Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Pro Infrastructura: Incident grav pe Aeroportul Henri Coandă. O bucată de asfalt s-a desprins şi pista a fost închisă de urgenţă. Aeronavele au stat la sol o oră

5
2 Apr 2018 16:46:59
Autor: Elena Deacu
Gropi pe Aeroportul Otopeni
Gropi pe Aeroportul Otopeni

Asociaţia Pro Infrastructura semnalează că un incident grav a avut loc săptămâna trecută pe Aeroportul Henri Coandă. În timp ce o aeronavă decola, o bucată din pistă s-a dislocat complet, forţând închiderea de urgenţă a acesteia. Cealaltă pistă era în reparaţii, astfel că timp de peste o oră aeroportul a fost complet închis traficului aerian. Conducerea Aeroporturi Bucureşti nu a oferit încă o poziţie oficială pe acest subiect.

Reacţiei Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, după incident.

„Pista 08R/26L, singura operaţională pe întreaga lungime de 3.500 m, cârpită în repetate rânduri cu straturi subţiri de asfalt, a ajuns să reprezinte un adevărat risc de siguranţă. Spre exemplu, vinerea trecută în urma decolării unei aeronave Boeing 747-400 a companiei israeliene El Al, o bucată din pistă s-a dislocat complet, forţând închiderea de urgenţă a acesteia. O astfel de situaţie este extrem de gravă, punând în pericol atât siguranţă aeronavei cât şi a călătorilor, indicând nevoia urgenţă a unor reparaţii capitale, nefiind vorba de primul incident de acest fel”, avertizează Asociaţia.

Ea precizează că, în timpul acestui incident, pista 08L/26R, cealaltă pistă a aeroportului, degradată profund şi nefuncţională pe o treime din lungime era închisă complet pentru lucrări de întreţinere. În consecinţă, timp de mai bine de o oră, Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti a fost complet închis traficului aerian, aeronavele aflate în zbor fiind nevoite să evolueze în zone de aşteptare până la remedierea situaţiei.

„Adevărul” a solicitat Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) clarificări privind această situaţie, însă ele nu au fost primite până la ora publicării acestei ştiri. 

„Organizaţia noastră a mai atras atenţia recent asupra stării execrabile a pistelor şi a suprafeţelor de mişcare de pe aeroportul din Otopeni. Din păcate suntem nevoiţi să o facem din nou, deoarece considerăm inadmisibil faptul că starea actuală a infrastructurii ajunge să pună în pericol siguranţa aeronavelor şi implicit a pasagerilor!”, mai subliniază Pro Infrastructura.

Ea arată că practic s-a ajuns în situaţia în care piloţii, controlorii de trafic aerian, şi chiar managerii companiilor aeriene atrag atenţia că starea infrastructurii aeroportuare a devenit inacceptabilă, iar riscurile operaţionale extrem de ridicate.

Recent, conducerea operatorului naţional TAROM a declarat că este nevoită să schimbe anvelopele aeronavelor de 5-6 ori mai des decât în mod normal din cauza pistelor şi suprafeţelor de mişcare degradate.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Scorilo
2.04.2018, 18:27:06

Cam multe incidente petrecute in transportul aerian in ultima perioada....Grija mare !

+1 (1 vot)
Realist
2.04.2018, 20:48:33

Nu e vina aeroportului - e vina avioanelor: se napustesc cu viteza prea mare la aterizare si apoi franeaza brusc ! In aceste conditii, asfaltul de pe Otopeni se strange precum covorul sub pisica - normal, nu ?

+1 (1 vot)
Strajeru Dan
3.04.2018, 02:21:15

E chiar si mai rau: In loc sa vina, ca orice vehicul cu bun simt pe sosea, ca sa nu mai fie nevoite sa aterizeze, nesimtiteoe alea se napustesc de la mii de metri inaltime pe bietul asfalt al poporului, facandu-l ferfenita.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
2.04.2018, 22:32:44

Comentariu considerat abuziv.

Strajeru Dan
3.04.2018, 02:18:51

Acum o saptamana-doua gunoaiele tipau ca pistele sunt perfecte. Pana cand se va produce o catastrofa cu sute de morti din cauza pistelor distruse, criminalii n-au sa faca nimic.

+1 (1 vot)
Modifică Setările