Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Partidul de traseişti al lui Dan Voiculescu obligă firmele private să angajeze un pensionar consilier la fiecare 5 angajaţi

59
26 Jun 2020 12:35:08
Autor: Elena Deacu

Mai mulţi parlamentari din partidul lui Dan Voiculescu au iniţiat un proiect de lege care obligă firmele private să angajeze pensionari drept consilieri. În funcţie de mărimea firmei, companiile ar putea fi nevoite să aibă câte un pensionar angajat la fiecare cinci salariaţi.

Iniţiatorii sunt Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Dorel Căprar, Alexandru Băişanu, Eugen Durbacă, Andrei Gerea, Rodica Paraschiv, majoritatea deveniţi recent membri ai Partidului Puterii Umaniste (Social-liberal).

Aceştia argumentează că „pensionarii devin din ce în ce mai săraci comparativ cu ceilalti membri ai societăţii”, iar pentru o mică parte dintre ei venitul suplimentar reprezintă o reală sursă de existenţă, fiind direcţionat pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere, sănătate şi alimentaţie.

„Experienţa profesională dobândită de persoanele pensionate reprezintă o resursă naţională obiectivă, uşor de fructificat şi extrem de utilă economiei şi societăţii româneşti în ansamblu”, susţin iniţiatorii.

Aceştia mai cred că: „Lipsiţi de liantul care menţine unitatea societăţii (generaţia mijiocie), tinerii şi seniorii nu au avut posibilitatea unei cooperări constructive, care să le permită transferul de energie şi experienţă. În schimb, s-au acutizat diferenţele de valori, care au degenerat în neîncredere reciprocă şi conflict”.

De asemenea, ei subliniază, că retragerea din activitate, lipsa de comunicare cu foştii colegi de breasIă, renunţarea la unele activităţi obişnuite, toate contribuie la o izolare socială treptată a persoanelor vârstnice.

Aşadar, iniţiatorii propun: „Societăţile comerciale cu capital privat, care, la finalui ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, sunt obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experienţă, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societăţii comerciale respective”.

În cazul societăţilor cu afaceri mai mari de 5 milioane de lei şi cel puţin 5 angajaţi, unul dintre aceştia trebuie să fie pensionar.

Dacă o companie va angaja pensionari consilieri nerespectând paritatea menţionată, atunci societatea respectivă va achita contribuţia socială pentru fiecare pensionar angajat peste numărul legal.

Şi societăţile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mică sau egală cu 5 milioane lei, vor fi obligate să angajeze pensionari în felul următor:

- la un număr mai mic de 10 angajaţi, paritatea va fi de un consilier pensionar la 3 persoane angajate care nu au atins pragul de pensionare;

- la un număr mai mare de 10 angajaţi, paritatea va fi de un consilier pensionar raportat la un număr de 5 persoane care nu au atins pragul de pensionare.

Pentru pensionarii angajaţi nu se datorează contribuţiile de asiguări sociale şi contribuţia de asigurări de sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu câştigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asiguraărilor sociate de stat.

Neîndeplinirea acestor obligaţii poate fi constatată de Inspecţia Muncii, afirmă autorii propunerii legislative privind reintegrarea pe piaţa muncii a pensionarilor care îşi doresc să îşi continue activitatea în domeniile în care au activat anterior pensionării.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

59 Comentarii

Aspida
26.06.2020, 12:41:25

. prostie marcă înregistrată PSDALDE!👿 au uitat să stipuleze obligativitatea ca pensionarul-consilier să fie purtător😛 de Alzheimer, nu de covid! 🐵 ♒️

+33 (33 voturi)
Lucifer
26.06.2020, 12:41:40

Măi, ăştia au înnebunit? Coronavirusul ăsta le-a luat minţile? Cum poţi să legiferezi aşa ceva?

+24 (24 voturi)
Aspida
26.06.2020, 12:47:21

. își fac și ei reclamă, cum îi duce mintea… în fond, și o reclamă negativă, tot reclamă e: te bagă-n seamă boboru’ o lege gândită pentru angajarea proaspăt pensionaților de 45 de ani… 🐵♒️

+18 (18 voturi)
Goguţă
26.06.2020, 12:51:47

Reclama Lucifer, se apropie alegerile...

+10 (10 voturi)
Lucifer
26.06.2020, 12:53:09

Mai bine ar legifera ca vârsta de pensionare să fie generalizată la 70 de ani cu excepţia militarilor MApN.

+7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (59)

Modifică Setările