Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Preţurile locuinţelor cresc în loc să se prăbuşească. Cum poate fi oprit valul de scumpiri

28
15 Jun 2021 11:48:06
Autor: Melania Agiu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Izbucnirea pandemiei şi căderea economiilor în recesiune au provocat un val fără precedent de inflaţie a preţurilor locuinţelor care a umflat pieţele lumii, din Bucureşti şi Varşovia până în oraşele Americii şi Australiei, stârnind temeri că se creează o bulă care se va sparge şi va aduce alte necazuri.

La mijlocul anului trecut, cu istoria crizei din 2008 în minte, mulţi analişti prognozau că până la încheierea anului 2020 preţurile locuinţelor îşi vor înceta urcuşul şi o vor lua în jos. Semnele specifice unei bule, adică decuplarea preţurilor de venituri şi creditarea excesivă, însoţită de activitate în construcţii mai mare ca de obicei, începeau să devină evidente, transmite ZF
 
Însă piaţa nu a căzut, ci din contră, inflaţia din imobiliare a accelerat.
 
Agenţia de rating Fitch se aştepta ca preţurile locuinţelor să coboare cu 8-12% în Spania până la finalul anului 2020.
 
Paul Cheshire, profesor de geografie economică la London School of Economics (LSE), este şi el unul din analiştii care credeau că piaţa se va duce în jos. Reconsiderându-şi anul acesta predicţiile, el spune că principalul motiv pentru care scăderea nu a mai venit este, cel puţin pe termen scurt, că „aproape toate statele europene încă îşi sprijină economiile, în particular gospodăriile individuale şi în special proprietatea de locuinţe“, scrie CGTN Europe.
 
La nivel mai larg, măsurile de sprijin includ programele prin care guvernele subvenţionează salariile la companiile rămase fără activitate din cauza pandemiei şi eforturile de a ţine serviciile în mişcare prin munca de acasă. Astfel, mulţi angajaţi şi-au putut păstra veniturile şi locurile de muncă, ceea ce a făcut ca şomajul să nu atingă nivelurile din criza anterioară şi a ajutat la evitrea vânzărilor în masă văzute în recesiunile anterioare.
 
De asemenea, după criza anterioară condiţiile creditelor ipotecare au devenit mai stricte, avansurile sunt mai mari, iar oferta de locuinţe este mică. „Într-un fel, o prăbuşire a pieţei locuinţelor a fost prevenită, cel puţin pe termen scurt, de cei care fac politica economică“, a explicat Christian Hilber, profesor la LSE.
 
Unele instituţii erau încă dinainte de pandemie îngrijorate că, în unele părţi ale Europei, pieţele se supraîncălzesc după mulţi ani cu dobânzi foarte mici, adică cu credit ieftin şi cerere mare, remarcă The Wall Street Journal.
 
Însă acum pieţele sunt supraalimentate de miile de miliarde de euro prin care guvernele stimulează creşterea economică, dar şi de schimbarea nevoilor salariaţilor, dintre care mulţi muncesc de la distanţă. Iar stând mai mult timp acasă, dintr-o dată milioane de oameni şi-au dat seama de avantajele de a avea o locuinţă proprie, notează Deutsche Welle.
 
Apoi, pentru că în criză băncile centrale au ţinut dobânzile chiar şi mai jos de zero, unele active financiare sigure au încetat să mai aducă profit, iar investitorii instituţionali s-a îndreptat spre piaţa imobiliară. Potrivit Real Capital Analytics, volumul investiţiilor unor astfel de investitori „ corporaţii, fonduri de hedging - în Europa a crescut la un nivel record în 2020, ajungând să reprezinte 30% din activitatea de achiziţii. În 2015, ponderea era de 10%.
 
Banca centrală daneză a avertizat recent că finanţarea ieftină şi sumele economisite care au crescut în pandemie i-ar putea ispiti pe oameni să se îndatoreze în exces pentru a-şi cumpăra o locuinţă. Danemarca este prima ţară din lume care a introdus dobânzi negative. „Este clar că preţurile nu sunt sustenabile pe termen lung“, a spus un oficial al băncii.
 
O consecinţă a preţurilor mari este apariţia de dezechilibre sociale. În special tinerii ajung să nu-şi permită o locuinţă proprie, iar tinerii sunt cei care pot ajuta la rezolvarea problemelor demografice tot mai acute din lumea dezvoltată. Locuinţele mai scumpe duc şi la creşterea chiriilor, ceea ce înseamnă poveri mai mari pentru cei care locuiesc cu chirie şi o reorientare a cheltuielilor acestora.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

defu gabi
15.06.2021, 11:55:55

Banii negri trebuie investiti rapid inainte de inflatia galopanta generata de caderea economiilor...

-6 (18 voturi)
Gogule Gogule
15.06.2021, 13:00:12

Amuzant e ca inflatia galopanta e doar in imobiliare.

-9 (13 voturi)
black horse
15.06.2021, 12:10:08

mamaaaaa, ce problema !!! Pai hai ca rasound eu la aceasta intrebare: 80% din cei pe care ii cunosc, isi rotunjesc veniturile din chirii, si intentioneaza sa cumpere in continuare, inclusiv case pa hartie !!! Nu-i opreste nimic. 10% dintre ei platesc impozite. Deci cine este de vina ??? FISCUL ESTE DE VINA !!!

-6 (18 voturi)
Lucifer
15.06.2021, 12:59:35

Programul ăla cu creditele ieftine de la stat trebuie să înceteze. Ele satură mafia din construcţii şi cresc artificial preţul la locuinţe. Deja prin Cluj preţul a ajuns la peste 2000€/ mp, ceea ce este enorm, este mai scump ca în Manhatan...

-5 (23 voturi)
M Costi
15.06.2021, 13:01:01

"...mulţi analişti prognozau că până la încheierea anului 2020 preţurile locuinţelor îşi vor înceta urcuşul şi o vor lua în jos...' !?! Da...analişti de ....canal ( nu D ! ) , cu scoli ...inalte , la Spiru , si priceputi in manipularea pietelor ! La intrebarea : De ce cresc preţurile locuinţelor ? , raspunsul e banal , in capitalism ! Pentru ca actioneaza legea pietei , cererea e mai mare decat oferta ! ( daca ar fi invers , preturile ar scadea ! ) Ce poate face Statul intr-o astfel de situatie ? Raspunsul e iar ....banal ( in capitalism ) : sa construiasca locuinte sociale , cu pret mic si care sa ofere locuinte ieftine pt tineri si persoanele defavorizate ! Restul e ...gargara pseudocapitalista !

-11 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările