Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Previziuni sumbre ale finanţiştilor: Urmează concedieri în lanţ şi scăderi substanţiale ale veniturilor

2
22 May 2020 11:03:08
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto 123 RF
Foto 123 RF

Directorii financiari se aşteaptă la concedieri masive şi la scăderea substanţiale ale veniturilor în următoarea perioadă, jumătate dintre participanţii la sondajul PwC temându-se că nu pot ridica moralul angajaţilor.

Peste două treimi dintre directorii financiari la nivel global sunt foarte încrezători că pot îndeplini aşteptările angajaţilor şi ale clienţilor privind măsurile de siguranţă şi protecţie, arată cea mai recentă ediţie a sondajului global PwC COVID-19 CFO Pulse.
 
Astfel, 75% dintre respondenţi spun că pot răspunde cerinţelor clienţilor privind siguranţa, în timp ce 70% susţin că pot oferi un mediu de lucru sigur angajaţilor. Totuşi, doar jumătate dintre aceştia cred că au capacitatea de a gestiona starea de bine şi moralul angajaţilor.
 
”Pe măsură ce are loc relaxarea restricţiilor şi revenirea la locurile de muncă, companiile se confruntă cu o serie de decizii care vizează siguranţa angajaţilor şi a clienţilor, adaptarea activităţii la noile reguli sociale şi continuitatea afacerii într-un climat incert.
 
Aşa cum vedem din acest sondaj, organizaţiile sunt în general convinse că măsurile pentru întoarcerea la locurile de muncă vor funcţiona, însă au dificultăţi să gestioneze moralul oamenilor, un factor care poate afecta productivitatea şi, implicit, ritmul revenirii economice. Astfel, marea provocare pentru companii este să recâştige încrederea angajaţilor, consumatorilor, partenerilor de afaceri.
 
Încrederea va fi cheia recuperării economice şi va depinde de modul în care guvernele şi liderii de afaceri vor reuşi să gândească şi să pună în aplicare planurile de relansare, după ce criza sanitară se va încheia”, declară Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.
 
În ceea ce priveşte viitorul financiar, 85% dintre CFO  se aşteaptă la o scădere a veniturilor şi/sau a profiturilor în acest an. Cheltuielile de capital în scopul investiţiilor (Capex) au cea mai mare probabilitate de a fi amânate sau reduse atât timp cât 83% dintre directorii financiari preconizează acest lucru. În schimb, doar 18% care planifică reduceri în cercetare şi dezvoltare şi 16% care se aşteaptă să reducă investiţiile în transformarea digitală.
 
În condiţiile unei cereri scăzute, mai mult de o treime (37%) dintre directorii financiari la nivel global anticipează trimiterea în concedii sau şomaj tehnic a angajaţilor, în timp ce o altă treime se aşteaptă la pierderea productivităţii în următoarea lună ca urmare a lipsei capacităţilor de lucru la distanţă.
 
Cei mai pesimişti sunt directorii financiari din producţia industrială şi auto. Astfel, 46% se aşteaptă la schimbări la nivelul personalului şi 39% la disponibilizări, în următoarea  lună. În acelaşi timp, 58% dintre respondenţii din sectorul sănătăţii estimează o creştere a cererii de protecţie a angajaţilor (concediu medical, alte beneficii) şi 36% anticipează un deficit de personal pentru activitatea critică.
 
Având în vedere însă necesitatea limitării numărului de persoane în contact strâns, aproximativ jumătate (49%) din directorii financiari consideră că telemunca să fie o opţiune permanentă atunci când este posibil, iar 72% spun că flexibilitatea muncii va rămâne un beneficiu pe termen lung. 
 
Alte concluzii ale sondajului
 
Deşi 42% dintre respondenţi cred că organizaţia lor ar putea reveni la „business as usual” în termen de trei luni, dacă COVID-19 ar fi încheiat astăzi, în multe teritorii există un sentiment în creştere că recuperarea poate dura mult mai mult.
Dintre respondenţii din domeniul sănătăţii, 82% spun că interacţiunea umană este necesară pentru a furniza produse şi servicii, iar 49% consideră că nu vor putea lucra eficient de la distanţă. 
Directorii financiari din Danemarca (72%), Germania (67%) şi Mexic (69%) spun că munca virtuală poate fi o opţiune permanentă. 
48% dintre directorii financiari se uită la accelerarea automatizării şi la alte noi moduri de lucru. Cel mai ridicat procent s-a înregistrat în Germania, de 76%.
 
În cadrul sondajul realizat în perioada 4- 10 mai, au participat 867 directori financiari din 24 de ţări: Africa Centrală şi de Sud, Brazilia, Caraibe, China / Hong Kong, Cipru, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Kazahstan, Malaezia, Malta, Mexic, Orientul Mijlociu, Olanda, Portugalia , Singapore, Slovacia, Suedia, Elveţia, Turcia, SUA şi Vietnam.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Constantine Constantine
22.05.2020, 12:32:45

Totusi nu s-a spus esentialul.Daca din punct de vedere economic America e bolnava si incepe sa stranute asteptati-va la ceva mai grav decit in 2009. Caci presiune de acolo vine iar in prezent deja exista miliaone de someri , rezultat al pandemiei.E ok cu munca de acasa pentru cei din domeniul IT si pentru cei care fac lucru manual.Ins aca sa tai cu bisturiul, sa ridici o cladire, sau sa scoti la sparanghel e nevoie sa fii la fata locului.

+1 (1 vot)
samurai _x
22.05.2020, 17:06:25

in europa piata Constructiilor Merge destul de TARE in SUS - Toate santierele au mers la turatie maxima in timpul fostei peiroade d stare de urgenta iar stat ma indoiesc ca va fi criza aia in loc sa isi protejeaze oamenii ii baga in fata ca au COMENZI si LIVRARI ! vezi amazon tsla etc

Modifică Setările