Reorganizarea sistemului energetic, în dezbatere la Forumul Energii Curate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mixul de resurse ar asigura preţuri comparabile de producţie, spre deosebire de situaţia de astăzi, când termocentralele sunt forţate să concureze cu hidrocentralele   FOTO Marian Iliescu
Mixul de resurse ar asigura preţuri comparabile de producţie, spre deosebire de situaţia de astăzi, când termocentralele sunt forţate să concureze cu hidrocentralele   FOTO Marian Iliescu

Anul 2014 prefigurează o nouă recombinare a sectorului energetic în scopul realizării unor companii care să activeze pe baza unui mix de resurse.

Mai e utilă o reorganizare a sectorului energetic? Se mai poate face în contextul listărilor la bursă? Specialiştii vor da răspuns la aceste întrebări la forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

În timp ce Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, insistă asupra unei reorganizări a sectorului energetic pe model britanic, cu un mix de resurse pe fiecare companie de stat, Dan Gheorghiu – consilier pe probleme de energie al premierului Victor Ponta - consideră că în acest moment nu mai poate fi realizată o combinare a companiilor de stat, decât în cazul în care vom avea o lege a holdingului.

„Voi avea două propuneri pentru Guvern pentru reorganizarea sectorului energetic. Mizez pe modelul britanic, unde sunt mai multe companii cu mix de energie“, declara în urmă cu două zile Constantin Niţă, la Adevărul Live. Ministrul nu a dat detalii, dar a spus că va prezenta planurile „la momentul oportun“.

Pe de altă parte, Dan Gheorghiu a afirmat ieri că nu se mai pot realiza companii bazate pe un mix de resurse. „Părerea mea este că, după listările la bursă, acum nu se mai pot face aceste companii bazate pe mix de resurse, decât dacă facem legea holdingului. Dar pe legislaţia actuală nu se pot face“, a spus Gheorghiu.

Cum arată situaţia acum

În prezent, în România există producători de energie care utilizează o singură resursă pentru a genera electricitate. Astfel, Hidroelectrica utilizează apa, Nuclearelectrica – combustibil nuclear, Complexul Energetic Oltenia – lignit, Complexul Energetic Hunedoara - huilă. În 2009, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a derulat un proiect de divizare a Hidroelectrica şi unire cu o serie de termocentrale. Acesta a fost blocat în justiţie de către Fondul Proprietatea şi de sindicate. În 2007, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu dorea realizarea unui gigant energetic naţional, format din Electrica, Hidroelectrica şi termocentralele Turceni şi Rovinari.

Energiile curate, în atenţia experţilor

Oficialităţi de top, specialişti în energie, dar şi consultanţi, bancheri şi reprezentanţi ai pieţei de capital vor dezbate joi principalele tendinţe în sectorul energiilor curate, în sectoarele hidro şi nuclear.

Noile politici energetice ale României şi trendurile din acest sector în contextul reevaluării strategiei ţării noastre sunt temele directoare pe care le vor dezbate oficialităţi din sectorul de profil şi specialiştii reuniţi la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, organizat de Adevărul Group.

Printre cei care vor participa la dezbatere se numără Constantin Niţă – ministrul delegat pentru Energie, Remus Borza – preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Daniela Lulache – director general al Nuclearelectrica, Nicolae Havrileţ - preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Ludwik Sobolewski – directorul executiv al BVB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite