Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Programul „Noua Casă”: 67% din plafonul alocat a fost consumat în primele luni

0
29 Jun 2021 14:00:57
Autor: Afrodita Cicovschi

Peste 7.600 de români au beneficiat de programul Noua Casă, a anunţat marţi ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, subliniind că valoarea totală a solicitărilor de garantare a fost de peste un miliard de lei, reprezentând 67% din plafonul alocat pentru anul 2021.

„De la începutul anului, 7.632 de români au beneficiat de programul 'Noua Casă'. Valoarea totală a solicitărilor de garantare a fost de peste un miliard de lei, reprezentând 67% din plafonul alocat pentru anul 2021.
 
Valoarea totală a creditelor acordate în baza garanţiilor programului 'Noua Casă' este de 1,96 miliarde de lei", a menţionat Alexandru Nazare.
 
Programul Noua Casă este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţă, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.
 
Pentru anul 2021, a fost alocat un plafon al garanţiilor de 1,5 miliarde de lei, potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Noua Casă, cu modificările şi completările ulterioare.

Recent, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Dumitru Nancu, afirma că aproximativ 200 de cereri pe zi sunt transmise pentru a primi garanţii în Programul „Noua Casă".
 
Programul „Noua Casă" este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat.
 
În acest an, programul include 14 bănci participante: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Alpha Bank.
 
Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat prin programul Noua Casă 2021 este de 66.500 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% sau de 119.000 euro – pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%. 
 
Dobânda este variabilă, calculată în funcţie de Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%. Creditele Noua Casă prevăd un nivel mai redus al avansului, faţă de finanţările standard pentru locuinţe şi sunt garantate de stat, în proporţie de 60% din suma împrumutată pentru creditele între 70 000 euro şi 140 000 de euro, respectiv 50% din suma împrumutată – pentru creditele de până la 70 000 euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările