Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Previziuni sumbre: Aproape jumătate din companii vor face concedieri. Economia nu se va redresa mai devreme de 2021

5
3 Jul 2020 11:17:36
Autor: Afrodita Cicovschi

Aproape jumătate dintre companiile care au participat la un chestionar realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană susţin că vor face concedieri în perioada următoare, estimând că economia se va redresa cel mai devreme în 2021.

Majoritatea companiilor se aşteaptă la o scădere a cifrei de afaceri între 10% şi 25%, arată sondajul AHK România (Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană). De asemenea, peste 24% sunt de părere că afacerile lor vor scădea cu mai mult de 25% ca urmare a pandemiei de Coronavirus. Revenirea la normalitate în business nu va avea loc înainte de anul viitor, mai târziu deci decât ne aşteptam.
 
Chiar dacă multe restricţii au fost ridicate şi au fost anunţate măsuri de sprijin importante pentru stimularea economiei, companiile sunt îngrijorate. Cel mai mult sunt afectate de cererea redusă de produse şi servicii (64%) şi de restricţiile de călătorie (peste 61%), dar şi amânarea sau anularea investiţiilor reprezintă provocări majore pentru multe companii. Cei mai importanţi factori de risc îi reprezintă în momentul de faţă condiţiile-cadru politice (peste 68%) şi lipsa măsurilor de sprijin pentru mediul de afaceri (peste 58 %). 
 
Toate acestea ne arată că majoritatea companiilor sunt nesigure şi că este nevoie urgentă de o revenire la normalitate. De aceea, sperăm că Planul de investiţii şi relansare economică prezentat de Guvern va fi pus în aplicare rapid. Printre măsurile anunţate este prevăzut şi sprijinul pentru programul flexibil de muncă. „Noi, comunitatea de afaceri româno-germană, am solicitat acest lucru încă de la începutul crizei. Ne menţinem dorinţa de implementare urgentă a acestei măsuri pentru evitarea şomajului şi pentru ca impactul actualei pandemii asupra pieţei forţei de muncă să fie redus la minimum", a declarat Sebastian Metz, Director general AHK România.
 
Puţine companii se mai gândesc în prezent la investiţii, mai reiese din sondaj. Cheltuielile pentru investiţii vor fi mai mici decât cele planificate înainte de criză, spun 67% dintre respondenţi şi doar 4,5% se aşteaptă la creşterea investiţiilor. În ce priveşte numărul de angajaţi, jumătate dintre participanţii la sondaj cred că acesta nu se va modifica, 46% spun că numărul de angajaţi va scădea.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
3.07.2020, 11:34:01

Ce mai! vine Apocalipsa economică. Numai că va veni numai în Vest. În Est ţările sunt obişnuite cu Apocalipsele, au trecut ele prin Apocalipsa Comunistă şi n-au pierit.....

+1 (1 vot)
Ludwig
3.07.2020, 11:43:37

Pai parca era deficit de 1 milion salariati?! Sa nu urle dupa ca nu au oameni caci romanii se vor duce la munca in west pe salarii de dumping local, dar de zece ori mai mari ca la noi. La sparanghel occidentalii nu rezista nici o zi, dar romanii pe 1700-2000 euro rup tot..

+3 (3 voturi)
Lucifer
3.07.2020, 11:51:57

Au venit înapoi vreo 1-2 milioane de sezonieri...să vedem ce facem cu ei....

Ludwig
3.07.2020, 13:32:59

Pai au venit, dar multi au plecat inapoi la sparanghel si capsuni. Pe cei veniti cu sabii ninja si boxuri de fier, astia oricum nu se omoara cu munca ci cu altele..

+1 (1 vot)
Lucifer
3.07.2020, 14:02:17

Eei, şi prin Vest au cam început să se împută lucurile...şi merg din rău în mai rău....