Producţii şi creşteri-record la toate culturile în 2013, cel mai bun an agricol al României postdecembriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de cereale pentru boabe a crescut cu 63,9% faţă de anul precedent, la porumb boabe (de două ori), orz şi orzoaică (+39,8%), grâu (+31,2%) şi ovăz (+16,6%),arată statisticile oficiale.

Potrivit rezultatelor unei cercetări statistice, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), întreaga producţie agricolă vegetală a înregistrat creşteri datorită vremii favorabile.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2013 reprezintă 47,1% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39%.

Creşteri la toate culturile

Producţia de leguminoase pentru boabe s-a majorat cu 12,7% datorită creşterii randamentului la hectar (+15,3%), deşi suprafaţa cultivată a scăzut cu 2,2%.

Producţia de plante uleioase a urcat cu 79,3%, datorită atât creşterii suprafaţei cultivate (+13,6%), cât şi a randamentelor la hectar.

Creşteri ale producţiei s-au înregistrat şi la rapiţă (de 4,3 ori), în principal datorită suplimentării suprafeţei cultivate de 2,7 ori, floarea soarelui (+52,7%) şi soia (+45,2%). Suprafaţa cultivată cu soia a scăzut cu 13,8%.

Producţia de sfeclă de zahăr s-a majorat cu 37,6%, în principal datorită creşterii randamentului la hectar cu 32,7%, dar şi a suprafeţei cultivate cu 3,7%.

Producţia de cartofi a fost mai mare cu 31,8%, pe fondul creşterii randamentului la hectar (+42,0%), deşi suprafaţa cultivată a scăzut (-7,1%) faţă de anul precedent.

Producţia de legume s-a majorat cu 13,6%, datorită creşterii producţiilor medii la hectar, deşi suprafeţele cultivate au avut o uşoară scădere. Producţiile au fost mai mari la castraveţi (+12,6%), ceapă (+10,1%), tomate (+9,1%), morcovi (+9,0%), pepeni verzi şi galbeni (+9,0%), ardei (+8,7%) şi varză (+3,7%).

În anul 2013 s-au produs cu 27,3% mai mulţi struguri, în schimb, producţia a scăzut la meri (-1,8%), pruni (-1,5%), iar la celelalte specii de pomi fructiferi s-au menţinut la nivelul anului precedent.

Producţia de fructe din livezi a crescut cu 11,6% faţă de anul precedent. S-au produs mai multe cireşe şi vişine (+30,4%), pere (+15,8%), caise şi zarzăre (+12,5%), prune (+11,5%) şi mere (+8,3%).

Locul 4 în UE după suprafeţele cultivate

Din punctul de vedere al suprafeţei cultivate cu grâu în anul 2013, România s-a situat pe locul patru în UE după Franţa, Germania şi Polonia, iar la producţia obţinută, pe locul şase, după Franţa, Germania, Regatul Unit, Polonia şi Spania.

În ceea ce priveşte randamentul, România se află printre ultimele ţări în rândul statelor membre.

România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată cu porumb, iar la producţie s-a clasat pe locul doi, după Franţa, datorită unui randament net inferior.

Floarea soarelui se numără printre culturile cu tradiţie în România. Atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate, cât şi al producţiei, în anul 2013, România s-a situat pe primul loc în UE.

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, în anul 2013 România s-a situat pe locul trei după Polonia, Germania şi pe locul şapte la producţie (după Germania, Olanda, Franţa, Polonia, Regatul Unit şi Belgia), din cauza randamentului inferior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite