Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,5% în aprilie

0
2 Jun 2015 10:12:05
Autor: Adina Vlad
Preţurile din industria energetică au înregistrat cea mai mare scădere în luna aprilie FOTO Adevărul
Preţurile din industria energetică au înregistrat cea mai mare scădere în luna aprilie FOTO Adevărul

Preţurile producţiei industriale din România au scăzut în aprilie cu 0,5% comparativ cu luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Scăderi de preţuri s-au înregistrat pe piaţa internă – minus 0,7%, în timp ce pe piaţa externă s-a consemnat o stagnare.

Faţă de luna aprilie din 2014, preţurile producţiei industriale pe total au scăzut cu 2,8%, pe piaţa internă cu 2,4% şi pe piaţa externă cu 3,5%, se mai arată în comunicatul transmis de INS. 
 
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator-cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului PIB. Cu cât IPPI este mai redus, cu atât PIB va fi mai mare în termeni reali.
 
Pe marile grupe industriale, un declin al preţurilor producţiei s-au înregistrat în aprilie faţă de martie în industria energetică (-1,5%), industria bunurilor de capital (-0,5%), industria bunurilor intermediare (-0,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,1%) şi o creştere uşoară în industria bunurilor de uz curent (0,1%). 
 
Comparativ cu luna aprilie a anului trecut, preţurile producţiei din industria energetică au scăzut cu 8,7%, din industria bunurilor de capital – cu 2,8%, iar din industria bunurilor intermediare – 0,1%. Creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată – 1,3% şi în industria bunurilor de uz curent – 1,1%. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările