Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Racordarea la curent, gratuită pentru toţi românii

7
21 Dec 2020 08:24:04
Autor: Elena Deacu

Racordarea la reţeaua de energie electrică este gratuită pentru toţi românii, iar costurile vor fi recuperate prin tarifele de distribuţie, prevede o lege intrată recent în vigoare. Recent, şi racordarea la gaze a fost făcută gratuită.

Operatorii de distribuţie vor fi obligaţi, în cazul clienţilor casnici, să îi racordeze în termen de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire.

Cel mai important lucru este faptul că recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se va realiza într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuţie. Mai precis, dacă un client nou al unei companii se va racorda gratuit, costul racordării sale va fi suportat ulterior de toţi clienţii acelei companii prin tarifele de distribuţie pe care le vor plăti în facturi.

Parlamentarii au considerat că această prevedere este „firească având în vedere că accesul la energie electrică poate fi considerat un bun de bază în lumea modernă”.

În octombrie, Autoritatea de Reglementare în Energie a decis că firmele din România se vor putea racorda gratuit la reţelele electrice, şi în acest caz, costurile urmând să fie suportate de firma de distribuţie, care le va introduce în facturi şi, deci, vor fi suportate de toţi consumatorii.

La începutul lunii octombrie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin care prevede că racordarea la reţeaua de gaze naturale va fi gratuită pentru toţi consumatorii casnici. Ordinul prevede că operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale va suporta costurile necesare racordării la gaze pentru solicitanţii din categoria viitori clienţi casnici şi noncasnici, adică şi persoane fizice, dar şi firme. „Adevărul” avertiza la acel moment că „gratuitatea” racordării nu va costa chiar nimic. Asta pentru că operatorul care a suportat costurile racordării la gaze îşi va putea recupera ulterior banii prin tarifele de distribuţie.

Tariful de distribuţie este o componentă din factura finală la gaze şi este stabilit la intervale regulate de către ANRE. Aşadar, tariful de distribuţie are un impact direct asupra preţului pe care îl plătim pentru a beneficia de gaze. Aşadar, ce se va întâmpla este că atunci când un consumator sau mai mulţi vor cere operatorului să îi extindă reţeaua până la poartă, costul acestei lucrări se va duce în tariful de distribuţie al acelui operator, care se va majora. Cine va plăti acel tarif mai mare? Toţi abonaţii acelui operator.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ludwig
21.12.2020, 09:35:24

Alta prostie dupa cea cu gaze! Deci amaratii vor plati pentru milionarii ce si-au facut vila in varf de munte sau la malul marii si nu au utilitati. Cum ramane cu cei ce au dat bani pana acum sa se racordeze. De mentionat ca va fi gratis pana la intrarea in curte apoi te vor rupe de bani altii. Nu mai zic ca iti trebuie autorizatie de constructie ce se obtine in orase in minim 6 luni, proiecte, avize, aprobari. Obtii un aviz, dar expira altul. Acum 3 ani am facut o prelungire de 4m de teava de gaze pentru o soba de teracota. Au durat 2 luni aprobarile desi aveam gaze trase, iar ca bani a costat 2 mii lei, enorm ptr 4m de teava. La tara nu o sa-si puna nimeni si vor ramane pe butelie si pe lemne. Pai o centrala costa cu calorifere si instalatie peste zece mii lei. Cati isi permit!

0 (2 voturi)
Ionel Marcu
21.12.2020, 11:42:58

Și așa urcă prețul kilowatului de la 0,17 lei la 0,60-0,65 lei la consumator, încărcându-l cu tot felul de taxe, accize, comisioane. Acum la cât va urca?

Un cititor
21.12.2020, 09:47:55

....si pana acum a fost la fel: In ce sens spun asta? Daca un consumator final: casnic sau o institutie se racorda la energia electrica SI PLATEA aducerea en la poarta sa, firma de distributie tot introducea ac pret in transport. Asa ca, ac serviciu era platit de doua ori, tot de toti consumatorii finali. Daca ac lege este intr-adevar modificata in acest fel, abia acum este corect. Pt ca vrem sau nu vrem, pretul transportul energiei este marit si introdus in factura: cu sau fara voia consumatorului final. Si nu poti sa verifici corectitudinea scumpirii. Pana a-i verifica autoritatile....faci platile si punct.

+1 (1 vot)
Ludwig
21.12.2020, 12:42:55

Mi se pare normal daca vrei utilitati sa platestia aducerea lor pana la poarta ta. Nu e normal altii sa plateasca pentru tine. Nu ai bani de uttilitati, nu iti faci casa. Simplu!

+1 (1 vot)
TM
21.12.2020, 11:05:33

Problema mea este ca tocmai mi-am facut extindere de retea electrica pe banii mei (aproximativ 10.000 euro) si pe contract spune ca ii voi recupera daca cineva se mai racordeaza la acea reteasi ca acel nou consumator va plati parte din costurile de extindere de retea. Cu noua lege acesta nu va mai plati, eu cum imi recuperez banii? exista reglementari pentru aceasta situatie?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările