Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Propunere: Românii care şi-au rezervat vacanţe nu-şi vor mai primi banii înapoi

4
4 Apr 2020 14:09:56
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Adevărul/Călin Gavrilaş
Foto Adevărul/Călin Gavrilaş

Un oficial din Ministerul Economiei a anunţat sâmbătă că va propune ca românii care şi-au rezervat vacanţe să nu îşi mai primească banii înapoi, luându-se în calcul suspendarea Ordonanţei 2/2018 care prevede această obligativitate.

"Ne gândim foarte serios la suspendarea acestei Ordonanţe 2 (Ordonanţa nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate n.r.), care obligă rambursarea pachetelor turistice, dar trebuie bineînţeles să venim cu o măsură compensatorie. Ideea este că am dori, pentru moment, să evităm această presiune asupra agenţiilor, pentru că în astfel de situaţie nu vom face decât să grăbim intrarea lor în insolvenţă.
 
Pe de altă parte, trebuie găsită o măsură care să asigure consumatorul că îşi va recupera banii sau dacă doreşte să reprogrameze, ceea ce noi îi sfătuim fără doar şi poate, să aibă aceleaşi condiţii ca şi cele precedente", a declarat Emil-Răzavn Pîrjol, la Antena 3, scrie Agerpres.
 
Oficialul susţine că în prezent agenţiile de turism îşi pot trimite oamenii în şomaj "cu greutate", pentru că sunt ocupaţi cu gestiunea reclamaţiilor şi a doleanţelor de rambursare, iar în prezent se analizează posibilitatea ca agenţiile să poată emite un certificat, pe o durată de 18-24 de luni, pentru reprogramarea vacanţelor.
 
"Într-o primă fază, ne-am gândit să apelăm la raţiune şi la calm prin eventuala suspendare a acestei Ordonanţe, care să dea un respiro agenţiilor. Astăzi agenţiile cu greutate îşi pot trimite oamenii în şomaj pentru că sunt ocupaţi peste 100% cu gestiunea reclamaţiilor, a doleanţelor de rambursare, a voucherelor şi aşa mai departe. Ideea este ca o agenţie să poată emite un certificat, haideţi să îl numim un certificat, pe o durată de 18-24 de luni, timp în care clientul să poată să îşi reprogrameze această vacanţă", a adăugat secretarul de stat în Ministerul Economiei.
 
Pentru a evita riscul ca multe agenţii să dispară din cauza faptului că nu vor avea resursele financiare necesare rambursării sumelor plătite de turişti pentru vacanţe, Pîrjol a subliniat că se doreşte ca în cel mai scurt timp să intre în funcţiune o aplicaţie informatică de monitorizare a acestor sume plătite în avans.
 
"Poate să existe acest risc ca această agenţie să dispară. De aceea, am spus că încercăm să aflăm cât de repede posibil, şi la aceasta se referea ministrul Virgil Popescu (ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri n.r.), ca aplicaţie. De fapt va fi un portal în care agenţiile şi toţi operatorii economici, pentru că nu sunt numai agenţiile, agenţiile sunt primele afectate, dar gândiţi-vă şi şi la hotelierii care au încasat în sistemul early booking una-două rate. Şi ei sunt în aceeaşi situaţie. Aceşti oameni au investit în deschiderea sezonului estival, banii nu mai sunt la operatori. Este foarte greu astăzi să ne gândim că vor reuşi să ramburseze. Şi atunci ne-am spus: haideţi să încercăm într-un timp cât mai scurt, mă refer la zile, să putem estima totalitatea sumei care astăzi este plătită în avans, atât de clienţi cât şi de agenţii, către alte state, de exemplu. Să avem o imagine clară a sumei şi de acolo să începem să lucrăm pe o eventuală cerere de rambursare", a explicat Pîrjol.
 
Şeful Direcţiei Generale Turism din Ministerul Economiei consideră că săptămâna viitoare ar putea exista această evaluare a sumelor, după care se va începe recuperarea lor din ţările unde au fost plătite aceste avansuri.
 
"Eu am încredere că săptămâna viitoare vom avea această evaluare a sumei totale şi de acolo să începem să vedem ce putem recupera de la alte state eventual, ce sold rămâne şi cum putem acoperi aceste sume rămase", a adăugat Pîrjol.
 
Nu în ultimul rând, oficialul de la Economie a menţionat că se lucrează de câteva săptămâni şi la anumite măsuri fiscale pentru sector, respectiv reduceri de impozite şi taxe, pe care Guvernul intenţionează să le ia în următoarea perioadă.
 
"Nu ne-am apucat zilele trecute, dar vă daţi seama de amploarea efectului economic asupra întregii economii a României. Într-adevăr anumite taxe şi impozitul specific pentru industria ospitalităţii ar trebui regândite", a mai spus Emil-Răzvan Pîrjol.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Mesterul Ardelean
4.04.2020, 14:14:08

Deci vorbim de o mandrete de sechestrare a fondurilor personale de care oamenii ar fi avut nevoie in momentele cand le-au scazut veniturile ori chiar au intrat in somaj tehnic? Bineinteles ca da, exact acest lucru este! Si sa nu uitam ca mai sunt si bancile in peisaj care ridica batul, amenintator, si te informeaza ca vor aparea costuri suplimentare daca nu platesti ratele la timp ... Isn't Romania great? It is, God damn it!

ionut Ionut
4.04.2020, 15:01:22

Proprietarii agentiilor de turism sa ia o linie de credit pe care sa o gireze cu bunurile propri, cum facem ceilalti in alte domeni! Avand in vedere criza economica care se contureaza, anul viitor o cazare poate fi si cu 50% mai ieftina.

FLORIN FLORESCU
4.04.2020, 17:56:13

Domnule Pîrjol , ca un veritabil component al Ministerului Economiei , observăm că sunteți preocupat cu prioritate asupra diminuării pagubelor agențiilor de turism și proprietarilor de hoteluri . Aveți mare grijă pe cine pârjoliți în acest demers , că este an electoral ! Dați respiro agențiilor de turism prin suspendarea ordonanței respective și s-ar putea să fiți sufocați la vot . AȚI ÎNFIINȚAT CELULĂ DE CRIZĂ PENTRU AGENȚII , ȘTIM , INTERESELE SUNT MARI , DAR CELOR CARE VOR IEȘI PĂGUBIȚI , CE LE-AȚI REZERVAT , BILETE DE TRATAMENT ?

CARMEN FlOREA
26.04.2020, 15:09:30

Gunoaielor nu dati banii inapoi de frica ca o sa intrati in faliment asta este Sper sa dea cu totul faliment agentiile astea nenorocite .

Modifică Setările