Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Propunerea pentru şefia Finanţelor, aviz favorabil în comisii. Priorităţile lui Adrian Câciu: rectificarea bugetară, avansul din PNRR şi bugetul pe 2022

4
24 Nov 2021 12:11:04
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Adrian Câciu, propus din partea PSD pentru a conduce Ministerul Finanţelor, a primit aviz favorabil în comisia de specialitate, unde partidele din viitoarea coaliţie au majoritate. După cum a declarat în cadrul şedinţei, priorităţile sale la minister vor fi rectificarea bugetară, elaborarea documentelor pentru încasarea avansului din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cât şi bugetul de stat pentru anul viitor.

În cadrul audierilor din comisia de specialitate, Adrian Câciu a vorbit despre sustenabilitatea finanţelor publice din România, despre transparentizarea veniturilor ş eliminarea risipei din banii publici. Acesta a transmis că va trebui să se ancoreze în realitatea legislativă şi operaţională din Ministerul Finanţelor şi să „livreze”.

„Va trebui să mă ancorez în realitatea legislativă şi operaţională din Ministerul Finanţelor şi să livrăm. Toată lumea aşteaptă de la noi două elemente de urgenţă zero –rectificarea bugetară care trebuie să vină raid şi elaborarea actelor pentru încasarea avansului din PNRR. Aceste lucruri sunt primele pe care trebuie să le facem, din rima zi din care voi fi învestit, dacă îmi acordaţi această încredere”, a declarat Adrian Câciu. 

Potrivit acestuia, alte priorităţi sunt bugetul de stat pentru 2022 şi „acea ordonanţă punte privind măsurile fiscal bugetare din 2022”.  „Ţinând când de noua abordare din Programul de guvernare, avem multe lucruri de făcut”, a mai afirmat candidatul.  

De altfel, Câciu susţine că „situaţia macroeconomică, deşi pare bună, se confruntă cu o presiune extrem de puternică, toţi indicatorii sunt într-un mare risc”.  

Adrian Câciu a explicat că este economist, activând atât în mediul privat - până în 2001, apoi în administraţia publică centrală, în special în Ministerul Agriculturii.  

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Un cititor
24.11.2021, 12:39:59

Cred ca era muuult mai potrivit sa dea sfaturi pe Facebook, decat ministrul finantelor.

+1 (1 vot)
Radu Mircea
24.11.2021, 13:43:17

# L-am urmarit de citeva ori pe la Realitatea unde se prezenta ca expert in dat sfaturi pentru alti . Sunt curios daca realitatea din minister va fi asemanatoare cu fanteziile sale din studiou . Am invedere ca toti microbistii care sparg seminte pe stadion se pricep mult mai bine la fotbal decit antrenorii si chiar decit jucatorii care totusi dau cu piciorul in bashica .

+18 (18 voturi)
Un cititor
24.11.2021, 14:33:35

Asa este R. Mircea. De la o vreme "specialistii" din Buzau sunt la mare cautare, precum covrigii calzi de Buzau vanduti pe marginea strazii, sau carnatii de Plescoi. Acest domn ar fi fost f. potrivit pt avansare, drept contabil la buticul din coltul primariei din Buzau. Mai avem experiente din acestia. Sa ne amintim cand superspecialistii/ele de Videle, si toti fripturistii din clanul Dragnea cu care isi facea, Dedi, veacul pe Belina "punand tara la cale", ne sufocau ministerele. La un moment dat, pe langa tutele de Videle adusese si una pe la ANAF. Acum e randul Buzaului,....maharul, la fel de destept ca actualii experti....este din Buzau. Asa se conduce Romania. Presedintele nu vede toate astea. Credeam ca are ceva pretentii. Nu-l mai intereseaza nimic.

EUGEN LCACTUS
24.11.2021, 13:53:12

Din punctul de vedere al executiei bugetare ,orice ministru de finante trebuie sa isi stabileasca prioritati imediate pentru a asigura banul public din punct de vedere al -COLECTARII- PROCENTUL DE COLECTARE A DATORIILOR LA BUGET ESTE MIZERABIL SI MAI ARE SI URMATOARELE AGATATURI: 1 -tot felul de scutiri date unor societati si indivizi pe baza unor recomandari si merite politice in cursul campaniilor electorale 2- marea majoritate a celor ce lucreaza in ANAF sunt implicatii in contabilitati dubioase prin care se eludeaza legea si produc pagube consiliind contribuabili care sfideaza prevederile fiscale legale 3-avize si rapoarte eliberate de organele de control ale curtii de conturi,ANAF,directia vamilor,politia economica prin care se incalca legea fiscala si se produc evaziuni, SI NU IN ULTIMUL RAND LIPSA DE IMPOZITARE A VENITURILOR DIN MUNCA LA NEGRU,A VENITURILOR REALIZATE DIN PRESTATIILE PENTRU CARE NU SE PLATESC IMPOZITE A CELOR CE CANTA LA NUNTI,,FAC AMENAJARI SI REPARATII IN CONSTRUCTII,REPARATII DE APARATURA SI DIVERSE ANEXE si ceea ce estet foarte grav acordarea de sporuri si beneficii in afara legii mai ales celor ce sunt bugetari. TOATE SCESTE EVAZIUNI SUNT CONSECINTA IMPLICARII ORGANELOR DE CONTROL FISCAL LOCALE,A POLITIEI ECONOMICE SI NU IN ULTIMUL RAND A POLITICULU. CUM CRITERIUL DE BAZA AL RETRIBUTIEI TREBUI SA FIE EFICIENTA ACTIVITATII,MA INTREB DECE CEI RESPONSABILI DE EXECUTIA BUGETARA NU SUNT PLATITI DUPA CRITERIILE DE COLECTARE A VENITURILOR LA BUGET SI ELIMINARE A EVAZIUNII ?

Modifică Setările