Preţul ouălor din România ajunge la cel mai scăzut nivel din acest an. Unde se vând cel mai scump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Preţul ouălor la poarta fermei au atins, în ultima săptămână a lunii martie, cel mai mic nivel din acest an, după alte patru săptămâni de scădere acclerată, arată ultimele date ale Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, după Estonia, fermierii români vând cel mai ieftin, dar faţă de anul trecut au scumpit cu peste 5%. În luna februarie, oul românesc pleca spre comercializare cu 17,8% mai scump decât în aceeaşi perioadă a lui 2020, informează Economica.ro.

”În ultima săptămână a lui martie, preţul mediu al ouălor la poarta fermei a scăzut uşor ( minus 1,2 %) faţă de săptămâna anterioară, după alte patru săptămâni de scădere acclerată. Raportat la preţul cu patru săptămâni înainte, datele statistice indică faptul că preţurile din România au scăzut cel mai mult din UE, cu 8,7%, până la o medie de 1,04 euro pe kilogram.”, transmite sursa citată.

În medie kilogramul de ouă în UE se vinde la fermă cu 1,36 de euro, cu 0,3% mai puţin decât în săptămâna anterioră, dar cu 3,4% mai mult decât în urmă cu patru săptămâni.

Cele mai scumpe ouă se vând în Suedia, cu 1,9 euro kilogramul, iar cele mai ieftine, cu 1,02 euro, se comercializează în Estonia

Mai scump faţă de anul trecut

Dacă ne uităm însă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul kilogramului de ouă la poarta fermelor autohtone s-a majorat cu 5,1%, a treia cea mai mare creştere din UE după Slovenia (9,2%) şi Cehia (7,9%). Aceasta în contextul în care, media europeană este în scădere, cu 3,5%.

Iar dacă ne uităm la preţul mediu lunar, creşterea din februarie (ultimele date disponibile) a fost de 17,8% faţă de februarie 2020, până la 5,6 lei kilogramul sau 1,15 euro kilogramul. Este practic cea mai importantă apreciere a preţului din UE.

Fermierii români au vândut anul trecut cele mai ieftine ouă după Serbia, preţul  mediu fiind de 1 euro, la cel mai mic nivel din 2017 încoace.

România este al şaptelea cel mai mare producător de ouă din UE, cu o cantitată neschimbată aproape în fiecare an- de 380.000 de tone. În 2019, aveam 9 milioane de găini ouătoare, adică 2,5% din efectivele din Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite