Psihologii independenţi, panicaţi de noul regim al taxelor. Ei se tem că-şi vor pierde statutul de liber-profesionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect normativ care ar putea modifica regimul de încadrare fiscală a persoanelor fizice independente îi îngrijorează – ca, de altfel pe toate celelalte categorii de liber-profesionişti – chiar şi pe psihologi.

„Colegiul Psihologilor din România solicită Guvernului României anularea prevederilor contradictorii prezente în proiectului de modificare a Normelor de aplicare ale Codului Fiscal, care au creat deja panică în rândul profesioniştilor.
Apreciem că prin acest proiect toate persoanele care exercită profesii liberale vor fi transformate în simpli salariaţi din perspectivă fiscală“, se arată într-un comunicat al Colegiului Psihologilor.

Proiectul aflat în dezbatere publică urmează să abroge punctul 1 al Normelor de aplicare a Codului Fiscal.

În prezent, „o activitate ar putea fi reconsiderată ca dependentă, în cazul în care raportul juridic în baza căruia se desfăşoară activitatea nu reflectă conţinutul economic al acestuia“.

Activităţile desfăşurate în mod independent şi care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe, „nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente“.

Risc de suprimare a profesiilor liberale

Colegiul Psihologilor din România apreciază că, în cazul în care se va elimina această excepţie, „se creează condiţiile pentru desfiinţarea reglementărilor specifice profesiilor liberale, iar activităţile profesioniştilor vor putea fi reconsiderate pe baza unei interpretări subiective realizate de organul fiscal“.

Profesiile liberale, rămase fără suportul economico-financiar al activităţii lor, „vor fi suprimate sub aspectul independenţei şi calităţii acestora, nemaifiind generatoare de venituri şi locuri de muncă, ci consumatoare de resurse economice, dependente de un angajator“, arată Colegiul Psihologilor.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite