Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Proiectul PNL privind reducerea TVA de la 1 ianuarie, adoptat tacit de Senat

0
18 Oct 2019 13:32:21
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Proiectul legislativ care propune reducerea TVA de la 1 ianuarie a trecut, în od tacit, de Senat, decizia finală aparţinând însă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul de lege care reduice cota generală de TVA de la 19%, cât este acum, la 16%, începând cu data de 1 ianuarie 2020 a fost depus la Senat la începutul lunii iulie a.c..
 
„În scopul creşterii conformării fiscale voluntare, precum şi pentru stimularea consumului din producţia internă, prezenta propunere legislativă [propune] următoarele modificări la nivelul cotelor de TVA: începând cu data de 1 ianuarie 2020, se reduce cota standard de TVA de la 19% la 16% (...)”, este explicat în documentul justificativ al proiectului de lege.
 
În plus, se mai propune şi scăderea cotei reduse de TVA a livrării de alimente, de la 9%, cât este acum, la 5%. Iniţiatorii spun că, dacă aceste două măsuri se vor aplica de la 1 ianuarie 2020, anticipează o creştere a TVA-ului colectat la bugetul de stat pe termen mediu şi lung. În plus, scăderile de TVA ar putea aduce şi preţuri mai mici la produse şi servicii.
 
Iniţiatorii sunt mai mulţi parlamentari liberali.
 
”Din punct de vedere bugetar, propunem ca aceste măsuri să se implementeze începând cu anul 2020, astfel încât efortul bugetar pentru susţinerea acestora să fie prevăzut în Legea bugetului pentru anul viitor. Dacă luăm în calcul efectele de runda a doua pe care le vor produce aceste măsuri - creşterea conformării fiscale voluntare (la o cotă redusă de TVA de 5%, frauda fiscală poate fi eradicată) -, atunci anticipăm chiar o creştere a veniturilor din TVA pe termen mediu şi lung”, se menţiona în expunerea de motive.
 
Cota generală de TVA a scăzut, de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%, iar apoi, de la 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19%.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii