Preţul energiei scumpeşte tot, inclusiv mâncarea: bugetul familiei sărăceşte cu cel puţin 200-250 lei/lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Costurile cu energia electrică şi gazele naturale, care s-au crescut enorm în ultimul an, vor aduce scumpiri în cascadă în perioada următoare, inclusiv la alimente. O creştere cu numai 20% a preţurilor energiei ar însemna aproape 100 de lei în plus pe lună, la care s-ar adăuga încă 100 - 150 lei doar din scumpirea alimentelor.

Datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că gazele s-au scumpit luna trecută cu 20,49% faţă de decembrie 2020 şi cu 20,55% faţă de august 2020, în timp ce energia electrică s-a scumpit în luna august 2021 cu 23,15% faţă de luna decembrie a anului trecut şi cu 24,65% faţă de luna august 2020. Estimările experţilor în energie arată că preţurile energiei nu vor stagna la acest nivel, continuându-şi creşterea accelerată.

Toate aceste preţuri mari la energie, fie că este vorba de energie electrică, fie de gaze naturale, se răsfrâng asupra preţurilor alimentelor, în special a celor procesate.

„În următoarea lună nu cred că vor mai fi suportate de către procesatori, dar nu vorbim de creşteri de 25% astea sunt imposibile, dar creşteri cu o singură cifră s-ar putea să aibă loc, existând şi o criză de materie primă la unele produse, cum e carnea de porc... Aşa, că e imposibil de spus, stabilitate pe piaţa preţurilor nu mai există de două - trei săptămâni”, a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

La rândul său, economistul Dragoş Cabat a vorbit despre aşa numitele „efecte de val 2, 3”, referindu-se la efectul de domino pe care energia plătită mai scump de firme îl are asupra produselor finite. „Costurile cu energia, gazele, intră în toate celelalte produse pe care le consumă românii. Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă. Impactul e mult mai mare la românii cu venituri mici, decât la cei cu venituri mari. Românii care resimt aceste creşteri de preţuri sunt cei care au salariu minim pe economie, dar şi pensionarii care trăiesc de la o lună la asta cu o pensie minimă”, a adăugat Dragoş Cabat, sugerând că preţurile vor atinge nivelul maxim chiar în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Preţul pâinii se va apropia de 2 lei

Creşterea preţului la energie, dar şi alţi factori, vor provoca scumpiri ale alimentelor în medie cu 10-12% în următoarele luni, însă unele produse, precum preparatele din carne de porc, lactatele şi pâinea, vor înregistra creşteri mai mari de preţuri comparativ cu media, preciza recent Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta.

„La carnea de porc şi la preparate de porc cred că vom avea o creştere de 20-25%. În ceea ce priveşte procesatorii, ei au încercat să ţină preţul în loc, nu au avut câştiguri mari”, a spus Frumosu.

Amintind că şi preţul grâului pentru panificaţie a crescut „cu vreo 30 de euro pe tonă în ultima perioadă” şi că sectorul de panificaţie are un consum mare de energie electrică, fiindcă majoritatea cuptoarelor sunt electrice, Dragoş Frumosu a spus că „la panificaţie, preţurile vor creşte cu circa 25% sau mai mult”. „Poate pare puţin, pentru că o pâine de 1,5 lei va ajunge la 1,9 lei, maximum 2 lei. La produsele lactate creşterea va fi de 15% fără discuţie", a estimat Dragoş Frumosu.

Alimentele se vor scumpi cu cel puţin 7%

Liderul de sindicat a afirmat că, în general, cheltuielile industriei alimentare cu energia electrică, energia termică şi combustibil se reflectă în preţurile finale la un nivel de 7-10%. „O creştere de 100%, mai puţin combustibilul, va duce în mod cert la o creştere automată la 6-7%. Aici adăugăm şi materia primă, şi discutăm numai de procesare, de ceea ce pleacă de la poarta fabricii, dar trebuie să discutăm şi despre comerciant, pentru că se plăteşte transportul, foloseşte energia electrică, va folosi 5-6 luni căldura. (...) Nu vorbim doar de lumină, vorbim de lăzi frigorifice, de lăzi de congelare, de întreg procesul de păstrare a alimentelor şi de depozitarea lor. Aceste lucruri vor avea o influenţă mare asupra preţului. (...) E sigur că la marile reţele comerciale încălzirea se face tot prin aeroterme, deci tot pe electric, deci şi de acolo vor veni câteva procente, de asta am dat o medie a creşterii preţurilor de 10%-12%, dar creşterile de preţ (la anumite categorii, n.r.) vor fi cu siguranţă mult mai mari”, a precizat Dragoş Frumosu.

Scumpirea energiei va sărăci bugetul familiei cu cel puţin 200-250 de lei/lună

Cheltuielile unei gospodării cu mâncarea şi băuturile nealcoolice, potrivit datelor INS pe primul trimestru din acest an (ultimele date disponibile) au fost în medie de 955,45 lei/gospodărie, reprezentând 34% din venitul gospodăriei, în timp ce cheltuielile cu locuinţa, apa, electricitatea, gaze şi alţi combustibili au fost de 17,3%, adică 485,30 lei.

Potrivit calculelor „Adevărul” o creştere cu numai 20% a preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale ar însemna aproape 100 de lei în plus în fiecare lună, scumpirea alimentelor cu 10-15% însemnând încă 100-150 de lei mai mult.

Cu alte cuvinte, scumpirea energiei va diminua bugetele familiilor cu cel puţin 200 de lei/lună.

Citeşte şi:

Pregătiţi-vă pentru o iarnă costisitoare: preţurile energiei au explodat şi nu sunt nici stocuri suficiente

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite