Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Producătorii de energie din surse regenerabile, despre eşecul Programului Casa Verde Fotovoltaice: Nu vă mai bateţi joc de români

2
23 Dec 2021 12:45:21
Autor: News.ro
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România face un apel către autorităţi cărora le cere să nu îşi mai bată joc de românii care doresc să devină prosumatori (persoană racordată la reţeaua electrică drept consumator şi producător de energie din surse regenerabile, care are o centrală electrică cu o putere de maximum 100 kW).

„Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) face un apel către autorităţi: Nu vă mai bateţi joc de românii care doresc să devină prosumatori! Incredibil, dar adevărat! Ce se întâmplă la Administraţia Fondului pentru Mediu, instituţia statului care are responsabilitatea să susţină Prosumatorii în România, este inadmisibil. Mult aşteptata zi a lansării celei de-a doua sesiune a Programului Casa Verde Fotovoltaice s-a lăsat cu suspendarea înscrierilor încă din primele ore. S-a înregistrat chiar un record – suspendarea de două ori într-o zi a înscrierilor, pe nervii şi banii cetăţenilor care au aplicat, precum şi a instalatorilor”, arată patronatul.
 
Probleme tehnice la aplicaţia informatică, au scris – pe Facebook - şefii de la AFM, fără să-şi asume vreo responsabilitate, sfidând astfel mii de oameni superintersaţi de acest program, arată PATRES.
 
„După care s-a venit cu un comunicat prin care se anunţă – ofcial – că preşedintele AFM, Lóránd-Árpád FÜLÖP, a luat decizia de a suspenda înscrierile persoanelor fizice de către instalatori. Ca de fiecare dată, s-au găsit şi vinovaţii: IT-iştii. Nu înţelegem de ce responsabilii de la AFM nu s-au asigurat, înainte de lansarea sesiunii (atunci se fac simulările!!!) că aplicaţia informatică va funcţiona, dat fiind numărul mare de cereri de înscrieri, mai ales că se ştia deja din prima sesiune care sunt problemele şi era de aşteptat că acestea să fie corectate! No comment... După o astfel de zi de lansare şi după cum au gestionat prima sesiune, cine îi trage la răspundere pe cei de la AFM? Ministrul Mediului? Primul ministru? Demisia preşedintelui pare un act de prisos”, adaugă PATRES.
 
Instalatorii se pot aştepta ca, după ce a suspendat accesul la aplicaţie, AFM să anunţe că toate dosarele deja înscrise vor fi anulate/invalidate.
 
„Sau se va întârzia cu reluarea depunerii dosarelor şi, între timp, expiră actele... Este o bătaie de joc la adresa românilor care doresc să devină prosumatori. Scuzele pentru incompetenţă nu încălzesc pe nimeni”, spun reprezentanţii PATRES.
 
Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componenţă 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile cu putere instalată totală de aproximativ 1.800 MW, ce reprezintă investiţii în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de euro.
 
Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat, miercuri după-amiază, că suspendă din nou înscrierile în Programul Casa Verde Fotovoltaice, întrucât aplicaţia nu a funcţionat nici după redeschiderea sesiunii. 
 
Înscrierea în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice a început, miercuri, la ora 10:00, dar aplicaţia a funcţionat cu intermitenţe, procedura fiind suspendată.   
 
După noi intervenţii la sistem şi o nouă simulare, aplicaţia a fost relansată la ora 16:00 şi întreruptă după o oră.  
 
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus miercuri seară că modul în care Administraţia Fondului pentru Mediu a gestionat lansarea Programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil.
 
„Da, este inacceptabil modul în care s-a derulat astăzi lansarea Programului Casa Verde Fotovoltaice. Sistemul nostru informatic nu a făcut faţă, deşi am fost asiguraţi de partenerul tehnic că totul a mers bine la testare. În momentul de faţă lucrăm la o soluţie viabilă cu privire la modul în care vor fi depuse dosarele pregătite”, a transmis preşedintele AFM, Fülöp Lóránd. 
 
Acesta a precizat că se iau măsuri ca „eforturile depuse în încercarea de înscriere a beneficiarilor să nu fie irosite”. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Just Joe
23.12.2021, 14:22:07

Treaba romaneasca.....

mircea miricioiu
23.12.2021, 14:33:53

am mai facut comentarii referitoare la asa zisele programe ale statului roman, care vizau utilizarea energiei regenerabile sau masuri de protectia mmediului, in general. rabla electrocasnice, casa verde etc. inca de acum vreo luna am spus ca aceste programe sunt niste cacealmale, fiecare in parte si toate la un loc. dovada ca nu m-am inselat este acest mega, giga esec de acum al fondului de mediu, garnisit cu o imensa bataie de joc la adresa directa a fiecarui roman care, cu buna credinta, a facut demersurile necesare pentru a accesa niste amarati potentiali 20000 lei. imi provoaca o sila teribila. sincer, trebuie sa spun cu parere de rau, ca atunci cand au ajuns niste udemeristi la carma acestor domenii, chiar am avut niste sperante si eu. am gresit in mod primitiv pentru ca nu m-am invatat minte ca nu gasesti pe toate drumurile lucrul bine facut si nici tenacitatea si seriozitatea realizarii lui, pas cu pas. acum am ramas cu convingerea ca imi voi face pe bani proprii un sisterm fotovoltaic si, daca ii da dumnezeu minte dar si cinste suficienta cuiva de prin guvernul asta, vor merge pe ideea primirii documentatiei unui sistem deja realizat dupa toate regulile si vor efectua decontari fara a mai introduce pe filiera si firme private care, si ele, trebui sa manance si gura patronilor lor o paine, lasandu-le pe mana posibilitatea de a stabili ele ce dosare primesc, ce ordine de realizare a proiectelor respecta, daca mai efecueaza vreo lucrara motivand ca statul nu i-a decontat nimic pana ai ajuns tu la rand si atunci iti cere sa platesti tu anticipat urmand a primi banii cand s-o putea si tot asa. asa ca, voua, celor care ati plecat deja prin alte zari, va urez numai bine si, sa nu va suparati, va invidiez. va invidieaz in modul ala frumos si laudativ pentru ca ati avut puterea sa plecati, intorcand spatele unui stat bolnav, al unor guverne lesinate, manipulate de oameni politici cangrenati din punct de vedere moral si profesional.

Modifică Setările