Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Preţurile la locuinţe au crescut în aprilie, pe fondul discuţiilor referitoare la legea dării în plată

2
12 May 2016 13:10:56
Autor: Adevărul Financiar
În Capitală, suma medie solicitată în aprilie se situa la o valoare 1.121 euro/mp util, cu 1,5% mai mult decât luna precedentă FOTO: Mediafax
În Capitală, suma medie solicitată în aprilie se situa la o valoare 1.121 euro/mp util, cu 1,5% mai mult decât luna precedentă FOTO: Mediafax

Preţul apartamentelor a crescut în marile oraşe ale ţării, Timişoara devenind al treilea oraş, după Cluj-Napoca şi Bucureşti, în care preţul mediu atinge pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat.  Locuinţele continuă să se scumpească în ciuda temerilor că legea dării în plată va submina cererea de pe piaţă.

Pretenţiile vânzătorilor de apartamente din întreaga ţară au crescut uşor în aprilie, cu 0,3% faţă de martie, de la 1.013 euro pe metru pătrat util până la 1.016 euro/mp, arată un studiu realizat de imobiliare.ro, citat de News.ro.
 
„Faţă de perioada similară din 2015 (când o locuinţă costa, în medie, 930 de euro pe metru pătrat), valoarea actuală este cu 9,2% mai mare“, se arată în studiu.
 
În primul trimestru al anului, preţurile au crescut, în medie, cu 6,5%.
 
Cele mai mari preţuri sunt, în ordine, în Cluj, Bucureşti şi Timişoara. În aprilie, Timişoara a ajuns, în premieră, la pragul psihologic de 1.000 de euro/mp.
 
În Capitală, suma medie solicitată în aprilie se situa la o valoare 1.121 euro/mp util, cu 1,5% mai mult decât luna precedentă. Faţă de aprilie 2015, creşterea preţurilor a fost de 6,4%.
 
Cluj-Napoca a rămas în fruntea clasamentului naţional al preţurilor la apartamente. În aprilie, suma medie solicitată de proprietari a crescut cu 0,1% faţă de martie, până la 1.198 de euro/mp, dar creşterea din ultimul an este de 13,8%.
 
În oraşul de pe Bega, valoarea medie de listare a unui apartament s-a majorat cu 1% în a patra lună a anului, de la 990 euro până la 1.000 euro/mp, şi cu 13,8% faţă de aprilie 2015.
 
Iaşi, cel mai mare oraş al Moldovei, este singurul mare oraş analizat care a înregistrat un declin al preţurilor în aprilie. Indicele Imobilare.ro relevă o scăderecu 0,4% a preţurilor faţă de martie, la 889 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu aprilie 2015, preţurile au avansat, în medie, cu 9,1%.
 
În Braşov, preţul mediu solicitat de vânzători s-a majorat cu 0,5% faţă de valoarea din martie, până la 923 euro/mp, şi cu 6,5% faţă de a patra lună din a anului trecut, conform News.ro.
 
Constanţa a înregistrat, în aprilie, una din cele mai mari creşteri de preţuri ale apartamentelor la nivel naţional, cu 1,2% faţă de martie, până la 957 euro/mp. În perioada aprilie 2015 - aprilie 2016, preţurile din oraşul de la malul mării au avansat, în medie, cu 6,7%.
 
Legea dării în plată, votată în Camera Deputaţilor şi promulgată de către preşedinte în 28 aprilie, va intra în vigoare în 13 mai. Mai multe bănci au anunţat, înainte sau după promulgarea legii, majorarea avansului la creditele imobiliare standard până la 30-40%, de la 15-20% anterior.
 
Mulţi analişti se aşteaptă ca legea să aibă ca efect temperarea creditării imobiliare şi, implicit, scăderea preţurilor locuinţelor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adrian Iulian
12.05.2016, 13:43:26

Preturile au crescut deoarece oamenii, speriati de marirea avansului minim obligatoriu s-au inghesuit sa cumpere. Urmarea a fost o crestere a pretului, fireasca de altfel in contextul cresterii cererii.. Din pacate, cresterea fireasca determinata de principiul cererii si ofertei vine peste pretul mentinut artificial crescut de prima casa. Acest lucru va determina, odata cu scaderea masiva a cererii cauzata de avansul crescut + epuizarea fondurilor din prima casa o scadere semnificativa a preturilor caselor. Ceea ce ne duce la ultima si cea mai buna fraza din ultimul articol.

adrian hora
12.05.2016, 15:28:08

preturile vor scadea puternic la proprietarii persoane fizice. dezvoltatorii vor ramane din nou cu apartamentele nevandute, asta spre binele cetatenilor, necumparand apartamente in blocurile prost facute de acum in care cuvantul de ordine este profitul cu orice pret, mai ales in detrimentul sigurantei locatarilor.