Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

PSD vrea să înfiinţeze o nouă categorie specială de pensionari

13
17 Feb 2020 12:13:36
Autor: Afrodita Cicovschi

Mai mulţi deputaţi PSD au propus modificarea legii pensiilor publice astfel încât o anumită categorie de angajaţi să fie încadrată în categoria celor care îşi desfăşoară activitatea în domenii specifice.

Iniţiatorii, deputaţi din localităţi cu şantiere navale (Constanţa, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Călăraşi), au depus recent la Senat un proiect privind reducerea cu 10 ani a vârstei standard de pensionare pentru angajaţii din domeniul construcţiilor de nave, respectiv cei care lucrează în domenii de activitate precum cea de „control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj şi electrică montaj”.

Aceşti angajaţi ar urma să beneficieze, în cazul unui stagiu minim de cotizare de 30 de ani, de o reducere a vârstei standard de pensionare cu zece ani, iar vârsta minimă de pensionare ar urma să fie, în cazul celor care activează în construcţia de nave, de 53 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi.
 
Iniţiatorii propunerii susţin că cei ce lucrează în industria navală ar trebui să se poată pensiona anticipat, deoarece riscurile la care se supun aceştia de-a lungul anilor de muncă sunt semnificativ mai mari în comparaţie cu alte sectoare ale economiei.
 
Mai exact, măsura reducerii vârstei de pensionare pentru constructorii de nave “ţine cont de condiţiile speciale zilnice pe care aceştia le îndură (vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice)”. Totodată, condiţiile speciale de muncă nu permit menţinerea în activitate a salariaţilor din industria navală până la o vârstă înaintată, fiindcă starea de sănătate nu le mai permite acestora să fie foarte productivi sau eficienţi.
 
Acest an este ultimul în care românii pot beneficia de pensia anticipată, pentru că, din 2021 intră în vigoare o nouă lege a pensiilor, care elimină varianta pensiei anticipate fără penalizări.
 
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Lucifer
17.02.2020, 12:19:22

Măi, în toată ţara asta sunt numai "speciali", care toţi merită mai mult ca alţii. Dar BANI, bani de unde?

+8 (10 voturi)
mircea miricioiu
17.02.2020, 12:21:32

sunt ceva studii, analize in domeniu care argumenteaza in vreun fel masura ? initiatorii au vreo pregatire, atestare, acreditare in acest domeniu ? si acu, de curiozitate, de unde vin cifrele astea asa rotunde? reducerea varstei de pensionare cu 10 ani ? de ce nu cu 7, cu 8, cu 9,5 ani ? cu 11 ani ? ca si la politisti. la 50 de ani ies la pensie. ma scuzati, la cel mult 50 de ani. de ce nu la 51 sau mai bine la 48. toata lumea iese la pensie sau a iesit gradual de la 57, la 61, la 62 ies acum femeile, acum s-a ajuns la barbati la 65. numai la astia, dupa ureche, se iau cifre rotunde, sa sune frumos.

+5 (11 voturi)
Mihai ANTI PSD
17.02.2020, 12:35:11

In ritmul asta, pensii speciale la toate lumea !

+7 (9 voturi)
Ghe Stoian
17.02.2020, 12:44:07

psd-ul isi face, astfel, propaganda electorala ! Exista grupele de munca (1 si 2), iar muncitorii din industria navala pot (si cred ca si sunt !) fi incadrati in grupa 1 !

+3 (7 voturi)
Ludwig
17.02.2020, 14:28:00

Stai linistit, toate santierele navale sunt detinute de straini, olandezi, coreeni, etc In privat nu ai nici un spor sau grupa de munca ca nu sunt prosti sa de-a in plus la salariu. Oricum nu se justifica pensionarea anticipata.

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările