii cunosc si situ ca nu si bat joc de munca si sanatatea lor. Da, e adevarat pierd un pic mai mult timp cu pregatiea si cumparatul, dar sanatatea mea si a familiei mele nu dpeinde de otrava din comertul industrial. Sanatate si numai bine va doresc.

-8 (12 voturi)
ion ion
21.03.2021, 16:50:57

"pe care ii cunosc" "Aproape tot ce mancam, carne, legume lactate, oua, fructe pregatesc singur" Tu vrei sa te intorci in comuna primitiva , in care totul era crescut in curte si pregatit in casa. Am vazut "producatori individuali" care pun to felul de chimicale ca sa stimuleze cresterea, dupa ureche, sau de unde le-au gasit. Nu exista nici un certificat de analiza de laborator la "producatorul individual"

-1 (1 vot)
Stefan din Nord
21.03.2021, 15:07:11

Pana la urma cel mai bun miel de Paste , e porcul . In loc de drob ,sorici si caltabosi .

-3 (3 voturi)
eu doar constat
21.03.2021, 15:50:18

Se pregateste terenul printr-o noua campanie de fake news. Cine a gandit-o este cel putin neinformat, sau poate nu e roman, dar poate este chiar limitat mental. !. Pastele la romani nu inseamna nici mici, nici sarmale, nici papricas de porc, asa ca porcul nu va fi la mare cautare in aceasta perioada, cand, fiind postul Pastilor, lumea nici nu prea mai mananca multa carne. 2. De Pasti, traditia romanilor este sa manance drob (de miel), friptura (de miel) si oua rosii (de gaina). Porcul nu prea are loc in masa de Pasti. Deci: In Postul Pastilor si chiar de Pasti, ar fi sinucigas pentru orice producator de carne, mai ales de porc, sa creasca pretul. Ramane cu carnea nevanduta. La fel cu cea de pasare si mai putin cu cea de vita, care oricum nu ocupa prea mult "spatiu" in magazinele romanesti. Ar mai exista o scapare, dar limitata si conditionata de vreme: De Pasti, multa lume iese la iarba verde, unde principala mancare sunt micii, dar si tot felul de fripturi, carnati, gratare etc, inclusiv de peste. Daca vremea e nasoala, consumul este mic, la fel cu vanzarile de produse din carne si peste. Daca vremea e buna, consumul e mai mare, dar, limitat la max. doua zile si nu pentru toti romanii, majoritatea sarbatorind traditional in familie la masa, asa ca perspectivele de "cerere mare" de carne de porc, sunt hiperbolizate in acest articol, total nerealist, chiar fantezist. Eu vad, din contra, dupa Pasti o noua campanie de vanzare promotionala a carnii de porc in marile magazine, avand in vedere exporturile foarte mici de carne romaneasca. La fel si a carnii de pasare (pui si curcan).

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările