Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Proiect: Impozit progresiv pe salariu şi taxare diferenţiată pentru pensii şi sănătate

40
18 Nov 2020 06:05:01
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un proiect de lege pentru creşterea veniturilor nete ale salariaţilor a fost depus luni, 16 noiembrie, la Senat, acesta urmărind impozitarea progresivă a salariilor şi taxarea diferenţiată pentru pensii şi sănătate.

Iniţiatorul, Bota Marius Sorin Ovidiu,fost deputat PSD, actualmente independent, spune că o astfel de schimbare ar duce la taxe reduse pentru cei cu venituri mici şi la taxe majorate pentru cei cu venituri mari.
 
Potrivit proiectului de lege, în cazul unei persoane cu un salariu brut de până în 3.000 de lei, taxarea totală ar urma să fie de 35% - 0% impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii.

Pentru o persoană cu un salariu brut între 4.001 şi 5.000 de lei, taxarea totală ar urma să fie tot de 35%, dar cu o altă împărţire - 5% impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 20% contribuţie la pensii.

Pentru o persoană cu un salariu brut de peste 15.000 de lei, taxarea totală ar urma să fie de 50% - 10% impozit, 12,5% contribuţie la sănătate şi 27,5% contribuţie la pensii.
 
 
În prezent, taxarea salariilor este aceeaşi, indiferent de nivelul veniturilor - 45% în total (partea salariatului), adică 10% impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii. În plus, se adaugă 2,25% sub formă de contribuţie la muncă (partea angajatorului).
 
În sprijinul iniţiativei sale, deputatul invocă datele ITM potrivit cărora în present 87% dintre salariaţi au un venit brut sub 5.000 lei (64,5% chiar mai puţin de 3.000 de lei), iar 2,5% dintre salariaţi au peste 9.000 de lei.
 
„Acest lucru demonstrează faptul că pentru creşterea venitului net a majorităţii salariaţilor, statul trebuie să găsească noi soluţii de taxare”, se arată în expunerea de motive.

PSD susţine că nu e de acord cu impozitarea progresivă

Contactat de HotNews, Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD spune că Bota nu mai e în PSD de aproape un an el candidând pentru Partidul Ecologist Român la Maramureş, nemaigăsindu-se pe listele PSD. 

„Considerăm că acum nu e momentul să trecem la impozitarea progresivă. Nu am văzut acest proiect. În general în ceea ce susţine dl Bota nu mă regăsesc. În acest moment e nevoie de stabilitate şi predictibilitate. O discuţie de tipul ăsta poate fi făcută aşezat, alături de mediul de afaceri, atunci când avem relaxarea necesară pentru asemenea discuţii”, a declarat Simonis 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

Coronavirus Noul
18.11.2020, 06:55:01

Un nou proiect "genial", adica de o idiotenie totala, care ma face sa cred ca initiatorul ori e rau intentionat, ori are creierul neted ca un patinoar. Ar fi bomboana de pe coliva pensiilor romanilor; mai complicat de asa cred ca nici nu s-ar putea. Conform propunerii moronului, cel cu salariu de 3100 de lei, ar avea pensie mai mica decat cel cu salariu de 2900 de lei. Pus peste scutirile din diverse domenii (IT, constructii), ar fi o "varza" inclusiv in contributiile la sanatate, unde si in momentul de fata, un constructor care castiga 10 000 de lei pe luna, plateste 0, dar e asigurat, ca si cand ar fi handicapat. Superbe solutiile idiotilor de la PSD. Tot invart legea pensiilor si contributiile la sanatate, cum invarte bucatarul in ciorba, dar nici prin cap nu le trece sa impoziteze mai mult proprietatea, nu munca, asa cum se intampla in majoritatea tarilor: adica daca ai 40 de locuinte, cum citisem intr-un articol , ca are popa Pornohaci, sa platesti vreun milion sau doua de lei impozit pe an, pentru ca le detii, indiferent daca le inchiriezi sau nu. Daca ai 40 de locuinte, inseamna ca le ai pentru inchiriere si ai de unde plati. Nu ai de unde plati, mai vinzi din ele, ca daca nu, vine statul si-ti pune sechestru.

+26 (32 voturi)
Ludwig
18.11.2020, 08:12:18

In cazul asta investitiile se vor duce catre tarile vecine ce au cota unica. Trebuie impozitate proprietatea, nu munca cum scrie mai sus. Daca ai Lamborghinii ca Victoras Micula, impozitul trebuie sa fie 50 mii euro pe an ca ai de unde. In 5 ani ai platit masina inca odata din impozite.

+20 (24 voturi)
= aceleaşi mizerii
18.11.2020, 08:34:35

Ciumaţii sînt duşi cu pluta bine de tot... Ce "planuri" îşi fac, în legătură cu pensiile, fiindcă sacul numit "buget" e cîrpit ca vai de el, şi mai e şi găurit bine, ciur... Ei se "gîndesc" (mă rog, asta presupune inteligenţă, ceea ce la ei nu e cazul) să umfle din pix bugetul de pensii, peste noapte, cu nişte procente SF de contribuţii : 20-27,5%... Nicăieri în lume nu există o contribuţie la pensie mai mare de 10% din venituri... Iar impozitarea progresivă este o chestie comunistă, făcută să aducă, forţat, bani mai mulţi la Buget, dar care descurajează munca şi mărirea salariilor după performanţe. Ceva îmi spune că deşi gălbenoşii se declară "liberari", le-ar conveni o asemenea lege (sigur nu s-ar împotrivi) în perspectiva în care ar mai prinde cîţiva ani "la butoane"... Ciuma roşie = febra galbenă = aceeaşi mizerie... Unica soluţie, pentru a scoate România din mocirla în care a fost tîrîtă în ultimii 30 de ani, este Alianţa USR-PLUS.

+10 (20 voturi)
Xi Tzionping
18.11.2020, 08:53:42

De unde apar specimenele astea ? Cand nu are nici cea mai mica idee despre legislatia muncii si fiscalitate se apuca sa faca proiecte in domeniu? Cine este acest individ fara nici cea mai mica intelegere a modalitatii de calcul al veniturilor angajatilor? Sa speram ca nu mai apara in urmatoru; parlament...

+9 (13 voturi)
Walk Marin
18.11.2020, 08:58:06

mai stati in Romania cu asemenea specimene care au pretentia sa le dai lor 45-50% din salariu brut.

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările