Protejează-te de Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub ameninţarea creşterii taxelor şi impozitelor, mediul privat îşi pregăteşte „supapele“ prin care să suporte această presiune. Iată câteva soluţii care să vă scape de povara dărilor către stat!. De la 1 iulie intră în vigoare proiectul de modificare a Codului Fiscal, prin care atât antreprenorii, cât şi angajaţii vor fi puternic taxaţi.

Semnalele care vin din mediul de afaceri arată că din ce în ce mai mulţi antreprenori vor să se îndrepte spre offshore-uri, pentru că numai aşa îşi mai pot proteja veniturile.

„Există convenţii de evitare a dublei impuneri, impozite reduse sau chiar inexistente în jurisdicţiile în care profiturile sunt repatriate", spune Emilian Duca, partener la firma de consultanţă BDO. Este o mişcare firească şi naturală ca mediul privat românesc să se îndrepte către ţări cu tratament fiscal preferenţial (Olanda, Luxemburg sau Cipru).

„Dacă nu se face nimic în România pentru a fi avantajos să lucrezi ca salariat cu contract de muncă, antreprenorii vor migra din ce în ce mai mult spre aceste zone", spune Emilian Duca.

Argumentele sunt zdrobitoare. Raportul dintre venitul net şi costul angajatorului este foarte ridicat în România, de 1 la 1,8 (la 1.000 de lei, angajatorul plăteşte încă 800 de lei către stat sub formă de taxe şi impozite). Acesta ar trebui redus la jumătate, crede Duca.

SOLUŢII DE EVITARE

Noile taxe nu vizează doar piaţa muncii (prin supraimpozitarea formelor de venit precum drepturile de autor, convenţii civile sau persoane fizice autorizate), ci şi pe cea imobiliară. De exemplu, creşterea impozitelor în funcţie de numărul de proprietăţi de la 30% la 200% este o altă măsură prin care statul încearcă să mai aducă bani la buget. Una dintre modalităţile de evitare a acesteia constă în transferarea proprietăţilor de pe un nume pe altul.

A doua variantă este constituirea acestora ca şi capital într-o afacere. Astfel, modul de impunere va fi aplicat la valoarea activului respectiv, iar în condiţiile actuale din piaţa imobiliară, suma ar fi extrem de redusă. De altfel, în ultimii ani, românii şi-au făcut un obicei în a căuta soluţii de a diminua cheltuielile pe taxe şi impozite tocmai din cauza nivelului acestora mult prea ridicat. Iar cel mai bun exemplu este suprafiscalizarea forţei de muncă.

EFECT DEVASTATOR

Vehiculele fiscale de tip PFA, convenţii civile, drepturi de autor au fost des utilizate de către mediul de afaceri pentru a face suportabilă povara fiscală a cheltuielilor salariale.

Accentul care se pune în momentul de faţă de a elimina aceste alternative de plată este contraproductiv. Pe de o parte îi va descuraja pe cei care vor să pornească o afacere, iar pe de altă parte, nu-şi va îndeplini scopul urmărit. Primul efect va fi defiscalizarea completă a acestor venituri prin plata lor la negru. 

Singura modalitate de a colecta mai multe impozite este să relaxezi fiscalitatea şi să încerci să-i aduci pe cei care lucrează la negru, în economia reală, nu invers.

În situaţia economică actuală, când angajatorii privaţi au mari dificultăţi în susţinerea profitabilităţii şi nu au posibilitatea să-şi diminueze costurile cu salariile, este greu de crezut că vor fi dispuşi să suporte o creştere a taxelor. Iar pentru angajaţi acest lucru se va traduce prin diminuări de salarii şi prin reducerea numărului acestora.

MODIFICĂRILE CODULUI FISCAL

De la 1 iulie, TVA creşte de la 19% la 24%. Se impozitează dobânzile obţinute din depozitele bancare şi se majorează taxele pe clădiri în cazul deţinerii mai multor proprietăţi. Totodată vor fi impozitate tichetele cadou, de masă şi de vacanţă, iar în cazul drepturilor de autor cota forfetară va fi redusă de la 40% la 20%.

Mai puteţi citi în numărul 34 al revistei „Forbes România":

Miliardarul misterios. Dacă despre omul de afaceri Dan Grigore Adamescu mu­tările strategice din co­merţ, construcţii şi imo­biliare, asigurări, turism şi media vorbesc de la sine, despre omul Adamescu in­formaţiile se pierd într-o cea­ţă densă. Ce are de spus chiar el despre toate astea?

Românul care a îmblânzit tehnologia. În 2008, Răzvan Olosu salva de la închidere o divizie Nokia, transformând-o în propriul business. Doi ani mai târziu, românul vrea să schimbe faţa tehnologiei, printr-o colecţie de bijuterii high-tech.

Studenţii au început revoluţia din educaţie. Cum activităţile extracurriculare ale studenţilor îmbunătăţesc un sistem educaţional expirat şi, mai departe, schimbă mediul privat şi societatea pe de‑a‑ntregul.

Uitaţi de note! Studenţii şi-au luat soarta în propriile mâini şi s-au transformat, poate involuntar, în principalul motor al reformei din educaţie.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite