Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Proiect: Denunţătorii faptelor de corupţie sau fraudă vor fi protejaţi la nivel european

21
23 Apr 2018 15:15:16
Autor: Afrodita Cicovschi

Persoanele care denunţă încălcări ale dreptului Uniunii (whistleblowers) vor beneficia de un nivel de protecţie ridicat, ca urmare a noii propuneri legislative prezentate de Comisia Europeană luni, 23 aprilie.

Potrivit unui anunţ al Comisiei Europene, se vor stabili noi standarde aplicabile la nivelul întregii UE, se vor crea canale sigure de raportare, atât în cadrul unei organizaţii, cât şi pentru comunicarea cu autorităţile publice, şi vor fi mai bine protejaţi cei ce trag un astfel de semnal de alarmă contra concedierii, retrogradării sau altor forme de represalii. 
 
De asemenea, autorităţile naţionale vor trebui să informeze cetăţenii şi să formeze profesional autorităţile publice cu privire la abordarea care trebuie aplicată celor ce denunţă nereguli.
 
„Multe dintre recentele scandaluri nu ar fi fost niciodată aduse la lumina zilei dacă în interiorul organizaţiilor respective nu ar fi existat voci suficient de curajoase pentru a se exprima. Numai că persoanele respective şi-au asumat riscuri considerabile. Prin urmare, dacă dorim să îi protejăm mai bine pe cei sau cele ce denunţă nereguli, trebuie să detectăm şi să prevenim mai bine prejudiciile aduse interesului public, cum ar fi frauda, corupţia, evitarea obligaţiilor fiscale de către companii sau prejudiciile aduse sănătăţii publice şi mediului. Nimeni nu ar trebui să fie pedepsit pentru că a făcut ceea ce trebuie. De asemenea, propunerile prezentate protejează şi persoanele care acţionează ca surse de informaţii pentru jurnaliştii de investigaţie, contribuind la garantarea protecţiei libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei în Europa”, a declarat în comunicat Frans Timmermans.
 
Iniţiativa are în vedere protecţia în cazul unei game largi de încălcări ale dreptului Uniunii în domenii ce includ, ca un standard minim: achiziţiile publice; serviciile financiare, spălarea de bani şi finanţarea terorismului; siguranţa produselor; securitatea transporturilor; protecţia mediului; securitatea nucleară; siguranţa alimentară şi siguranţa hranei pentru animale, sănătatea şi bunăstarea animalelor; sănătatea publică; protecţia consumatorului; viaţa privată, protecţia datelor şi securitatea reţelelor şi sistemelor informatice; încălcarea normelor în materie de concurenţă; încălcarea norme privind impozitul pe profit şi abuzurile în domeniu; prejudiciile aduse intereselor financiare ale UE.
 
Propunerea vizează crearea unor mecanisme şi obligaţii clare pentru angajatori, astfel încât să fie incluse canale de raportare clare şi un sistem de raportare cu trei niveluri (intern, către autorităţile competente, către publicul larg sau mass-media).
 
Pe de altă parte, autorităţile şi companiile vor fi obligate să furnizeze feedback, să prevină riscul de represalii şi să creeze posibilitatea unei protecţii şi garanţii eficiente, menite să descurajeze raportarea răuvoitoare sau abuzivă şi să prevină prejudicierea nejustificată a reputaţiei.
 
În prezent, protecţia acordată persoanelor ce denunţă nereguli la nivelul UE este fragmentară şi inegală. Numai 10 state membre asigură, în momentul de faţă, o protecţie deplină a acestora. În celelalte ţări, protecţia acordată este parţială şi se aplică numai anumitor sectoare sau categorii de angajaţi.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

IonIon Codreanu
23.04.2018, 16:10:24

Noi nu putem să acceptăm asta! Vrem LIBERTATE pentru corupți și vom crea legislația prin care vom aduna la noi toți corupții din Europa! Dragnea se angajează să-i apere cu arma-n mână

+9 (9 voturi)
Adrian Andrei
23.04.2018, 16:59:05

Dragnea ii baga pe ceilalti la inaintare cu armele in mana. De regula el raspunde "nu stiu, am fost plecat din tara, desigur ca e o prostie sa-i scoatem pe corupti, nu-i vorba despre mine, eu n-am nicio putere si o sa fiu plecat din tara cand o sa ma intrebati data viitoare". Va curge multa apa pe Dambovita pana cand vor ratifica si shparlamentarii legea asta europeana, care azi e doar o idee de proiect. Chiar si asa, cu tot scepticismul, imi doresc sa apuc sa vad ziua aia! Pana atunci, cum ramane azi cu directiva UE despre firmele cu actiuni la purtator (in limba romana se traduc "Teldrum")?!

+8 (8 voturi)
Manole Scarlat
23.04.2018, 16:49:43

Înseamnă că Dragnea va beneficia de protecţie europeană ?

-5 (5 voturi)
MirceaT
23.04.2018, 16:58:54

Cum ai ajuns la concluzia asta?

+4 (4 voturi)
ovidiu preda
23.04.2018, 17:03:48

exportam mizeria asta cu delatorii si turnatorii in toata europa

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările