Protestul faţă de taxa pe ambalaje se amână pentru două săptămâni. Cinci miniştri au promis redresarea situaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma discuţiilor purtate astăzi între oficialii Guvernului şi reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro, Agrostar şi Romalimenta, organizatorii anunţă amânarea protestului programat pentru mâine, 9 februarie 2016.

„Prezenţi la întâlnire, viceprim-ministrul Costin Borc, viceprim-ministrul Vasile Dîncu, miniştrii Cristiana Paşca Palmer, Anca Dragu şi Achim Irimescu au promis soluţionarea situaţiei create în ceea ce priveşte legislaţia deşeurilor de ambalaje“, se arată într-un comunicat al Pro Agro.

În cadrul discuţiei au fost agreate următoarele:
1. Constituirea unui grup de lucru care să aibă ca obiectiv elaborarea unui proiect legislativ aplicabil în 2016 şi instituirea unei ecotaxe, diferită în funcţie de materialul ambalajului, aplicată la cantitatea pusă în piaţă de către operatorii economici, plătibilă direct către Administraţia Fondului pentru Mediu;
2. Constituirea unui al doilea grup de lucru care să rezolve problema obligaţiilor de plată aferente anului 2015, aflate acum în sarcina operatorilor economici care pun pe piaţă produse ambalate.

„Viceprim-ministrul Costin Borc a propus înfiinţarea în regim de urgenţă a acestui grup de lucru coordonat de Ministerul de Finanţe, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în vederea identificării şi implementării soluţiilor legale pentru ca aceste obligaţii să cadă în sarcina responsabililor de drept (OTR-uri) şi nu a producătorilor“, arată reprezentanţii producătorilor.

Situaţia este generată de către OTR-uri prin emiterea declaraţiilor rectificative care diminuează semnificativ cantitatea de ambalaj raportată iniţial de către acestea, deşi operatorii economici au plătit sume pentru cantităţile reale.

Este necesară „regândirea totală“ a sistemului

Federaţia Naţională PRO AGRO a asigurat, prin reprezentanţii săi, că înţelege necesitatea regândirii totale a sistemului de gestionare a deşeurilor de ambalaje şi a explicat Guvernului inadvertenţele legislaţiei în vigoare.

De asemenea, federaţia a subliniat importanţa responsabilizării autorităţii administraţiei publice locale – consumator – reciclator - poluator şi Ministerul Mediului ca autoritate responsabilă în domeniu gestionării deşeurilor de ambalaje şi vitalitatea implicării active a acestora pe lanţ.

Guvernul a cerut două săptămâni

Urmare a promisiunilor venite din partea reprezentanţilor Guvernului, mitingul programat pentru data de 09.02.2016, la care confirmaseră participarea peste 2.500 de persoane, angajaţi din sectorul agroalimentar, precum şi sectoare conexe, al cărui scop era salvarea producătorilor din industria alimentară, evitarea creşterii preţurilor şi implementarea unui sistem de reciclare selectivă funcţional în România, a fost amânat cu două săptămâni.

„Termenul a fost avansat de către reprezentanţii Guvernului pentru elaborarea şi implementarea soluţiilor legislative concrete care să îndrepte inechităţile create de Legea 249/2015“, arată Pro Agro.

„Precizăm că dacă reprezentanţii Guvernului nu se vor ţine de cuvânt, se va organiza un protest de amploare mult mai mare, la care vor participa toţi angajaţii care riscă să rămână fără locuri de muncă“, avertizează producătorii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite