Preţurile la locuinţe au crescut în aprilie, pe fondul discuţiilor referitoare la legea dării în plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Capitală, suma medie solicitată în aprilie se situa la o valoare 1.121 euro/mp util, cu 1,5% mai mult decât luna precedentă FOTO: Mediafax
În Capitală, suma medie solicitată în aprilie se situa la o valoare 1.121 euro/mp util, cu 1,5% mai mult decât luna precedentă FOTO: Mediafax

Preţul apartamentelor a crescut în marile oraşe ale ţării, Timişoara devenind al treilea oraş, după Cluj-Napoca şi Bucureşti, în care preţul mediu atinge pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat.  Locuinţele continuă să se scumpească în ciuda temerilor că legea dării în plată va submina cererea de pe piaţă.

Pretenţiile vânzătorilor de apartamente din întreaga ţară au crescut uşor în aprilie, cu 0,3% faţă de martie, de la 1.013 euro pe metru pătrat util până la 1.016 euro/mp, arată un studiu realizat de imobiliare.ro, citat de News.ro.

„Faţă de perioada similară din 2015 (când o locuinţă costa, în medie, 930 de euro pe metru pătrat), valoarea actuală este cu 9,2% mai mare“, se arată în studiu.

În primul trimestru al anului, preţurile au crescut, în medie, cu 6,5%.

Cele mai mari preţuri sunt, în ordine, în Cluj, Bucureşti şi Timişoara. În aprilie, Timişoara a ajuns, în premieră, la pragul psihologic de 1.000 de euro/mp.

În Capitală, suma medie solicitată în aprilie se situa la o valoare 1.121 euro/mp util, cu 1,5% mai mult decât luna precedentă. Faţă de aprilie 2015, creşterea preţurilor a fost de 6,4%.

Cluj-Napoca a rămas în fruntea clasamentului naţional al preţurilor la apartamente. În aprilie, suma medie solicitată de proprietari a crescut cu 0,1% faţă de martie, până la 1.198 de euro/mp, dar creşterea din ultimul an este de 13,8%.

În oraşul de pe Bega, valoarea medie de listare a unui apartament s-a majorat cu 1% în a patra lună a anului, de la 990 euro până la 1.000 euro/mp, şi cu 13,8% faţă de aprilie 2015.

Iaşi, cel mai mare oraş al Moldovei, este singurul mare oraş analizat care a înregistrat un declin al preţurilor în aprilie. Indicele Imobilare.ro relevă o scăderecu 0,4% a preţurilor faţă de martie, la 889 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu aprilie 2015, preţurile au avansat, în medie, cu 9,1%.

În Braşov, preţul mediu solicitat de vânzători s-a majorat cu 0,5% faţă de valoarea din martie, până la 923 euro/mp, şi cu 6,5% faţă de a patra lună din a anului trecut, conform News.ro.

Constanţa a înregistrat, în aprilie, una din cele mai mari creşteri de preţuri ale apartamentelor la nivel naţional, cu 1,2% faţă de martie, până la 957 euro/mp. În perioada aprilie 2015 - aprilie 2016, preţurile din oraşul de la malul mării au avansat, în medie, cu 6,7%.

Legea dării în plată, votată în Camera Deputaţilor şi promulgată de către preşedinte în 28 aprilie, va intra în vigoare în 13 mai. Mai multe bănci au anunţat, înainte sau după promulgarea legii, majorarea avansului la creditele imobiliare standard până la 30-40%, de la 15-20% anterior.

Mulţi analişti se aşteaptă ca legea să aibă ca efect temperarea creditării imobiliare şi, implicit, scăderea preţurilor locuinţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite