Proiectul „sticle şi borcane” care instituie garanţia de 50 de bani riscă să închidă micile magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC) solicită extinderea termenului dezbaterii publice a proiectului de HG pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, susţinând că, în actuala variantă, toate micile magazine riscă să se închidă.

În urma consultării celor peste 2.000 de membri ai săi şi a organizării unui webinar la care au fost invitaţi parteneri direct afectaţi de măsurile preconizate, CLCC a transmis Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor o scrisoare deschisă în care îşi exprimă îngrijorările privind o serie de prevederi care vor avea un impact negativ major asupra micilor comercianţi.

Criticile vizează în special articolele care prevăd obligativitatea comercianţilor de a se înregistra în baza de date gestionată de administratorul SGR şi organizarea punctului de returnare în cadrul structurii de vânzare a comerciantului sau în imediata vecinătate a acesteia.

,,Membrii noştri au ridicat întrebări legitime în legătură cu aceste articole: Toţi comercianţii trebuie să se înregistreze? Şi cei mici, care deţin magazine la sate, spre exemplu? O altă problemă a fost identificată la articolul privind returnarea garanţiei în limita unei cantităţi rezonabile de ambalaje SGR. Cine va decide ce reprezintă o cantitate rezonabilă? CLCC propune rescrierea acestui articol pentru că este neclar şi va genera confuzii în implementarea lui atât de către micii comercianţi, cât şi de către autorităţile desemnate să aplice sancţiuni”, a declarat directorul executiv al CLCC, Constantin Rudniţchi, în cadrul webinarului organizat pe această temă. 

Membrii CLCC au ridicat obiecţii şi în legătură cu articolul care stipulează interzicerea comercializării cu amănuntul a produselor ambalate în ambalaje SGR achiziţionate direct de la producători neînregistraţi în cadrul administratorului SGR sau indirect de la distribuitori ai acestor producători. Această prevedere ridică probleme pentru că ar presupune consum de timp şi de resurse pentru micii comercianţi pentru a verifica sute de produse pe care le primesc de la producători sau distribuitori. 

Totodată, comercianţii plătesc depozitul corespunzător pentru cantităţile cumpărate de la producătorii de băuturi şi primesc acest preţ înapoi de la organismul central atunci când ambalajele de băuturi sunt livrate înapoi în sistem. Această prevedere va duce la un blocaj financiar pentru micii comercianţi, până când organismul central îi returnează depozitul, întrucât ar putea dura zile bune de la momentul în care ambalajul este primit de comerciant de la client şi până când acesta ajunge în sistem. 

În plus, prevederea potrivit căreia comercianţii emit facturi organismului central pentru depozite restante este o povară administrativă suplimentară pentru micile afaceri din cartiere sau din mediul rural.

Având în vedere aceste argumente, CLCC consideră că extinderea perioadei de consultare publică va fi benefică atât pentru iniţiator – Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi pentru actorii implicaţi – companii şi ONG-uri direct afectate de măsurile propuse.

Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC) reuneşte aproape 2.000 de companii, cu o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 50 de miliarde de lei şi un număr total de peste 36.000 angajaţi. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite