Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Proiect: Turiştii vor fi taxaţi în plus la cazare. Unde se duc banii

3
12 Sep 2019 09:41:19
Autor: Afrodita Cicovschi

Legea Turismului a fost modificată, astfel încât hotelierii să poată percepe o taxă suplimentară turiştilor pe care-i cazează, amendamentul fiind deja votat în Comisia economică, de industrii şi servicii a Senatului.

Potrivit amendamentului, turiştii vor fi taxaţi cu cel puţin 1% din costul total al serviciului de cazare, hotelierii fiind cei care vor colecta această taxă, iar autorităţile locale cele care vor fi obligate prin lege să impună şi să decidă cuantumul acesteia, scrie profit.ro. Decizia finală va fi însă luată de Camera Deputaţilor.
 
Potrivit amendamentului, iniţiat de senatorul UDMR Antal István-Loránt şi votat de majoritatea senatorilor din comisia economică, industrii şi servicii, unităţile administrativ-teritoriale vor decide, prin hotărâre de consiliu local, cuantumul taxei speciale pentru promovare turistică. Noua taxă va fi colectată de prestatorii de servicii de cazare şi nu va putea fi mai mică de 1% din valoarea totală a serviciilor de cazare, fără masă şi alte servicii conexe. 
 
În acest moment, o astfel de taxă este prevăzută ca facultativă în Codul Fiscal, dar prin această modificare taxa va deveni obligatorie. 

Potrivit iniţiatorului amendamentului, banii colectaţi astfel vor fi transferaţi către Organizaţiile de Management al Destinaţiilor, în care sunt reprezentaţi, în raport de 50% fiecare, operatorii din turism, respectiv autorităţile locale, iar aceste organisme vor decide utilizarea fondurilor respective. 
 
Antal István-Loránt a avansat exemplul metropolei Cluj-Napoca, unde, în urma unei astfel de taxe, în cuantum de 2 lei/ turist pe noapte, sunt strânse anual fonduri de 1 milion de euro pentru promovare turistică, iar în municipiul Covasna, o taxă similară, de 1 leu, aduce fonduri de 600.00 lei anual.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Cristian saileanu
12.09.2019, 11:43:42

Prea bine voi taxati, voi locuiti la hotelurile voastre eu ma duc in grecia, in pania, etc, unde nu te taxeaza in prostie

+2 (2 voturi)
Sorin Barbu
12.09.2019, 15:43:56

Romania nu va mai avea nici turiştii ei proprii adica Romãni.

+1 (1 vot)
Iulian Arion
12.09.2019, 18:34:16

"Nicio taxare fara reprezentare" A fost una dintre revendicarile revolutionarilor englezi la anul 1642. A fost strigata din nou la Revolutia Franceza. Esenta cazului era ca platitorii de taxe sa fie reprezentati in luarea deciziei de cheltuire a banului public, nicidecum sa ramana la discretia suveranului sau a unei oculte precum in Romanian anului de gratie 2019. Cati patroni de hoteluri sunt intr-un ioras? 10, 100? Ei trebuie sa decida. Altfel vor avea soarta fostului lider LAPAR - organizatia latifundiarilor, care a delapidat un milion de euro exact pe acest gen de "promovari"! Oricine solicita o taxa asupra careia vrea sa decida discretionar, merita si trebuie omorat, inclusiv ministru, prim ministru senator sau deputat, minoritar sau majoritar. Calatorind in UE si revenind, vezi cand de anacronici si despoti sunt cei care ne conduc. Omorarea lor este o indatorire patriotica imediata.