Previziunile analiştilor pentru următoarele 12 luni: leul continuă să se deprecieze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Previziunile CFA România privind principalii indicatori macroeconomici indică o depreciere a leului în următoarele 12 luni, o valoare medie a inflaţiei de 2,64% şi o creştere a PIB real de 3,3%.

„Semnificatia evoluţiei divergente a indicatorului condiţiilor curente şi a indicatorului anticipaţiilor arată faptul că suntem încă în vălul al doilea al crizei coronavirusului, cu toate implicaţiile economice care decurg din această situaţie. În acelaşi timp, se vede ieşirea din această criză, probabil undeva în a două parte a anului 2021, odată cu distribuirea la scară largă a vaccinului împotrivă acestui coronavirus.”, consideră Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România, în prezentarea Indicatorului de Încredere Macroeconomică.

  

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 5,9 puncte până la valoarea de 50,4 puncte, (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 11,1 puncte), evoluţia datorându-se ambelor componente ale acestuia.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2022/ianuarie 2021) a înregistrat o valoare medie de 2,64%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9283, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9825 lei pentru un euro.   

  

  

   

 Previziunile analiştilor în ceea ce priveşte cei mai importanţi indicatori macroeconomici:  

   

  Actual Estimari1 Evolutia PIB (real)  -4,6% (T1-T3) SA  3,3% Deficit Bugetar  9,1 % (est.)  6,9% Curs EURRON  4,8694  4,9825 ROBOR 3M  1,78% 2,18%  Randament 5Y RON  2,61% 2,83%  Randament 10Y RON    2,97%   3,25% 

Este de remarcat faptul că 56% din participanţii la sondaj consideră preţul proprietăţilor imobiliare din marile oraşe că fiind supraevaluat. 

Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna decembrie 2020 relevă: 

 • Durată impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (peste 51%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul IV al anului 2021; 

  

 • Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipaţiilor este 6,9%; 

  

 • Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipaţiilor este +3,3%;  

   

1Sursa: Sondaj Asociatia CFA Romania, final de an, 2021 (PIB, deficit bugetar), orizont de 12 luni (restul indicatorilor)

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de aproape 10 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. 

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile ÎI şi III ale examenului CFA. 

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsă încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe bază a 6 întrebări cu privire la: 

 • Condiţiile curente-referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii; 

 • Anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie. 

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rată inflaţiei, raţele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale. 

Titlul CFA® este unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniştilor din domeniul financiar.

Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii. 

Astăzi, în lume există peste 170.000 de deţinători ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliaţi la cele 159 organizaţii membre ale CFA Institute. 

  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite