Producătorii declară război furnizorilor de gaze: Nu există motive reale să crească preţul gazelor de la 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Patronală a Producătorilor de Petrol şi Gaze afirmă că unii distribuitori de gaze au anunţat creşteri de preţuri de la 1 iulie care nu au fundamente reale, deoarece gazul se tranzacţionează la preţ în scădere, iar vremea este favorabilă.

„FPPG atrage atenţia opiniei publice că, în condiţiile de piaţă actuale şi fără distorsiuni de natură politico-administrativă, creşterile de preţuri anunţate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real. În acest moment, evoluţiile de pe piaţa internaţională cât şi de pe platformele de tranzacţionare interne indică un trend descrescător al preţurilor la gaze. Vremea favorabilă şi optimismul legat de previziunile de liberalizare a pieţei au condus în mod evident la o îmbunătăţire a preţurilor pe toate pieţele”, arată un comunicat al FPPG.

Directorul de Relaţii Externe FPPG, Daniel Apostol declară: „România dispune de rezerve îndestulătoare de gaze naturale acumulate în depozite, precum şi de resurse naturale aflate în exploatare, dar şi o interconectare din ce în ce mai ridicată cu diverse pieţe pentru a asigura un echilibru sănătos între cerere – ofertă. Ţinând cont de aceste elemente, nu există un  motiv real pentru o inflaţie semnificativă odată cu liberalizarea pieţei. Solicităm autorităţilor publice stabilitate şi predictibilitate legislativă care să înlăture factorii care pot crea distorsiuni în piaţă”.

Potrivit datelor furnizate de Bursa Români de Mărfuri (BRM), preţul mediu ponderat al gazelor naturale la nivelul lunii ianuarie 2020 tranzacţionate pe termen mediu şi lung a fost de 78,71 lei/MWh, iar pe platforma SPOT (termen scurt)  a fost de 70,81 lei/MWh. În perioada 01.02.2020 – 10.02.2020 pe platforma SPOT s-a inregistrat un preţ mediu ponderat de 65,27 lei/MWh.

Companiile membre ale FPPG îşi manifestă încrederea că liberalizarea pieţei, începând cu iulie 2020, va aduce beneficii reale atât consumatorilor casnici cât şi clienţilor industriali.

FPPG este formată din cei mai mari producători de gaze de pe piaţa locală, Romgaz şi OMV Petrom, din companiile de stat Romgaz şi Transgaz, dar şi din Bursa Română de Mărfuri şi alţi membri.

OUG 114, cu dedicaţie

Ministrul energiei Virgil Popescu a afirmat, recent, că OUG 114/2018, prin care au fost plafonate preţurile la energie, a fost dată cu dedicaţie pentru furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale.

„OUG 114/2018 a fost dată cu dedicaţie pentru furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale. În momentul în care duci preţul în jos la producător, iar la populaţie nu scazi preţul, asta înseamnă că ecartul între producător şi clientul casnic sau industrial s-a mărit. Cine este în acest lanţ? Distribuţia şi furnizarea. Deci cine a avut de câştigat? Distribuitorii şi furnizorii. Deci este evident pentru ce a fost dată”, a spus Virgil Popescu, ministrul Economiei, la Digi24.

Citeşte şi:

Românii trebuie să îşi aleagă un furnizor de gaze. Care este data limită şi ce se întâmplă cu preţul dacă nu o fac

Sfaturi pentru facturi mai mici la curent şi gaze

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite