Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Proiect: Plata cu cardul sau retragerea de numerar fără consimţământul titluarului, pedepsită cu 7 ani de închisoare

1
20 Apr 2021 09:45:56
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un proiect iniţiat de Guvern prevede că plata cu cardul sau retragerea de numerar fătă consimţământul titularului va fi pedepsită cu 7 ani de închisoare, aceeaşi pedeapsă fiind prevăzută şi pentru folosirea fără dfrept a unor aplicaţii mobile.

Proiectul de lege adoptat luni de Senat are ca obiect modificarea definiţiei instrumentelor de plată fără numerar şi monedă electronică, adaptarea infracţiunilor ce presupun fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, inclusiv prin monede virtuale, precum şi adaptarea infracţiunilor de falsificare a instrumentelor de plată electronice la standardele impuse de prevederile Directivei ”non-cash”, potrivit expunerii de motive a iniţiatorilor legii.
 
Potrivit senatoarei PNL Iulia Scîntei, şefa Comisiei Juridice a camerei superioare, proiectul a fost adoptat cu un amendament, care prevede că victimele fraudelor informatice vor putea beneficia de asistenţă şi sprijin prin punctul operaţional de contact – Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit G4Media.
 
Proiectul propune modificări ale dispoziţiilor art.250 alin. (1) şi ale art. 251 (alin.1) Cod penal:
 
„Efectuarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, valoare monetară sau monedă virtuală, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată fără numerar sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani”, prevede art.250 alin.1.
 
Conform art.251 (alin.1):
 
„Acceptarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, valoare monetară sau monedă virtuală, cunoscând că este efectuată prin folosirea unui instrument de plată fără numerar falsificat sau utilizat fără consimţământul titularului său, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ludwig
20.04.2021, 10:29:12

Si daca nevasta iti foloseste cardul tau, va intra la puscarie? cum se da consimtamantul, la notar? Pentru loazele ce folosesc cardul babacilor, cum va fi consimtamantul? - Tata, vezi cati-am luat cardul! - Bine, dar sa nu-l golesti!

0 (2 voturi)
Modifică Setările