Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Proiect: TVA de 9% pentru serviciile publice de salubrizare

1
16 Oct 2020 11:53:38
Autor: Elena Deacu

Mai mulţi parlamentari propun extinderea cotei reduse de 9% a TVA şi pentru serviciile publice de salubrizare, arată un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal.

Iniţiatorii sunt parlamentari din PSD, USR, UDMR şi de la minorităţi. Ei afirmă că, în contextul în care numeroase consilii locale au demarat procedurile pentru implementarea sistemului de colectare separată a deşeurilor, la nivelul gospodăriilor se constată creşterea tarifelor de salubritate, majorare generată de cheltuielile operatorilor economici cu etapele suplimentare presupuse de colectare, sortare, tratare şi transport.

Astfel, iniţiativa propune aplicarea cotei reduse de 9% a taxei pe valoarea adăugată pentru serviciile publice de salubrizare.

Ei susţin că demersul este menit să înlesnească schimbarea comportamentului populaţiei şi însuşirea practicilor corecte legate de colectare deşeurilor. De asemenea, potrivit lor, pentru gospodării va însemna o reducere a cheltuielilor cu întreţinerea locuinţei, măsură de care vor beneficia mai ales familiile care aparţin unor grupuri vulnerabile ale societăţii.

Prevederile propunerii legislative ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În prezent, cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru: livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar, livrarea de produse ortopedice, livrarea de alimente, serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare, livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Coronavirus Noul
16.10.2020, 13:12:49

Schimbarea comportamentului cetatenilor se va realiza doar cu sanctiuni drastice si metode simple de monitorizare si nu trebuie sa inventam din nou roata ci doar sa alegem modelele cele mai de succes. In Zurich, de exemplu, salubritatea colecteaza doar gunoiul adunat selectiv, in saci standardizati care pot fi cumparati la cativa franci bucata. Deci, faci mai mult gunoi, platesti mai mult, pentru ca ai nevoie de mai multi saci. Nu colectezi selectiv, nu ti se ridica gunoiul. Esti prins ca arunci gunoi oriunde in natura, poti plati amenzi pe pana la cateva salarii. Simplu si eficient.

Modifică Setările