Producţia de electricitate a atins astăzi cel mai ridicat nivel al acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentralele produceau în această dimineaţă cea mai mare parte a energiei FOTO Adevărul
Termocentralele produceau în această dimineaţă cea mai mare parte a energiei FOTO Adevărul

Producţia de electricitate la nivel naţional a atins marţi un record pentru acest an, de 8.700 MW, din care exporturile au reprezentat 1.000 MW, iar centralele eoliene au acoperit doar 200 MW.

„Am avut cea mai mare producţie din acest an, de 8.700 MW, un record pentru 2013. Din această putere, 1.000 MW au mers la export“, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, România ar putea să exporte mai multă energie, 2.000-3.000 MW, dar nu are suficiente linii electrice care să asigure transportul spre ţările vecine. „Cred că trebuie să creştem această cantitate pentru că avem posibilitatea. Pentru export mai mare, trebuie noi interconectări. De exemplu, în Republica Moldova nu ptem exporta pentru că nu avem linii. Trebuie să urgentăm creşterea capacităţii de interconectare, astfel încât să putem exporta în Europa. De exemplu, stăm de câţiva ani în judecată pentru câţiva stâlpi ai Transelectrica“, a spus Niţă.

În jurul orei 11:10 producţia însuma 8.307 MW, acoperită în principal din utilizarea cărbunilor (36,6%), surse hidro (23,69%), hidrocarburi (17,61%) şi nuclear (16,73%), potrivit Mediafax. Consumul totaliza 7.500 MW. În acest an, consumul de energie al României a scăzut cu circa 7%.


Mai puteţi citi: 

Forumul Energii Curate: Exportul de energie, între câştig şi pierdere pentru producătorii din România. Realizarea interconexiunilor energetice ar putea fi un câştig pentru România dacă se construieşte cablul submarin pentru export în Turcia, dar ar putea avea un impact negativ în cazul în care ţara noastră ar fi inundată  de energie ieftină de la celelalte state din jur.

Mihnea Crăciun, BERD, la Forumul Energii Curate: Dacă nu facem repede cablul submarin cu Turcia, nu se va mai realiza deloc. Dacă România nu va demara rapid proiectul cablului submarin cu Turcia, acesta nu se va mai realiza deloc, deoarece Turcia investeşte masiv în energie, a declarat Mihnea Crăciun, Principal Banker, Power and Energy Department, în cadrul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

Surpriză: Complexul Energetic Oltenia exportă în acest moment 300 MW de energie. Complexul Energetic Oltenia exportă în prezent 300 MW de energie în state precum Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria şi Ungaria, a adeclarat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie.

Remus Borza: România are un excedent de producţie de 12 TWh la energie. Transelectrica trebuia să realizeze cablul submarin cu Turcia. România se confruntă pentru prima dată cu un excedent de producţie de 12 TWh pe care nu are cum să-i consume şi nici să-i exporte, energie care s-ar fi vândut „ca pâinea caldă” dacă Guvernul şi Transelectrica ar fi realizat cablul submarin care să lege ţara noastră cu Turcia, a decarat Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

Transelectrica: România ar putea fi "invadată“ de energie electrică din Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova. Realizarea mai multor interconexiuni ale sistemului energetic românesc cu cele ale statelor vecine reprezintă o şansă pentru producătorii români de energie de a exporta mai mult, dar există şi riscul ca piaţa autohtonă să fie "invadată" de energie din aceste state, susţine şefii de la compania Transelectrica citaţi de Mediafax

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite