Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Rabla pentru electrocasnice: Ce trebuie să facă cei care au primit vouchere. Lista hipermarketurilor admise

0
27 May 2019 12:57:50
Autor: Afrodita Cicovschi

Rabla pentru electrocasnice, ediţia 2019, a avut un real succes, toate cele 40 de milioane de lei fiind epuizate în mai puţin de 12 ore, timp în care s-au emis coduri pentru nu mai puţin de 71.792 echipamente electrice şi electronice noi. Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), cele mai multe cereri au fost înregistrate pentru achiziţionarea de televizoare şi frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare.

Astfel, potrivit AFM, s-au emis 31.910 vouchere pentru televizoare, din care 14.305 pentru clasa energetică A/A+ şi 17.605 de clasa A++/A+++.
 
Pe locul doi în topul preferinţelor românilor s-au aflat echipamentele frigorifice, cu 14.018 vouchere emise şi maşinile de spălat rufe, cu 12.967 solicitări. Numărul cererilor pentru maşini de spălat vase a fost de 6.598, iar pentru aparate de aer condiţionat de 6.299.
 
Cele mai multe solicitări au venit din Capitală – 19.544, Prahova 92.763), Argeş (2.748), Dolj (2.644), Cluj (2.164) şi Ilfov (2.108).
 
Verificarea situaţiei voucherului poate fi făcută la https://solicitant.afm.ro/pf/VerificareSolicitare
 
„După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii aprobaţi se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit”, a informat instituţia.
 
Termenul până la care se pot cumpăra aparatele este de 15 zile de la data înscrierii în Programul Rabla pentru electrocasnice.
 
Lista comercianţilor validaţi
 
AFM a publicat lista comercianţilor validaţi: Electronics Services&Trade (E.S.T.) SRL, Altex România SRL, Ideal Tech SRL, Flanco Retail SRL, Dante International (eMag), Menarom SRL, Carrefour România SRL, SC Sat An Impex SRL, Delistef SRL, Romaânia Hypermarche SA (CORA), Auchan Romania SA, SAT An SRL, Romstal Imex SRL, Diamant Servcom SRL, Bucovina Electro Top SRL, SC Doi Lupi Prest SRL Beiuş.
 
În sesiunea de finanţare din 2018, Programul a avut un buget de 20 milioane lei şi au fost acordate 13.000 vouchere din toate categoriile de electrocasnice participante la program.
 
Ce valoare au voucherele
Ministerul Mediului a publicat recent Ghidul „Rabla pentru electrocasnice”, care extinde tipul produselor care pot fi cumpărate folosind voucherele emise la primire celor vechi.
Astfel, potrivit ghidului,finanţarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, denumite în continuare echipamente, după cum urmează:
 
a) 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
 
b) 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
 
c) 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++;
 
d) 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++;
 
e) 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++);
 
f) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++;
 
g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.
 
h) 200 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A;
 
i) 400 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A++ şi A+++. 
 
 Sunt considerate cheltuieli eligibile achiziţia de maşini de spălat rufe/vase, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, televizoare şi aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile; TVA aferentă echipamentelor achiziţionate prin program.
 
Demontarea/montarea aparatelor de aer condiţionat intră în sarcina beneficiarilor şi nu este considerată cheltuială eligibilă.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii