Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Rabla Electrocasnice 2022. Au început înscrierile pentru a doua etapă a programului. Care este valoarea voucherelor

3
1 Jul 2022 10:56:10
Autor: Melania Agiu
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Persoanele fizice se pot înscrie, începând de vineri, 1 iulie 2022, ora 10:00, în a doua etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile şi tabletele, informează reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

UPDATE: Bugetul de 10 milioane de lei alocat celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat vineri, într-o jumătate de oră de la lansare, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Mediului.
 
Solicitanţii persoane fizice au generat 24.014 de vouchere, dintre care 13.978 pentru laptopuri şi 10.036 pentru tablete.
 
 - - -
 
Potrivit sursei citate, bugetul celei de-a doua etape este de 10 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 1 iulie 2022, ora 10:00 – 7 iulie 2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.
 
În a doua etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:
 
- 500 de lei pentru laptopuri;
 
- 300 de lei pentru tablete.
 
Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective. După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.
 
Etapa III: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele se va desfăşura în perioada 08.07.2022, ora 10:00 – 14.07.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului, având un buget de 15.000 mii lei. 
 
Bugetul alocat în anul 2022 pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. 
 
Acest buget va acoperi două sesiuni ale programului Rabla pentru Electrocasnice, în 2022: astfel, prima sesiune se va derula în lunile iunie - iulie 2022, iar a doua sesiune se va desfăşura în lunile noiembrie - decembrie 2022. 
 
Echipamentele incluse în program şi sumele aferente fiecărui echipament sunt: 
 
- 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C; 
 
- 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D; 
 
- 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 
 
- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E; 
 
- 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 
 
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 
 
- 500 de lei pentru laptopuri; 
 
- 300 de lei pentru tablete. 
 
Potrivit AFM, programul de anul acesta va avea câteva modificări. Una dintre acestea prevede condiţii mai stricte pentru persoanele care nu utilizează voucherele rezervate. 
 
Acestea nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru acelaşi echipament în cursul acestui an.
 
Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică. De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalităţile de achiziţionare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile. 
 
O altă modificare intervenită în programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 se referă la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile. 
 
„Precizăm, pe această cale, că toate conturile comercianţilor, create în ediţiile anterioare ale Programului, rămân valabile şi pot fi utilizate şi în sesiunile de anul acesta.”, au mai anunţat reprezentanţii AFM.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

mircea miricioiu
1.07.2022, 14:52:10

toate programele astea sunt tot o cacealma. sunt generate intr-un melanj toxic de birocratie cronica avansata si o incompetenta furibunda la nivelul institutiilor implicate fortat in derularea unor proceduri care, in realitate ar fi asa de simple daca ar fi instituite cu buna credinta si profesionalism, incat ar lasa fara paine si fara obiect o multime de oameni care plimba aerul pem ntru salarii grotesti de mari, de la stat. ce simplu ar fi, daca nu ar sunta interesele obscure ale unora, sa deschizi liste pe aplicatii informatice serioase, adevarate ( nu cele utilizate acum in toate domeniile, care se blocheaza la prima respiratie ), si, pe baza unor elemente simple de identificare si de acreditare, fiecare doritor sa se inscrie si sa primeasca un numar de inregistrare care poate fi urmarit, in functie de sumele alocate prin bugetul stabilit programului. asta si la sisteme fotovoltaice, si la masini de spalat sau calculatoare. dar circul actual ( circ in maniera de batjocura, nu de divertisment ) face de ras un intreg minister dar si pe ministrul care nu poate tine in mana problemele de care este raspunzator sa le gestioneze direct sau prin intermediarii sai - directori, secretari de stat, functionari etc. de ce oare om fi un neam atat de slab, de docil incat inghitim atatea si atatea tampenii. pai sa nu fii invidios pe vecinii care isi impun niste principii si le respecta indiferent de prezenta/(in)actiunea/(ne)implicarea/indiferenta unui sau altuia ?. si tot noi avem de pierdut pentru ca pe cei de la nivelurile de raspundere ii doare in f und de noi, plebea care e doar un pretext pentru mai binele lor. a lor care exista pentru ei insisi.

Realist
1.07.2022, 15:09:47

"Au început înscrierile pentru a doua etapă a programului." zice autoarea la ora 10.56 INCORECT, deoarece la ora 10.30 inscrierile deja se terminasera :) Acum serios, stimata autoare: nu v-ati gandit totusi sa publicati articolul ieri ?

Amdo Odma
1.07.2022, 17:19:37

Programul ar trebui sa fie valabil numai pentru produsele fabricate in Romania.

Modifică Setările