Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Rabla pentru electrocasnice: 61.000 de persoane s-au înscris deja în program, în ciuda dificultăţilor întâmpinate

3
14 May 2021 19:45:21
Autor: Afrodita Cicovschi

61.000 de persoane fizice care doresc să-şi înlocuiască aparatele electrocasnice vechi cu unele noi şi-au creat conturi în aplicaţie, în primele şapte ore, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu.

Administratia Fondului pentru Mediu anunţă, vneri seară, că 61.000 de persoane fizice care doresc să-şi înlocuiască aparatele electrocasnice vechi cu unele noi şi-au creat conturi în aplicaţie, în primele şapte ore de la deschiderea procesului de înscriere.
 
”La ora 17.00, la 7 ore de la deschiderea aplicaţiei informatice, şi-au creat conturi de utilizator 61.000 persoane fizice care doresc să-şi înlocuiască aparatele electrocasnice vechi cu unele noi, performante energetic. Conturile pot fi create până joi, 20 mai, ora 23.59”, a transmis, vineri seară, Administraţia Fpndului pentru Mediu.
 
Numărul de 61.000 de persoane fizice care şi-au creat cont în aplicaţie este foarte mare, având în vedere semnalele primite de la cititorii noştri, care s-au plâns de faptul că îânscrierea este greoaie, fiind nevoie de o imprimantă.
 
Eu înţeleg că acest program este unul de stimulare a achiziţiei de electrocasnice noi şi, în acelaşi timp de faciluitare a colectării aparaturii vechi. Faptul că statul plăteşte o parte din bani, înseamnă că încearcă să îi ajute şi pe cei care nu au foarte multe posibilităţi financiare. 
 
Ori, nu toţi au acasă o imprimantă, fără de care nu poţi încheia crearea contului: este nevoie să printezi declaratia, apoi sa o semnezi şi după aceea să o scanezi şi să o încarci în aplicaţie.
Sau, o poţi încărca pe un stick, să mergi la un centru de imprimare, de-acelea care fac şi copii xerox, să o semnezi şi să-l rogi pe domnul de la ghişeu să o încarce din nou pe stick, să ajungi acasă, să descarci în calculator şi apoi să o încarci în aplicaţie. Mi se pare un procedeu foarte greoi”, ne-a scris una dintre cititoare.
 
Pe de altă parte, ne-a transmis aceasta, faptul că voucherele pot fi folosite şi la achiziţia online a electrocasnice este un lucru foarte bun.
 
Înscrierile în aplicaţia electrocasnice.afm.ro se pot face până joi, 20 mai, inclusiv, de vineri demarând cele trei etape în care, tot prin in termediul aplicaţiei, pot fi folosite vouicherele, astfel:
 
Etapa I: vouchere aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (21 mai - 03 iunie);
 
Etapa II: vouchere aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (04 iunie-17 iunie);
 
Etapa III: vouchere aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (18 iunie – 01 iulie).
 
Sumele care se asigură sub forma unor vouchere vor fi următoarele:
 
400 de lei pentru maşini de spălat rufe,
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase, având cel puţin noua clasa energetică D, la maşinile de spălat rufe cel puţin clasa energetică C,
  • 400 de lei pentru aparatele de aer condiţionat care trebuie să fie în cel puţin A++,
  • 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare clasele energetică cel puţin E, 
  • 400 de lei pentru televizoare, având cel puţin clasa energetică E, 400 de lei pentru uscătoarele de rufe A++,
  • 200 de lei pentru aspiratoare, consumul să fie mai mic de 43 kilowatti oră pe an
  • 500 de lei pentru laptopuri, 300 de lei pentru tablete. 
 
Bugetul Programului pentru acest an este de 75 de milioane de lei.

 
Citeşte şi:
 
Rabla pentru electrocasnice. Cum se fac înscrierile şi ce dificultăţi vor întâmpina persoanele fizice. „Manualul” de utilizare a aplicaţiei
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

magnum-ultra marele
14.05.2021, 20:07:23

Da,pt faza 1,nu cred ca au mai ramas bani.

-6 (6 voturi)
imsi1 imsi1
14.05.2021, 22:26:22

Destul de proasta user interface ul nu da mesaje de eroare semnificative daca nu se introduc date corecte te lasa cu ochii n ploaie fara nici un mesaj. Cred ca aia 61000 is IT isti care vor sa si schimbe laptopurile ca unul neinitiat n ar sti unde sa se uite. Bun iti creezi contul si ajungi sa te loghezi iar acolo dai de un spatiu mort de unde nu te poti duce decit sa citesti o porcarie de decret scris de niste juristi cu scoala facuta universitatea romano Americana. Nu tu o indicatie un pop up sa ti spuna astepati o saptamana pina cind incepe etapa 1, sau 2 pt laptopuri sau 3 ca sa nu maii prindeti nici un ban. En fin cum ii turcul si pistolul o masina de spalat nu o schimbi asa usor ca daca i place sotiei cum spala sau cum stoarce nu o da din casa cum nu da nici aragazul cu care a invatat o soacra ta sa coaca in schimb TV ul il da una doua

-2 (2 voturi)
Un cititor
14.05.2021, 23:43:04

"....este nevoie să printezi declaratia, apoi sa o semnezi şi după aceea să o scanezi şi să o încarci în aplicaţie." Ca la romani....."te scarpini cu mana stanga la urechea dreapta". Au fost in stare de vreo fapta buna politrucii nostri vreo data ?! Considera ca pt acea reducere trebuie sa faci alte cheltuieli,si sa alergi sa cauti imprimanta etc.. Iar cei de la tara.................bineinteles nu vor beneficia in veci. Exact ca si cu vaccinul.....inscrierea pe site. Habar nu au care-i Romania Reala. Habar nu au !!! Sa mearga la sate sa vada cam cu cati ani este mai in urma un taran fata de mediul urban, si cam cat de greu se traieste: apa canal nu------fantani cu nitriti, gunoiul il pun in fundul gradinii ca nu exista colectare de orice fel, gaze nu, drumuri execrabile, venituri "nema"------toata familia are un singur telefon mobil si acela pe cartela, locuri de munca DELOC. ...."dar trebuie sa aiba o imprimanta, e la indemana oricui". Fac si ei o fapta buna o data la 30 de ani, manati din urma de altii...UE etc.......si uite cum o aplica.

-5 (7 voturi)
Modifică Setările