Prima platformă pe care poţi vedea câtă energie consumă instituţiile publice din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
openenergy

Organizaţia non-guvernamentală CivicTech România a lansat o platformă de date deschise prin care oricine poate vedea care este consumul de energie electrică al instituţiilor publice din România.

Platforma OpenEnergy.ro este primul spaţiu virtual de acest fel unde 24 de instituţii publice pun la dispoziţia publicului larg date deschise privind consumul lor de energie electrică. Scopul demersului: creşterea transparenţei instituţiilor din România şi încurajarea dialogului constructiv între reprezentanţii administraţiei publice şi societatea civilă în ceea ce priveşte eficientizarea consumului energetic – dar nu numai. Următorul pas al proiectului este extinderea la nivel naţional, prin includerea pe platformă a tuturor instituţiilor publice din România.

Din zona instituţiilor de interes naţional şi local, au intrat în platforma OpenEnergy, din Bucureşti şi Alba Iulia: Reprezentanţa Comisiei Europene, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Sectorului 1 Bucureşti, Centrul Militar al Sectorului 1 Bucureşti, Direcţia Venituri, Direcţia Programe şi respectiv Direcţia Socială din Primăria Municipiului Alba Iulia.

S-au MAI înScris, de asemenea, şi numeroase instituţii de educaţie din cele două oraşe. Astfel, din Alba Iulia, s-au înscris pe platformă Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu, Şcoala Gimnazială Avram Iancu, Colegiul Tehnic Alexandru Tomşa, Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu, Şcoala Gimnazială Vasile Goldiş, Colegiul Tehnic Dorin Pavel.

Din Bucureşti s-au înscris Colegiul Economic Virgil Madgearu, Şcoala Gimnazială Elena Văcărescu, Şcoala Gimnazială Vasile Alecsandri, Şcoala Gimnazială nr. 2, Şcoala Gimnazială nr. 5, Şcoala Gimnazială nr. 86, Şcoala Gimnazială nr. 92, Şcoala Gimnazială nr. 135, Şcoala Gimnazială nr. 200.

Cezar Neaga, Board Member CivicTech România, şi Ludmila Stuparu, Project Manager, au vorbit pe larg despre perspectivele pe termen lung deschise odată cu lansarea OpenEnergy.ro.

„Faptul că în prima fază avem deja 24 instituţii publice incluse pe platformă este dovada clară că o astfel de mobilizare este posibilă şi că reticenţa – pe care de multe ori o considerăm implicită – poate fi uşor depăşită prin dialog constructiv, dar, important, şi prin punerea la dispoziţie a unor instrumente de publicare a datelor care să nu presupună un efort semnificativ din partea funcţionarilor publici. Am dezvoltat această platformă nu doar pentru a transparentiza consumul de energie electrică al instituţiilor publice, ci şi pentru a facilita inovaţia în acest domeniu. Energia este o provocare din ce în ce mai dezbătută în spaţiul public, iar CivicTech România, prin platforma OpenEnergy.ro, vrea să ofere date deschise antreprenorilor şi inovatorilor din diverse organizaţii, care vor putea ajuta astfel la identificarea de soluţii dedicate în domeniul energiei”, arată Ludmila Stuparu, Project Manager Open Energy.

Următorul pas al proiectului este extinderea la nivel naţional, prin includerea pe platformă a tuturor instituţiilor publice din România şi automatizarea procesului de preluare a datelor. Deschiderea datelor va permite astfel identificarea unor tipare mai bune de predicţie a consumului, va facilita transferul de bune practici instituţionale şi va încuraja investiţiile în eficientizarea consumului de energie electrică pe viitor.

 „De ce credem noi că datele deschise sunt importante pentru dezvoltare? Explicaţia cea mai succintă este că ne oferă o bază de dovezi fizice despre ce funcţionează într-o societate şi de ce. Zona de impact se concretizează în îmbunătăţirea guvernării, a managementului resurselor unei ţări, conducând la rezolvarea unor probleme publice punctuale: poluare, autorizaţii, servicii sociale. În ceea ce priveşte iniţiativa privată, zona de impact generată de datele deschise se concretizează în oportunităţi, idei, inovaţie, servicii în interesul comunităţilor, cum ar fi, de exemplu, un produs menit să reducă poluarea. Toate aceste zone de impact duc la nişte beneficii pe care societatea noastră le poate obţine. Înseamnă venituri suplimentare, valoare adăugată, reduceri de costuri pentru instituţiile publice, creare de noi locuri de muncă”, a spus Cezar Neaga, în deschiderea evenimentului.

„Mentalitatea este primul lucru asupra căruia trebuie să lucrăm pentru a obţine performanţă. Avem obligaţia de a înţelege mecanismul, fenomenul datelor deschise, şi să devenim parteneri”, a spus Corneliu Mănescu, Director General Adjunct în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. „Comunicarea este esenţială, iar rolul CivicTech, aşa cum îl văd eu inclusiv pe platforma Open Energy, o iniţiativă extraordinară, este acest îndemn la competiţia pozitivă. Aici, în zona asta, în momentul în care reuşim să deschidem ochii şi să iniţiem acest interes, până la urmă, rezultatul va fi obţinut. Pornim de la consumul de energie electrică, aparent ceva banal, dar în momentul în care avem o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă pe un areal de întindere mare, un cartier, un oraş, un judeţ sau întreaga ţară, deja lucrurile stau altfel. Elementele de impact pe care aţi început să le evidenţiaţi la nivel de entitate, cum ar fi o şcoală, devin vizibile pentru toţi la introducerea unei soluţii, cum ar fi de exemplu iluminatul smart. Trebuie deci să ajungem la cele două elemente fundamentale: comunicare şi, de aici, la această schimbare a mentalităţii.”

„În momentul în care privim datele, putem să prevenim mai multe comportamente. Am încercat să aflăm, de exemplu, în urmă cu doi ani, câte locuinţe neelectrificate mai există în România (fără succes, datele existente sunt contradictorii – n.r). Ei bine, în momentul în care nu ai cunoaşterea, nu poţi să acţionezi, nu ştii ce soluţii să adopţi. Datele deschise înseamnă acces la informaţie şi posibilitatea de a depăşi un handicap” la nivel de societate, a arătat Corina Murafa, expert în domeniul energiei şi director Ashoka România.

„Mă bucur că sunt multe şcoli printre cele 24 de instituţii deja înscrise în proiect, şi cred că aici trebuie să creşteţi cel mai mult: odată cu copiii, de la o vârstă mică, cu învăţătură, lucrurile se pot schimba în bine”, a spus Vasile-Felix Cozma, Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, prima instituţie intrată pe platforma OpenEnergy.ro, în urma unei discuţii de mai puţin de zece minute cu echipa CivicTech România.

Demersul CivicTech România a fost posibil prin proiectul „Utilizarea Open Data pentru încurajarea unui comportament responsabil de consum energetic”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Enel România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite