Programul „Tomata“ în 2020. Noutăţi pentru producţia de roşii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul Tomata vine cu o serie de noutăţi în 2020 FOTO Adevărul
Programul Tomata vine cu o serie de noutăţi în 2020 FOTO Adevărul

Programul „Tomata“ demarează, momentan, cu buget aproape înjumătăţit faţă de anul trecut, cerinţe mai dure pentru fermieri, dar şi un registru special în care sunt înscrise pesticidele folosite pe roşiile româneşti.

Programul prin care statul susţine producţia de roşii româneşti – „Tomata“ – continuă şi în anul 2020, însă aduce o serie de noutăţi. Fermierii sunt obligaţi să producă o cantitate mai mare de roşii la hectar, însă valoarea subvenţiei ar putea să scadă, în funcţie de câţi doritori se înscriu, iar calitatea produselor va fi supravegheată mai drastic.

„Adevărul“ a trecut în revistă principalele modificări aduse programului Tomata în anul 2020.

Sprijin doar pentru Ciclul I

În acest an, fermierii mai pot beneficia de sprijin prin programul Tomata doar pentru roşiile timpurii din Ciclul I (livrate în perioada ianuarie-iunie), în timp ce anul trecut el se acorda şi pentru tomatele livrate târziu. Cu toate acestea, programul ar putea fi extins la rectificarea bugetară şi pentru Ciclul II.

Buget redus

Bugetul total al programului Tomata pentru Ciclul I (ianuarie-iunie) este de aproximativ 40 milioane euro, în anul 2020. Spre comparaţie, anul trecut sprijinul s-a ridicat la 62 milioane de euro. Ministerul Agriculturii a transmis, însă, că suma ar putea fi suplimentată la rectificarea de buget din vară.

Subvenţie mai mică

Suma pe care o vor primi fermierii drept subvenţie ar putea fi mai mică, în acest an. Ea va fi calculată în funcţie de câţi fermieri se înscriu în program. Până acum, valoarea ajutorului de minimis era o sumă stabilită la 3.000 de euro, iar de acum ea va fi de „maxim 3.000 de euro“.

Plafon mai mare

În schimb, va creşte plafonul maxim al ajutoarelor de minimis la 20.000 de euro pentru trei ani, faţă de cel mult 15.000 de euro per beneficiar, anul trecut.

Termene prelungite

Termenul limită de înscriere în programul Tomata este 15 aprilie 2020. Anul trecut, termenul pentru depunerea cererilor a fost 20 martie. Totodată, Guvernul a prelungit termenul până la care fermierii trebuie să valorifice producţia minimă de roşii cerută de programul Tomata până la 15 iunie, inclusiv. Anul trecut, acesta era stabilit pe 31 mai.  Termenul pentru depunere a documentelor doveditoare este 30 iunie.

Producţie mai mare la hectar

Beneficiarii din programul Tomata trebuie să valorifice în acest an o cantitate mai mare de roşii la hectar. Mai precis, dacă anul trecut pentru o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi trebuia să valorifice 2 tone, anul acesta cantitatea creşte la 3 tone. Valorificarea înseamnă vânzarea roşiilor şi justificarea prin documente precum bon fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare. Va exista şi o verificare preliminară a dosarelor şi o instruire a fermierilor privind respectarea normelor de utilizare a produselor de protecţia plantelor, care va fi realizată de către reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură judeţene şi respectiv, de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare, la Primăria localităţii respective.

Registru obligatoriu pentru pesticide

Beneficiarii vor fi obligaţi să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor de protecţie a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare. Acest lucru este necesar „pentru a avea siguranţa că tomatele ce vor fi oferite populaţiei vor avea o calitate cât mai bună“, susţine Ministerul Agriculturii.

Registrul va conţine următoarele informaţii: tratamentul efectuat (agentul de dăunare, boala, dăunătorul, buruieni, denumirea tratamentului folosit şi doza omologată sau folosită, suprafaţa, cantităţile utilizate), data efectuării tratamentului, cultura şi locul unde este situat terenul, timpul aplicării, datele de identificare a persoanei responsabile de efectuarea tratamentului, data începerii recoltării produsului şi numărul şi data documentului prin care s-a dat în consum populaţiei.

Registrul se va completa după fiecare utilizare a acestor produse. Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor va fi depus fiind completat la zi şi avizat de Oficiul Fitosanitar Judeţean.

Totodată, va avea loc o verificare preliminară a dosarelor şi instruirea fermierilor privind respectarea normelor de utilizare a produselor de protecţia plantelor. Aceasta se va realiza de către reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură judeţene şi respectiv, de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare, la Primăria localităţii respective.

Controale

Ca un alt element de noutate, reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene vor efectua verificări şi la începutul rodirii şi înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producţiei.

Mai precis, reprezentanţii direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor face o verificare la începutul rodirii, potrivit Fişei de evaluare a producţiei de tomate înainte de recoltare. În fişă se va verifica suprafaţa existentă cu cultura de tomate, dacă există spaţiu protejat (seră sau solar), datele solicitantului, indicatorul cu inscripţia „Program susţinere tomate” şi altele.

Pe baza unei notificări, reprezentanţii direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti efectuează verificări şi evaluează producţia de tomate înainte de recoltare, conform fişei de evaluare.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, efectuează inspecţii în teren, pe parcursul perioadei de vegetaţie a culturilor de tomate şi verifică permanent modul de respectare a prevederilor legii de către beneficiarii ajutoarelor, inclusiv existenţa Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor.

Pro şi contra modificări

În urma modificărilor, social-democraţii au acuzat PNL că a „îngropat“ Programul Tomata, iar anul acesta românii vor spune adio roşiilor autohtone. „Anul acesta spunem adio roşiilor româneşti, PNL ne trece doar pe cele din import. PNL a reuşit performanţa de a îngropa şi Programul Tomata, prin subfinanţare, superbirocratizare şi tergiversare. Astfel, în loc să continue şi să dezvolte un program bun, care aducea pe masa românilor roşii autohtone sănătoase, îl omoară cu bună ştiinţă din prostie“, a scis, sâmbătă, PSD, pe pagina oficială de Facebook.

Unii fermieri sunt de părere, însă, că schimbările sunt bine-venite şi că ele îi supără doar pe cei cu interese. „Fermierii interesaţi să producă hrană sănătoasă pentru consumatori, pentru care evident că vor obţine şi un preţ bun, nu vor avea o problemă, cu siguranţă asta. Cei interesaţi doar de buzunar însă.... Ei sunt cei care se opun“, spunea recent Ion Păunel, liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite