Proiect: funcţionarii ANRE nu vor mai avea voie să deţină companii care să facă afaceri cu societăţi din domeniul energiei şi gazelor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niculae Havrileţ este preşedintele ANRE din 2012   FOTO Mediafax
Niculae Havrileţ este preşedintele ANRE din 2012   FOTO Mediafax

Funcţionarii din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) nu vor mai avea voie să deţină acţiuni la companii care fac afaceri cu societăţi din domeniul energetic, potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de către Departamentul pentru Energie.

Statul doreşte impunerea de standarde europene în privinţa conflictului de interese pentru angajaţii ANRE, instituţie care reglementează fix domeniul energetic.

De asemenea, funcţionarilor ANRE le este interzis să deţină acţiuni în companii sau fonduri de investiţii care deţin acţiuni în societăţile din energie care intră în sfera de reglementare a autorităţii, în vreme ce o altă prevedere arată că experţii ANRE nu vor mai avea voie să se angajeze în cadrul companiilor energetice decât la trei ani după plecarea din cadrul instituţiei.

„În ultimii ani, România a reuşit să pună baze solide pentru crearea unei autorităţi independente de reglementare în energie, cu o capacitate administrativă corespunzătoare. La ANRE, există un număr important de oameni profesionişti şi integri, însă este important să avem reguli clare în privinţa conflictelor de interese, care să ajute la creşterea încrederii în toţi funcţionarii instituţiei“, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un comunicat.

Cooperare cu ANI în definirea conflictului de interese

Modificările legislative propuse s-au elaborat având la bază modul de definire a conflictelor de interese în cadrul altor autorităţi europene de reglementare în domeniul energetic şi în cadrul Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER), precum şi o serie de recomandări în materie ale Parlamentului European.

În cursul elaborării acestui proiect de act normativ, experţii Departamentului pentru Energie au avut consultări preliminare şi cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Integritate.

Precedentele Enel şi E.ON

Propunerile vin după ce mai multe scnadaluri în care au fost implicaţi o serie de reprezentanţi ai ANRE. În această vară vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu a fost trimis în judecată în cazul Enel. Mai precis, el descoperise că Enel a încărcat facturile clienţilor cu certificatele verzi şi trebuia să reducă tarifele cu 6%. În final, ANRE a redus facturile 2%, dar Dumbrăveanu a cerut o serie de contracte pentru firma Electro Alfa Internaţional, deţinută de către omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru.

Anterior, o serie de experţi ANRE au plecat la companii private, cum este cazul lui Gabriel Sîrbu, fost director de preţuri şi tarife pe sectorul de gaze naturale, care a plecat la E.ON.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/scandalul-enel" target="_blank">View the story "scandalul enel" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite