Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Preţul gazelor naturale atinge un nou maxim istoric în Europa. Care sunt cauzele

16
2 Oct 2021 10:49:16
Autor: Melania Agiu
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Preţul de referinţă la gazele naturale în Europa a urcat vineri la un nou maxim istoric, în condiţiile în care Rusia a redus livrările, transmite Reuters.

Potrivit datelor operatorului de reţea Gascade, preluate de Reuters şi Agerpres, livrările de gaze naturale ruseşti prin conducta Yamal-Europe au scăzut vineri cu 77% comparativ cu situaţia de joi, în condiţiile în care Gazprom a rezervat doar o treime din capacitatea disponibilă pentru luna octombrie.
 
„Decizia Gazprom de a nu rezerva întreaga capacitate disponibilă pentru luna octombrie la una din principalele conducte care livrează gaze naturale Germaniei reprezintă un risc în creştere la adresa echilibrului dintre cerere şi ofertă pe piaţa gazelor din nord-vestul Europei şi deci noi riscuri la adresa preţurilor de referinţă în această iarnă", susţin analiştii de la Goldman Sachs.
 
Vineri dimineaţa, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul futures la gazele naturale cu livrare în luna noiembrie a atins un maxim istoric de 97,73 euro pentru un Megawatt oră, în creştere cu 400% comparativ cu preţul de la începutul anului, pentru ca ulterior să scadă uşor.
 
Datele furnizate de Gascade, arată că livrările fizice de gaze prin conducta Yamal-Europe, care traversează Polonia, au scăzut până la 5.313 Megawaţi oră vineri dimineaţa, de la 22.705 Megawaţi oră joi seara la punctul de intrare Mallnow.
 
Miercuri, reprezentanţii Gascade anunţau că, livrările de gaze ruseşti prin conducta Yamal-Europe au crescut cu aproximativ 60%.
 
Potrivit sursei citate, miercuri dimineaţă, livrările prin conducta care face legătura între Peninsula Yamal şi Germania via Belarus, şi traversează Polonia au urcat la 24.117 MWh, de la 15.593 MWh marţi seară, la punctul de intrare Mallnow. 
 
După această scădere, analiştii de la Goldman Sachs şi-au revizuit în jos estimările privind nivelul stocurilor de gaze din nord-vestul Europei la finele lunii martie, până la 12 miliarde metri cubi, sau 23% din capacitate, faţă de 32% cât estima anterior.
 
Rusia a reiterat vineri că Gazprom, companie ale cărei exporturi au crescut cu 15,1% în primele nouă luni ale acestui an, îşi îndeplineşte toate obligaţiile contractuale.
 
„Gazprom furnizează gaze naturale în conformitate cu cerinţele clienţilor din obligaţiile contractuale", a informat compania într-un comunicat de presă. 
 
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. 
 
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a anunţat duminica trecută că Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa.
 
Referindu-se la nivelul gazelor stocate în Europa, acesta a declarat: „Este posibil să ajungă mai mult gaz de la Gazprom, care să fie pompat în capacităţile de stocare? Este posibil. Gazprom este pregătit. Mai mult, compania a acoperit deja toate solicitările de majorare a livrărilor".
 
Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este „un furnizor de încredere".
 
Sursa citată menţionează că, Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale de a livra gaze Europei, dar exporturile sale către continent încă sunt la un nivel mai scăzut decât în 2019, înaintea pandemiei. O cantitate mai mare de gaze naturale ar ajuta Europa să-şi majoreze rezervele înainte de iarnă, mai arată IEA.
 
Peskov a reafirmat că Gazprom îşi îndeplineşte toate obligaţiile în privinţa livrărilor de gaze.
 
„Este Gazprom pentru semnarea mai multor contracte? Gazprom este interesat de aşa ceva, deoarece consumatorii noştri din Europa sunt principalii noştri parteneri", a afirmat oficialul rus. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Ionel Marcu
2.10.2021, 11:33:01

Dacă contribuiam și noi la creșterea ofertei de gaze prin exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, creșterea era mai mică. S-a opus Dragnea când a fost supra premier la cele trei guverne PSD, impunând o lege ce a ținut investitorii la distanță.

+14 (16 voturi)
moftronix6
2.10.2021, 12:38:47

Ionel Marcu....Ești un mincinos și rusofob ticălos. Daca făceați ce zicea Dragnea NU creșteau preturile la curent electric și gaze în România. ...Ca sa nu spun că Ungaria a făcut Contract direct cu Gazprom pe 15 ani. A obținut numai avantaje. Gaze din Marea Neagra nu erau posibil de scos, Exxon a plecat pentru că știe adevărul.

-14 (16 voturi)
cel voinic antipopa
2.10.2021, 11:54:56

Oricine isi da seama ca putin manipuleaza piata de gaze , cu ajutorul germaniei bineinteles care ii finanteaza . putin stie ca loveste direct in buzunarele si in viata europenilor ...

-1 (1 vot)
moftronix6
2.10.2021, 12:40:50

Cel voinic....Oricine își dă seama că cererea și oferta determină prețul. Nu Rusia care procedează firesc, ca oricare tara.

-11 (13 voturi)
Ioan Nelu
2.10.2021, 14:17:36

Pai ce credeti ca pierderile cauzate de SUA prin sanctiunile asupra nord stream 2 si care au ținut în loc proiectul un an și care a costat bani.. Cine le plătește? Europa trebuie sa-si urmareasca interesele sale.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările