Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Propunere: Centralele termice de apartament să fie interzise

30
6 Nov 2020 16:31:43
Autor: Elena Deacu
Centrala apartament pe gaze FOTO 123 RF
Centrala apartament pe gaze FOTO 123 RF

Instalarea de centrale termice de apartament pe bază de gaze ar trebui să fie interzisă, propune un cunoscut cercetător. Acesta dă drept ultimatum anul 2030.

Brian vad Mathiesen este un cercetător universitar, specializat în sisteme inteligente de energie, la Universitatea Aalborg, Danemarca. El este coordonatorul principal al Heat Roadmap Europe, un proiect finanţat de UE care a dezvoltat o strategie de încălzire şi răcire cu emisii reduse de carbon pentru Europa.

Într-un interviu pentru Euractiv, citat de Economica.net, cercetătorul afirmă că emisiile de carbon generate de încălzirea rezidenţială pot fi reduse drastic dacă Europa va impune interzicerea  instalării de noi instalaţii de ardere a gazelor şi petrolului până cel târziu în 2030.

În interviu, el spune că, dacă UE vrea să atingă ţinta de neutralitate climatică în 2050 este necesar ca până în 2030, cel mai târziu, instalarea de noi centrale termice pe gaze (inclusiv centralele de apartament, din ce se înţelege) ar trebui interzisă.

„Când va fi instalată ultima centrală pe gaze într-o locuinţă, în fiecare stat membru? În multe ţări din UE, acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puţin pentru clădirile noi. Aşadar, când ar trebui să cumpărăm ultima centrală pe gaze? Anul 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Şi cred că multe ţări sunt pregătite politic şi tehnologic să o facă. Dacă încă instalăm cazane pe gaz natural până în 2030, atunci ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat serioşi cu privire la tranziţia la energia cu emisii reduse de carbon. Trebuie să vă amintesc că centralele pe gaz au o viaţă de 12-15 ani, astfel încât orice interdicţie ar trebui stabilită în următorii câţiva ani pentru a face diferenţa - şi pentru a pregăti cetăţenii pentru o nouă paradigmă”, spune cercetătorul danez.

Potrivit lui, Comisia Europeană ar trebui să solicite statelor membre să decidă şi să aibă o dezbatere la nivel naţional, astfel încât fiecare ţară să poată veni cu propriul ei termen.

El spune că soluţia ar fi extinderea sistemelor de încălzire centralizată, alături de folosirea noilor tehnologii pentru încălzire, şi anume pompele de căldură, care au devenit accesebile pentru mare parte populaţie, combinate cu folosirea panourilor fotovoltaice. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Ludwig
6.11.2020, 16:58:03

Cu ce viteza se incalzeste clima cred ca o sa fie bataie pe aerele conditionate, nu pe centrale. Deja in bucuresti nu am mai vazut zapada de vreo 5 ani..

+6 (12 voturi)
L. Lucian
6.11.2020, 17:31:12

Si eu as vrea ca totul sa functioneze pe baza de ....apa.Greu de aplicat.Ce te faci cu producatorii de echipamente pt. incalzire ca iti vor sari in cap.

+2 (2 voturi)
Bibi Loi
6.11.2020, 17:51:04

Ce sunt alea "gaze de apartament"?

-8 (12 voturi)
Martin Luther
6.11.2020, 19:22:26

Tampenii ecomarxiste. Cu ce inlocuim banala centrala de apartament? Cu panouri fotovoltaice? Pai daca stai la bloc ce faci? Sau e noapte? Iarasi daca stai la bloc unde iti pui o pompa de caldura? In beci? Oameni care nu gandesc. Iar in ceea ce priveste incalzirea centralizata, adica CET-urile, cred ca toata lumea are o parere proasta despre ele. Si CET-rile merg cu carbuni care polueaza mai mult. Realitatea este ca inca nu exista alternativa la centrala pe gaz care e in continuare cea mai buna. Doamne, inca n-am intalnit un ecologist progresist din asta care sa aiba cat de cat creier. Cel mai bine ar fi sa dea ei exemplu personal si apoi facem si noi la fel. dar nu vom vedea asta.

+7 (17 voturi)
Deumos
6.11.2020, 19:28:04

Tehnologia de obtinere a materialelor pentru panourile fotovoltaice cat este de poluanta? Acum, serios. Ca sa scormonesti muntii dupa elementele acelea atat de rare, sa razi padurile, sa stramuti oameni si sa aduci in pragul extinctiei specii de animale si plante, precum ar vrea pe la Rosia-Montana si in alte parti ale lumii, pentru ca niste influenceri din astia nordici sa -ti propovaduiasca in limbaj ecologic o noua paradigma (ca tot am cam intrat in NWO) pentru a obtine dupa aceea o cantitate de materiale minune, folosite la panourile foto-voltaice si care, oricum,nu acopera nici pe departe necesarul de energie curata pentru planeta asta, merita? Cu ce ne ajuta ca in loc ca poluarea sa fie la nivelul ferestrei, ea sa fie mutata in zonele de extragere a minereurilor astea? La fel ca si cu bateriile pentru bolizii electrici. Emisia de carbon pe care o produce obtinerea unui astfel de acumulator, care are o durata de viata de cativa ani si care costa enorm, echivaleaza cu consumul unei masini normale pe aceeasi durata de timp, cel putin. Obtinerea unui curent electric "non-poluant" presupune extragerea materialelor care sa converteasca energia solara in electricitate, presupune transmiterea si stocarea, care polueaza. Asa ca una peste alta, ce iei pe mere dai pe pere, insa cau un pervers efect la vedere, distrugerea zonelor si a vietii din aceste zone care detin aceste minereuri rare. Nimic nu se pierde, doar se transforma, pana si pouarea. Si cu ce energie propun acesti guru ai NWO sa se incalzeasca locuintele si apa acestor locuinte? Iei o caramida de la locul ei dar nu pui nimic in loc si-atunci se naruie toata constructia.

+6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările