Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Începe dezafectarea primei platforme marine din România

4
23 May 2019 16:15:06
Autor: Elena Deacu

Prima platformă de foraj marin din România, Platforma Gloria, va fi dezafectată, ajungând la limita duratei de viaţă după 40 de ani de utilizare.

OMV Petrom a început demersurile pentru dezafectarea platformei de foraj marin autoridicătoare Gloria. Acesta este un proces complex, care se va desfăşura pentru prima oară în România.

GSP Offshore, o companie românească, a câştigat licitaţia pentru serviciile de dezafectare a platformei, cu o valoare estimată de 5 milioane de euro.

„Platforma Gloria şi-a adus din plin contribuţia la aprovizionarea cu energie a României. Producţia sa cumulată în ultimii 20 de ani este echivalentă cu peste 20 de milioane de plinuri auto şi cu energia necesară pentru a încălzi peste 170.000 de locuinţe. Însă, platforma a ajuns la limita duratei de viaţă şi se impune dezafectarea acesteia. Vom face toate eforturile ca acest proces să se desfăşoare în mod eficient şi în siguranţă. Platforma Gloria va rămâne în istoria industriei offshore din România. Vom opera în continuare celelalte şase platforme de producţie offshore, care asigură peste 16% din producţia grupului”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Upstream.

Compania a luat decizia de dezafectare a platformei Gloria în 2018. Ulterior, în acelaşi an, a fost lansată o licitaţie pentru serviciile de dezafectare care a fost câştigată de GSP Offshore, o companie românească.

Soluţia de dezafectare constă în repunerea în funcţiune a sistemului de ridicare/coborâre a platformei, poziţionarea platformei Gloria pe o barjă de transport şi tractarea acesteia până la ţărm.

Istoricul platformei Gloria

Platforma Gloria este prima platformă de foraj marin din România.

A fost inaugurată în 1976, fiind construită după o licenţă americană (Offshore CO, SUA). În 1980, platforma Gloria a finalizat forajul la sonda Lebăda 8 – care a devenit prima descoperire comercială offshore de hidrocarburi din România.

În perioada 1976-1986, Gloria a funcţionat ca platformă de foraj, forând 17 sonde cu o lungime cumulată de aproximativ 50.000 de metri.

În perioada 1987-1998, Gloria a fost folosită ca platformă de producţie pentru primul zăcământ offshore pus în producţie în România – Lebăda Est.

Începând din 1998, platforma Gloria se află în poziţia curentă, la aproximativ 30 de km de ţărm, în ape de aproximativ 40 de metri adâncime şi a fost folosită ca platformă de producţie. Producţia curentă este de aproximativ 200 de barili pe zi, reprezentând mai puţin de 0,15% din producţia totală a OMV Petrom. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Galeriu Crestinu
24.05.2019, 01:55:53

....pai...sigur.....cum de a scapat de FIER VECHI odata cu DOSARUL FLOTA....? ...avem acuma EXXON-ul familiei Bush....care nu se mai "dezafecteaza" niciodata....

Constantine Constantine
24.05.2019, 07:09:50

Eu sint curios cum de a reusit Comanescu sa puna mina pe cele sase platforme de foraj.Fara sprijin politic nimic nu misca (fara sa dai spaga) in Romania.

Galeriu Crestinu
24.05.2019, 01:59:01

GLORIA ...era totusi un SIMBOL....care a apus pentru todeauna....precum si Gloria Neamului Romanesc.....

foarte atent
24.05.2019, 07:15:39

[ai nu e o consecinta a ordonantei lacomiei?! hai ma, bagati-o, ca merge la prostime !!

Modifică Setările