Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Preţul energiei scoate din nou sindicaliştii în stradă: Angajaţii ALRO Slatina şi Alum Tulcea se tem de disponibilizări

1
17 Jan 2022 13:51:53
Autor: Afrodita Cicovschi

Sindicalişti Alro Slatina şi Alum Tulcea anunţă că vor protesta, vineri, la sediul Guvernului, temându-se că se vor închide capacităţi de producţie din cauza scumpirii energiei, ceea ce duce la disponibilizarea sau trimiterea în şomaj tehnic a zeci de mii de salariaţi.

Angajaţii cer Guvernului să "limiteze" preţurile la gaz şi electricitate.
 
La protestul programat pentru vineri, între orele 11.00 şi 13.00, în faţa sediului Guvernului, vor participa membri din patru sindicate din industria aluminiului: Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul Prelucrarea aluminiului şi Sindicatul Alum Tulcea. Aceştia reclamă "situaţia gravă" în care se află companiile din industrie pe fondul creşterii tarifelor la gaz şi energie electrică. 
 
"Mafia creată în jurul resurselor de energie electrică şi gaze nu îşi încetează acţiunile de speculă, distrugând în mod ireversibil industria din România. Astfel, Alro Slatina a început închiderea din capacitatea de producţie prin oprirea primei hale de electroliză, încă două hale sunt programate a fi oprite în curând, rezultând o reducere a producţiei cu 60%, urmând a funcţiona doar 2 hale din 5. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Alum Tulcea, prin reducerea producţiei de alumină cu 60%", transmit reprezentanţii celor patru sindicate. 
 
Aceştia atrag atenţia asupra faptului că în acest context vor avea loc disponibilizări sau trimiterea în şomaj tehnic a mii de angajaţi de la cele două companii şi a zeci de mii de salariaţi ai unor firme care depind direct sau indirect de activitatea acestora.
 
"În urma demersurilor întreprinse de sindicate, de conducerile societăţilor, factorii de decizie - primul ministru şi ministerele de resort - s-a rezolvat doar cadrul legal privind tranzacţionarea bilaterală directă între producători şi agenţii economici energo-intensivi, dar acest lucru nu este practicabil în prezent datorită nefuncţionalităţii pieţei pentru clienţii mari din industrie, toată energia fiind pusă în vânzare doar pe anumite platforme ale pieţei şi adjudecată de speculanţii de energie. Este clar că restructurarea pieţei de energie este vitală pentru toţi consumatorii de energie. Ca ultimă strigare a sindicatelor şin a tuturor angajaţilor din industrie, cea care a mai rămas în România, este ca Guvernul României să intervină de urgenţă în limitarea preţurilor la energie şi gaze naturale conform Legii concurenţei", mai susţin sindicaliştii. 
 
Aceştia solicită, la modul concret, ca Guvernul să "limiteze" preţurile la energie şi gaz natural la nivelul din decembrie 2020, pentru o perioadă de cel puţin un an, şi să interzică exportul de energie electrică, concomitent cu distribuirea acesteia către consumatorii industriali şi casnici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Un cititor
17.01.2022, 15:02:06

F grav, ii aude cineva?! Sunt masuri care trebuie luate de ieri. In timp ce guvernantii discuta, promit, si iar discuta, vedem lucrurile se misca, efectele in economie nu-i asteapta pe guvernanti. Deja se inchid obiective. Guvernantii se asteptau, promiteau o colectare mai mare a taxelor la buget. Vor avea reversul ! Scurt si rapid. Prin indolenta de care dau dovada si din cauza cumetriilor pe tema numirilor politice in diverse functii. Conduc haiduceste ac. tara: cand nu-i dai cetateanului dreptul minim de a nu suferi de frig si de a nu sta in intuneric---la propriu, nu esti deloc mai presus de Ceausescu. Iar despre economia asta amarata a noastra, peste cativa ani se va vorbi la timpul trecut. Ce se distruge, nu se mai reface.

Modifică Setările